BM Hükümetlerarası Müzakere Komitesi’nin küresel bir plastik anlaşması yapabilmek için başlattığı görüşmelerinin beşinci turu (INC-5), Güney Kore’nin Busan kentinde, ikinci gününe girdi.
Müzakerelere katılan 175 ülkenin delegeleri bir hafta boyunca dünyanın plastik kirliliği sorununu çözecek yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma yapmaya çalışacak.
Ancak başta şirketlerin ürettiği plastik miktarına sınırlama getirilmesi olmak üzere, ülke delegelerinin arasında derin görüş farklılıkları bulunuyor. Suudi Arabistan gibi önemli fosil yakıt sektörüne sahip ülkeler, üretime sınırlama yerine atık yönetimi ve geri dönüşüme odaklanması konusunda ısrarlı.
Küresel Plastik Anlaşması için görüşmeler Busan’da başladı
STK’lerden Plastik Anlaşması müzakerelerine katılacak Türkiye’ye açık çağrı
Deniz çöpleri konferansı: Küresel plastik anlaşmasına doğru deniz çöpleri problemi
Küresel plastik anlaşması için müzakereler başladı: Türkiye ne yapacak?
Küresel Plastik Anlaşması, plastik kirliliğini önlemeye yetecek mi?
Dünkü açılış gününde INC, hafta boyunca odaklanmış temas gruplarında müzakereleri kolaylaştırmak için temel olarak Başkanın Non-Paper 3’ün kullanımını onayladı. Bu “kağıt dışı” metin, delegelerin üzerinde tartışacağı yol haritasını oluşturuyor.
Kore Cumhuriyeti Başkanı HE Yoon Suk Yeol da INC’ye gönderdiği video mesajında insanlığın plastiklerin rahatlığına aşırı bağımlılığının plastik atıklarda katlanarak artışa neden olduğunu, okyanuslarda ve nehirlerimizde biriken atıkların artık gelecek nesillerin hayatlarını tehlikeye attığını vurguladı; “Bu hafta tüm üye devletlerin, gelecek nesillere karşı sorumluluk duygusuyla, plastik kirliliğiyle ilgili bir anlaşmayı sonuçlandırarak yeni bir tarihi sayfa açmak için dayanışma içinde bir araya gelmelerini içtenlikle umuyorum” dedi.
Çevre aktivistleri ve sivil toplum temsilcileri ise Busan’da bir araya gelen liderlere “Dünya sizi izliyor” uyarısında bulunuyor ve bu son toplantıdan plastikten tamamen uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma çıkmasını talep ediyor.
UNEP Direktörü: Eksik anlaşma, hiç anlaşma olmamasından iyidir
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Genel Sekreteri Inger Andersen, müzakerelerin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, bu hafta bir anlaşmaya varılmasının önemini vurgulamış; “Çok taraflı BM Sistemi bu tür konuların karara varılabileceği tek yerdir” demişti.