Doğa MücadelesiManşetYerel

Çeşme projesinin yürütmesi durduruldu

0
Danıştay Çeşme Projesi’nde yürütmeyi durdurma talebini reddetti

İz Gazetesi’ne konuşan davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, bundan sonraki gelişmelere ilişkin şunları söyledi:

 “Danıştay 6. Dairesi, projeye ilişkin Bilirkişi Raporu lehimize olmasına rağmen yürütmeyi durdurma talebimizi reddetmişti. Biz bu ret kararını Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşıdık. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da bu ret kararını kaldırdı ve proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şimdi dosya tekrar Danıştay 6. Daire’ye gelecek, orada da esas hakkında karar verilecek. Danıştay 6. Daire’den projenin iptali kararı bekliyoruz. Şu anda yürütme durdu. Bu karar sonrasında projeye dair tüm işlemlerin durdurulması gerekir.”

Ne olmuştu?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen Çeşme Projesi, 16 bin hektarlık alanı kapsıyor. Alan içinde bulunan doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi.

Resmi Gazete’de 25 Ocak’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İzmir’in en tanınmış ve turistik bölgeleri olan Urla- Zeytineli Mahallesi‘nde toplam 333 adet parsel, Çeşme Alaçatı bölgesinde ise toplam 178 adet parsel, ‘acele’ kamulaştırma kararı alınmıştı.

TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 100 yurttaş Çeşme Projesi’nin 2020’de duyurulan planları için dava açmıştı. Bilirkişiler 27 Ekim 2021’de Çeşme’ye keşfe gelmişti.

Bilirkişi incelemesinin ardından 28 Mart 2022 tarihinde rapor yayınlandı.
Bilirkişi raporunda, projenin kamu yararı taşımadığı belirtilmişti.

‘Çeşme’deki turizm projesinin toplumsal yarardan çok zararı var’
Çeşme Turizm Projesi’ne bilirkişi raporu: Tahribatı geri döndürülemez boyutta olacak
Çeşme Turizm Projesi’ne karşı miting: Ranta ve talana izin vermeyeceğiz!
Çeşme Projesi sonunda ortaya çıktı
Çeşme Projesi çağrıları devam ediyor: Belediye başkanları detayları acilen açıklasın!

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.