EkolojiManşet

Danıştay Çeşme Projesi’nde yürütmeyi durdurma talebini reddetti

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İzmir, Çeşme Turizm Projesi‘ne karşı açılan dava sonucunda Danıştay 6. Dairesi, yürütmeyi durdurma talebinin reddine oy çokluğuyla karar verdi. Bilirkişi raporunda, projenin kamu yararına uygun olmadığı belirtilmişti.

BirGün‘den Aycan Karadağ‘ın aktardığına göre; davanın avukatlarından Şehrazat Mercan konuya ilişkin olarak “Rapor ortada. Proje için ‘kamu yararı’ yok, denmiş. Projenin doğaya vereceği zarar bilirkişi raporunda detaylı açıklandı. Danıştay’ın aldığı bu kararı anlamak mümkün değil. 6. Daire’nin kararına karşı Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu‘na itiraz ettik. Proje ile ilgili son kararı Genel Kurul verecek. Bu projeye karşı mücadelemiz sürecek. Tüm kent birleştik. İzmir’de bu projeyi yaptırmayacağız” dedi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Aykut Akdemir ise, “Hukuki süreç devam ediyor. Hukuk artık bilimi ve teknik tanımıyor. Bilirkişi raporunu yok saymaları kabul edilmez. Yargı iktidarın sopasını gösteriyor. Kamu yararı olmayan ve doğaya zarar verecek bu projeye karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen Çeşme Projesi, 16 bin hektarlık alanı kapsıyor. Alan içinde bulunan doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi.

Resmi Gazete’de 25 Ocak’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İzmir’in en tanınmış ve turistik bölgeleri olan Urla- Zeytineli Mahallesi‘nde toplam 333 adet parsel, Çeşme Alaçatı bölgesinde ise toplam 178 adet parsel, ‘acele’ kamulaştırma kararı alınmıştı.

TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 100 yurttaş Çeşme Projesi’nin 2020’de duyurulan planları için dava açmıştı. Bilirkişiler 27 Ekim 2021’de Çeşme’ye keşfe gelmişti.

Bilirkişi incelemesinin ardından 28 Mart 2022 tarihinde rapor yayınlandı.
Bilirkişi raporunda, projenin kamu yararı taşımadığı belirtilmişti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.