ManşetDoğa MücadelesiYerel

Çeşme Turizm Projesi’ne karşı miting: Ranta ve talana izin vermeyeceğiz!

0

İzmir Çeşme‘de hazineye ait 16 bin hektar üzerinde yapılmak istenen Çeşme Turizm Projesi‘ne karşı İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda miting düzenlendi. Mitingde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  doğayı korumayan hiçbir turizm projesinin başarıya ulaşmadığını vurguladı; “Çeşme Projesi Çeşme’ye ait değildir” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, DİSK, KESK, EGEÇEP ve Türk İş‘in ortaklaşa düzenlediği mitinge yüzlerce kişinin yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çeşitli siyasi parti temsilcileri katıldı. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de mitinge destek verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen ve Çeşme’nin Kanal İstanbul‘u olarak tanımlanan Çeşme Turizm Projesi, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 16 bin hektarlık alanı kapsıyor. Alan içinde bulunan doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi. Açılan davalar doğrultusunda yapılan bilirkişi incelemesinde Danıştay 6. Dairesi, ‘kamu yararına’ uygun olmadığını açıklandı.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/cesme-turizm-bolgesine-11-maddelik-itiraz/

İlgili haber: https://yesilgazete.org/cesme-turizm-projesine-bilirkisi-raporu-tahribati-geri-dondurulemez-boyutta-olacak/

‘Daha çok yıkıma ihtiyacımız yok’

Mitingde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in bir dünya şehri olması için yapılması gereken tek şeyin İzmir’in kendi değerlerine inanmak olduğunu belirterek, “İzmir’e turist çekmek için; Çeşme’nin tepelerini kıyılarını parsellemeye yabancı sermayeye satmaya hiç gerek yok. Daha çok yıkıma hiç ihtiyacımız yok” dedi.

Doğayı korumayan hiçbir projenin başarıya ulaşamayacağının altını çizen Soyer, “Çeşme projesine neden karşı olduğumuzu tek bir cümle ile söylemek istiyorum. Çeşme Projesi Çeşme’ye ait değildir. Çeşmenin değerlerini anlamayan, onun değerlerini yok eden dışardan dayatılmış bir kurgudur” diye konuştu. Soyer, bölgede farklı tarihlerde ilan edilmiş 11 turizm bölgesi bulunduğunu hatırlattı ve bu alanların sadece üç tanesinin onaylı imar planı olduğunu söyledi. Çeşme’de bunca turizm alanı boşken bu projenin yepyeni bir bölgeyi imara açtığını söyleyen Soyer, şunları kaydetti:

‘Doğa kimsenin babasının çiftliği değil’

“Çeşme’nin su kaynakları zaten çok sınırlı. Ulaşım meselenin diğer bir ayağı. Çeşme’nin İzmir’le tek bir yol bağlantısı var. Yaz aylarında bu yol tıkanıyor. Böylesine bir projenin trafik için gerçekten bir çözümü de yok. Tasarlanan çalışma kağıt üzerinde güzel olabilir. Ama Çeşme Projesi İzmir’in kimyasına aykırıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu projeye karşı olan tüm hukuki süreçlere dahil oldu. Bundan sonra da yeni davalar açmaya devam edeceğiz. Doğa kimsenin babasının çiftliği değildir. Şunu herkes bilsin; İzmir’in madencilere verecek tek bir zeytin ağacı yoktur. İzmir’in ranta kurban edilecek tek bir metrekare kıyısı yoktur. Bergama’dan Seferihisar‘a Selçuk’tan Kiraz‘a Çeşme’ye kadar İzmir’in her karış toprağı korumamız altındadır. Bir belediye başkanının asli görevi görev yaptığı şehrin doğasını korumaktır. Son nefesime kadar bunu koruyacağım.”

İlgili haber: https://yesilgazete.org/cesmedeki-turizm-projesinin-toplumsal-yarardan-cok-zarari-var/

Öztunç: İzmir talana izin vermeyecek

Ardından söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise İzmir halkının haklı mücadelesinin yanında olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “Siz yarımadaya sahip çıkmak istiyorsunuz ama birileri haritacılık oynuyor. Tayyip Erdoğan almış eline cetveli kalemi haritayı çiziyor. Şurası bu ülkenin iş adamına burası Katarlıya diye çiziyor. İzmir buna izin vermeyecek. Bunlar hazineyi soydular, 128 milyar doları buharlaştırdılar. Mustafa Kemal Atatürk’ten bu güne ülkenin ne kadar değeri varsa hepsini sattılar peşkeş çektiler. Kıyıları, sahilleri, ormanları sattılar. Sıra Çeşme gibi turizm alanına geldi. Buna izin vermeyeceğiz. Sizinle dayanışma içerisinde olacağız” diye konuştu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ‘a da seslenen Öztunç, “Ey Hamza Dağ, her konuda konuşuyorsun. İzmir ile ilgili en ufak bir konu olunca ağzını açmıyorsun. Çeşme projesi rant projesidir İstanbul’da kanal İstanbul İzmir’de Çeşme projesi rant projesidir. Eğer sende tırnak ucu kadar İzmir sevdası varsa bu projeye karşı durursun” dedi.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/cesmede-kiyi-ve-ormanlar-turizm-projesine-dahil-edildi/

‘Projeyle bütün kıyılar, dağlar ovalar özel kişilere devredilebilecek’

Son olarak konuşan Çeşme Turzim projesi davası avukatlarından Ömer Turgut Erlat ise şunları söyledi:

“Bu projeyle Çeşme ilçesinde bütün kıyılar, dağlar, meralar özel kişilere devredilebilecek. Bu yatırımcıların idaresi dışında kimsenin buraya giremeyeceği anlamına geliyor. Yani İzmirliler doğal sit alanlarına, koylara, sahillere giremeyecek. Halkın alanı ellerinden alınarak özelleştirilecek. Buna engel olmak zorundayız. Bilirkişi raporu halkın lehine gelmişken 2 aydır bir karar verilmedi. Normalde böyle bir bilirkişi raporu gelir gelmez hemen yürütmeyi durdurma kararı çıkması lazım. Yargıyı derhal kanunlara uygun karar vermeye çağırıyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.