Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Cengiz Holding, mahkeme kararıyla iptal edilen proje için Kazdağı’nda ağaç kesimine başladı

0
Fotoğraf: @KazdaglarK / Twitter

Cengiz Holding, Çanakkale‘nin Çan ilçesine bağlı Halilağa Köyü‘nde yapmak istediği Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için Kazdağları‘nda ağaç kesimine başladı.

Kazdağları Kardeşliği tarafından dün (8 Temmuz) yapılan açıklamada, Bayramiç ve Çan ilçelerinin sınırlarında kalan Halilağa Bakır Madeni projesinin ruhsat alanında ağaç kesimi gerçekleştirildiği belirtildi.

Ekoloji örgütü tarafından paylaşılan görüntüler, ormanda yol boyunca kesilmiş ağaçlar olduğunu gösteriyor.

Fotoğraf: @KazdaglarK / Twitter

Ne olmuştu?

Cengiz Holding, 21 Şubat’ta Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna aykırı sondaj faaliyetleri gerçekleştirmişti.

Cengiz Holding Kazdağları’nda ÇED’e aykırı sondaj faaliyetlerine başladı

Alınan bilirkişi raporu, çevre örgütlerinin lehine çıkmıştı. Yöre halkı da proje için üç ayrı su kaynağı öngörülmesi sonrası projeye yoğun bir tepki göstermişti.

‣ Cengiz Holding’e Halilağa’da geçit verilmedi: Hiçbir maden projesi Kaz Dağları’ndan daha değerli değil

Ayrıca ÇED’de sondaja da izin verilmemişti. Çan Çevre Derneği’nden Ümran Aydın “Bir bölgenin suyunu komple kesmek çok büyük bir haksızlık ve asla kabul edilemeyecek bir durum” diyerek projenin bölgedeki su kaynaklarına ve vatandaşa maliyetinin boyutuna dikkat çekmişti.

‣ Mahkemeden Cengiz Holding’in Halilağa bakır madeni için yürütmeyi durdurma kararı

Geçen yıl temmuz ayında proje için verilen ÇED Olumlu kararı iptal edilmiş ve projenin yürütmesi mahkeme tarafından durdurulmuştu.

‣ Halilağa’da Cengiz Holding’in bakır madenine verilen ÇED olumlu kararı iptal!

You may also like

Comments

Comments are closed.