ManşetDoğaDoğa MücadelesiEditörün Seçtikleri

Cengiz Holding Kazdağları’nda ÇED’e aykırı sondaj faaliyetlerine başladı

0

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Halilağa Köyü’nde Cengiz Holding tarafından açılması istenen “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna rağmen aykırı bir şekilde sondaj faaliyetleri gerçekleşti.

Cengiz Holding, Kazdağları’nda mahkeme süreci devam eden projede ÇED raporuna aykırı olmasına rağmen Uzunalan köyünde Kocabaş Çayı’nda sondaj faaliyetlerine başladı. Olayla ilgili Yeşil Gazete’ye konuşan  Çan Çevre Derneği Avukatı Ümran Aydın, söz konusu işletmeyle ilgili olarak TEMA ile ortak açılan davanın devam ettiğini ve ‘ÇED olumlu’ raporunun iptalini talep ettiklerini belirtti. Aydın, hukuki süreci şöyle anlattı:

“Alınan bilirkişi raporu lehimize geldi ancak yargılama süreci daha devam ediyor. İptalini istediğimiz ÇED raporunda Halilağa Altın ve Bakır Madeni’nde 3 tane su kaynağı öngörülmüştü. Bunlardan bir tanesi Hacıbekirler tarafına yapılacak bir gölet, bir tanesi Çan tarafına yapılacak bir gölet. 3 su kaynağını da bizim Kocabaş Çayı’mız olarak öngörmüşlerdi.”

‘İlçe susuzluk tehdidi ile karşı karşıya’

Köylerden çok büyük tepki geldiğini söyleyen Aydın, “Kocabaş Çayı şu an Çan ilçesi için kullanılmakta. Yine buradan Çanakkale Seramik fabrikaları işletme suyu alıyor. Geçen sene buradan Odaş Termik Santrali de su çekmeye başladı. Buranın açık su sistemi kullanması nedeniyle geçen yıl ilçemiz büyük bir susuzluk tehdidi ile karşı karşıya kaldı” dedi.

Avukat Ümran Aydın, Hurmaköy’de bir dönem mısır tarlalarının kuruduğunun da gözlemlendiğini söyleyerek “Cengiz Holding’in altın madeni için su talep etmesinin köylüler arasında çok büyük bir öfkeye neden olduğunu gördük. Bizden bu konuda hem destek, hem de bilgilendirme istediler. Bugün gittik; hem bilgilendirmeyi yaptık, hem de kendilerinden imzalar topladık. Mahkemeden bu hususta yürütmeyi durdurma talebi ettik” ifadelerini kullandı.

‘ÇED’de sondaja izin yok’

Ümran Aydın belediye başkanı ve valilikten bu konuda randevu talep ettiklerini belirterek “Şu anda çalışmaya başlamak için ellerinde herhangi bir izin de yok. İncelemeye gittiğimizde bölgede sondaj yapıldığını da gördük. ÇED raporunda buradan sondaj yapılarak yeraltı suyunun alınması yönünde hiçbir izin yok. Yüksek yerlerde dahi sondaj yapmış şirket.  Sondajlar tamamen yasadışı” şeklinde konuştu.

“Bir bölgenin suyunu komple kesmek çok büyük bir haksızlık ve asla kabul edilemeyecek bir durum” ifadelerini kullanan Aydın, bu konuda mücadele vereceklerini söyledi.

Cengiz Holding’in icraatları

Çevreye verdiği zararlarla adından sıkça söz ettiren Cengiz Holding’in hayata geçirdiği ve geçirmek istediği bazı projeler şöyle:

  • Holding, İstanbul’un ekolojisine ciddi zararlar veren İstanbul 3. Havalimanı projesinin ihalesini Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon ile beraber alan şirketlerden biri.
  • Holding, Artvin Cerattepe‘de 2016’da maden arama ve çıkarma çalışmalarına başladı. Maden arama çalışmaları için holdinge yeni ruhsatlar verildi.
  • Cengiz Holding, Kazdağları‘nda yıllardır arama faaliyetleri sürdüren Truva Bakır İşletmeleri A.Ş maden işletmesini, Liberty Gold ve Teck Resorurces’dan satın aldı. Alamos Gold‘un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik, Kazdağları’nda 2019 yılında biten inşaat ruhsatının yenilenmemesinden dolayı bölgedeki çalışmalarına son vermişti.
  • Holding, Rize İyidere’de İyidere Lojistik Liman Projesi‘nin yapımını üstlenmiş, projeye taş temin etmek için İkizdere’de taş ocağı yapımına başlamıştı. İkizderelilerin taş ocağına karşı mücadelesi 100 günü aşkın süredir sürüyor.
  • Holding, Çanakkale Bayramiç’te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni Projesi‘ni yapmak için de çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.
  • Cengiz Holding’e bağlı Cengiz Elektrik ŞirketiDiyanet İşleri BaşkanlığıTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ardından İçişleri Bakanlığı’nın da milyonlarca liralık elektrik enerjisi ihalesini aldı.
  • Holding, bunların yanında Akkuyu Nükleer Santral LimanıOrdu-Giresun Havalimanı Rize-Artvin HavalimanıAnkara Hızlı Tren GarıHüseyin Avni Paşa Korusu gibi birçok projenin yapım işlerinde de yer aldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.