Hani şu iktidar ve yandaşlarının hayallerini süsleyen Yeni Türkiye var ya, 12 yıllık tecrübeye dayanarak o hayalin özetini şöyle yapsak yanlış olmaz sanıyorum. Daha fazla güç zehirlenmesi, daha fazla tahakküm, daha fazla sorgusuz sualsiz itaat beklentisi, daha fazla kasaba ahlakı dayatması, daha fazla Asya tipi tek adam demokrasisi, daha fazla sefalet içinde medya. Bunların yanında daha çok inşaat, daha fazla asfalt, beton, çimento, daha çok duble yol, daha çok otomobil, daha çok tüketim, daha çok yandaş, daha fazla rant, daha çok enerji; dolayısıyla daha çok kömür, petrol ve nükleer. Bu yönetim modeliyle ve tüketim ekonomisiyle Türkiye’ye değil üç tane, her ile bir nükleer santral de yapılsa böyle bir sistemi kaldırabilecek bir enerji arzı mümkün değil…
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kömüre destek verirken, Mersin’de Ruslarla Sinop’ta Japon-Fransız konsorsiyumu ile nükleer santral anlaşması imzalamak, üçüncünün yolunu yapmak, projeleri ÇED süreçlerinden kaçırmaya çalışmak hiçbir akla, izana, insafa sığmıyor. Çernobil ve Fukuşima’nın hatırası hâlâ tazeyken, Türkiye’de politikacılar nükleer enerji savunma cesaretini ve cehaletini gösterebiliyor. Hâliyle, siyasilerin kulakları, sivil toplumdan gelen çağrılara epeydir tıkalı.
Ancak, bu zihniyetle mücadeleye kendini adamış sivil hareketin artması sevindirici. Sürece ilişkin her detayı takip etmek, hukuki adımları atmak, kamuoyunu bilgilendirmek önemli bir misyon. Uzun yıllardır nükleer karşıtı hareket, sesini duyurmak adına pek çok şey yaptı, Çernobil ve Fukuşima’nın yıldönümü anmaları, bisikletli, çadırlı eylemler, şehirlerarası yürüyüşler… Bir de nükleersiz Türkiye için bireysel olarak mücadele edenler var. 1994’te Timur Danış, 4000 kilometrelik İstanbul- Sinop- Mersin- İstanbul yolunu tek başına yürüdü, yine 1994’te Deniz Güman bisikletiyle İstanbul’dan Akkuyu’ya pedal çevirdi, 1995’te ise Özgür Gürbüz Mersin’den Akkuyu’ya 180 kilometre yolu geri geri yürüdü.
Bu protesto eylemlerine bir yenisi eklendi, “Nükleersiz Türkiye için Kürekle Karadeniz” kampanyasıyla kürek sporcusu Hüseyin Ürkmez, 14 Ağustos’ta sandalını Hopa’dan denize indirdi. Ürkmez’in, Türkiye’de nükleer santral kurulmasına insan gücüyle karşı çıkılabileceği düşüncesinin temsilcisi olarak 1500 kilometrelik bir yolu var. Hava ve deniz şartları elverdiğince günde ortalama beş kilometre ilerleyebiliyor. Bu da aşağı yukarı kol gücüyle dokuz saatlik mesai demek…
Eylül ayı başında Sinop’ta, eylül sonunda ise İstanbul’da olmayı planlıyor. Karaya çıktığı noktalarda kendisine destek verenlerce karşılanıyor ve orada bir basın açıklaması yapılıyor. Nükleersiz.org ve Yeşil Düşünce Derneği’nin girişimiyle nükleer tehlikesine dikkat çekmek için gerçekleşen kampanyaya Türkiye Nükleer Karşıtı Platform, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Sinop NKP ve KESK Sinop Şubeler Platformu destek veriyor.
Hüseyin, Hopa’dan yola çıktıktan sonra sahil boyunca hiç fotoğraf çekmemiş, hiç denize girmemiş, “Sahiller katledilmiş, her taraf çirkin yapıyla dolmuş. O kadar ülke kıyısında kürek çektim ama ilk defa böyle bir kıyı şeridi gördüm. Sahiller dolgu alanlarıyla, dereler HES’lerle katledilmiş. Çirkinliği görmemek için artık geceleri de seyahat edeceğim” diyor. Dertlerin sadece nükleerle bitmediğinin en çarpıcı hâli.
Hüseyin’in nerede olduğuna bakmak isterseniz buradan (http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0IsTDk7U0PboEv3f5T3TgDG6AE5DXLBZt), Hüseyin’in yol maceralarına göz atmak isterseniz şuradan (http://yesilgazete.org/blog/2014/08/26/nukleersiz-turkiye-icin-kurekle-karadeniz-2-haftasinda9-10-11-gunler/) takip edebilirsiniz. Nükleersiz bir Türkiye için siz de bir kürek atmak isterseniz projeye şu linkten destek verebilirsiniz: (http://www.fonlabeni.com/proje/detay/1763/nukleersiz-turkiye-icin-kurekle-karadeniz)
Bu yazı ilk olarak taraf.com.tr/ de yayınlanmıştır
Pelin Cengiz