Yeşeriyorum

Brezilya eşcinsellerini seviyor – İhsan Eğriboyun

0
Brezilya Üst Mahkemesi, bizdeki karşılığıyla Yargıtay aynı cinsler arasında evliliği 1’e karşı 4 oyla onayladı. Yani gay çiftler bundan böyle Brezilya’da özgürce yuva kurabilecek, isterlerse evlat edinebilecekler.
Elbette ki bu karar kolay alınmadı. Geçen hafta üst mahkemenin önüne gelen dosya enine boyuna tartışıldı. Konuyu üst mahkemeye taşıyansa Rio Grande do Sul eyaletinde evlilik cüzdanı almak için başvuran lezbiyen çiftin geri çevrilmesi olayıydı. İstekleri ilgili mercilerce işleme konulmayan lezbiyen çift önce eyalet mahkemesine orada sonuç alamayınca da yüksek mahkemeye başvurdu.
Yüksek mahkemeden olumlu karar çıkmasında ise rapörtör Louis Philippe Solomon etkili oldu. Solomon raporunda istikrarlı bir birlikteliğin evliliğe dönüşmesinde yasal hiçbir engel olamayacağını savunarak mahkemeye başvuran lezbiyen çiftin ve haliyle onları örnek göstererek beraberliklerini evlilik akdiyle perçinlemek isteyen diğer eşcinsel çiftlerin yolunu açtı.
Eşcinselleri yakından ilgilendiren bu yargısal gelişmeyi böylece özetledikten sonra konunun Brezilya’daki yaşam pratiğine bakalim birde…
Güney Amerika’nın kuşkusuz en sıcak insanlarını barındıran Brezilya’da halkın gaylere yaklaşımı son derece olumlu. Toplumsal yaşamdan dışlamadıkları gibi onlarla birlikte yaşamaktan son derece mutlular. Ne görmezden geldikleri ne de içten içe alay ettikleri var.
Tabi bu sonuçta medyanın payı büyük. Özellikle de televizyon dizilerinin… Ülkede yayınlanan hemen her dizide eşcinsel karakterlere rastlamak mümkün. Kimi zaman komik, hayat dolu kimi zamanda tutkulu birer aşıklar eşcinseller dizilerde. Senaristler onları dejenere esprilere malzeme etmedikleri gibi haklarında topluma doğru mesajlar vermeye özen gösteriyorlar.
Örneğin birkaç ay önce sona eren rating rekortmeni Insensato Coraçao adlı dizide gaylerden nefret eden bir adamın zor duruma düştüğünde yardımına ilk koşan her fırsatta aşagıladığı o gayler oldu ve homofobik bu karakter geçmişte yaptıklarindan dolayı onlardan özür üstüne özür diledi. Dizinin son bölümu gay bir çiftin evliligine sahne oldu ayrıca.
Bu dizinin sona ermesinden sonra ekrana gelen Fina Estampa adlı dizide de yine gay bir karaktere önemli rollerden birinde rastladı Brezilyalı izleyici. Hatta bir bayan kuaforünü canlandıran travestiye de…
Televizyondan son örnek ise Mtv Brasil’den… Hatırı sayılır bir izleyici kitlesi olan bu müzik kanalında yayınlanan Luv adlı çöpçatan yaışsma programına zaman zaman eşcinsel yarışmacılar da davet ediliyor.
Sözün özü; Brezilya eşcinsellerini seviyor !

 

Yazı ihsanegriboyun.blogspot.com ‘dan alıntılanmıştır

 

 

İhsan Eğriboyun

twitter.com/#!/ihsn

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.