G20 ülkeleri, kağıt üzerinde anlaşmış olsa da, zenginlere “servet vergisi” uygulanması konusunda uygulanabilir bir plan üzerinde tam anlamıyla bir anlaşmaya varabilmiş değil.
Ancak ilk kez, G20 ülkelerinden finans liderleri dünyanın süper zenginlerine yönelik bir servet vergisi konusunda uzlaştı. Anlaşma gereği, iklim değişikliği ve yoksulluk gibi nedenlerle mücadele için yaklaşık 230 milyar avro toplanabilir.
Dünyanın büyük gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinden hazine bakanları ve merkez bankacılarının, geçen cuma günü Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde bir araya geldiği toplantının ardından yapılan açıklamada, tüm ülkelerin “ultra yüksek net gelire sahip bireylerin etkili bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak için iş birliği içinde hareket etmeyi” kabul ettiği belirtildi.
Servet vergisine destek de var köstek de…
Bu yıl G20 toplantılarına başkanlık eden Brezilya, aşırı zenginlere servet vergisi uygulanması için yapılan çalışmalara öncülük ediyor. 2025’te COP30 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapmadan önce de iklim değişikliği ve yoksulluğu gündemin en başına koyarak ön almak istiyor.
Euronews‘in aktardığına göre, Brezilya’nın görevlendirdiği Fransız ekonomist Gabriel Zucman‘ın hazırladığı bir raporda, milyarderler şu anda servetlerinin binde 2’üne eşdeğer vergi ödediği belirtiliyor. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise en zengin 3 bin milyardere her yıl küresel olarak 184 milyar ile 230 milyar avro arasında bir gelir sağlayabilecek, en az yüzde 2 oranında vergi uygulanması istiyor.
Raporda, bu meblağın iklim değişikliğiyle mücadelenin yanı sıra eğitim ve sağlık gibi kamusal hizmetleri finanse edebileceği belirtiliyor .