Brezilya’da toplanan G20, ‘süper zenginlere servet vergisi uygulamasında’ uzlaştı

Brezilya'da toplanan G20 finans liderleri, tüm ülkelerin 'ultra yüksek net gelire sahip bireylerin etkili bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak için iş birliği içinde hareket etmeyi' kabul etti. Henüz uygulama konusunda anlaşmazlıklar giderilemedi ancak hayata geçirilmesi halinde iklim değişikliği ve yoksullukla mücadele için yaklaşık 230 milyar Euro toplanabileceği öngörülüyor.

G20 ülkeleri, kağıt üzerinde anlaşmış olsa da,  zenginlere “servet vergisi” uygulanması konusunda uygulanabilir bir plan üzerinde tam anlamıyla bir anlaşmaya varabilmiş değil.

Ancak ilk kez, G20 ülkelerinden finans liderleri dünyanın süper zenginlerine yönelik bir servet vergisi konusunda uzlaştı. Anlaşma gereği, iklim değişikliği ve yoksulluk gibi nedenlerle mücadele için yaklaşık 230 milyar avro toplanabilir.

Dünyanın büyük gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinden hazine bakanları ve merkez bankacılarının, geçen cuma günü Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde bir araya geldiği toplantının ardından yapılan açıklamada, tüm ülkelerin “ultra yüksek net gelire sahip bireylerin etkili bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak için iş birliği içinde hareket etmeyi” kabul ettiği belirtildi.

Servet vergisine destek de var köstek de…

Bu yıl G20 toplantılarına başkanlık eden Brezilya, aşırı zenginlere servet vergisi uygulanması için yapılan çalışmalara öncülük ediyor. 2025’te COP30 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapmadan önce de iklim değişikliği ve yoksulluğu gündemin en başına koyarak ön almak istiyor.

Euronews‘in aktardığına göre, Brezilya’nın görevlendirdiği Fransız ekonomist Gabriel Zucman‘ın hazırladığı bir raporda, milyarderler şu anda servetlerinin binde 2’üne eşdeğer vergi ödediği belirtiliyor. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise en zengin 3 bin milyardere her yıl küresel olarak 184 milyar ile 230 milyar avro arasında bir gelir sağlayabilecek, en az yüzde 2 oranında vergi uygulanması istiyor.

Raporda, bu meblağın  iklim değişikliğiyle mücadelenin yanı sıra eğitim ve sağlık gibi kamusal hizmetleri finanse edebileceği belirtiliyor .

ABD Hazine Bakanı Janet L. Yellen (solda), Brezilya Ekonomi Bakanı Fernando Haddad (sağda) ile ortak bildiriyi imzaladıktan sonra konuşuyor.
ABD Hazine Bakanı Janet L. Yellen, Brezilya Ekonomi Bakanı Fernando Haddad ile birlikte anlaşmayı basına duyururken.
Yine de bu fikir birliğinin altında, planın uygulanabilir olup olmadığı, süreci kimin denetleyeceği ve süper zenginlere nasıl vergi getirileceği konusunda anlaşmazlıklar halen çözülebilmiş değil. Teoride mutabakata varılmasına rağmen, Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen gibi bazı ülkeler öneriye karşı çıkarken, bazı hükümetler de bunun başarılı olabileceğine şüpheyle yaklaşıyor.

Janet Yellen, Rio’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin “bu konuda küresel bir anlaşma müzakere etme ihtiyacını gördüğünü veya bunun gerçekten arzu edilir olduğunu düşündüğünü” söyledi.

Fransa, İspanya, Güney Afrika, Kolombiya ve 55 üye ülkeden oluşan kıtasal birlik olan Afrika Birliği ise bu girişimi destekliyor.

Zucman, ülkelerin kendi önerisi üzerinde anlaşmaya varmaları için henüz çok erken olduğunu ancak “G20 ülkeleri arasında süper zenginlere uygulanan vergilendirme şeklinin düzeltilmesi gerektiği konusunda bir fikir birliğine varılmasını” memnuniyetle karşıladı.

İklim kampanyacıları memnun

Henüz kağıt üzerinde de olsa söz konusu görüş birliği, bu tür bir vergiyle toplanabilecek fonların bir kısmının iklim kriziyle mücadelede kullanılabileceğini umut eden çevre aktivistleri tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Greenpeace Brezilya‘nın uluslararası politika uzmanı Camila Jardim, “Her yıl trilyonlarca dolara mal olması beklenen iklim krizini çözmek için yeterli para olmadığını sık sık duyuyoruz. Ancak süper zenginlere vergi koymak, paranın fazlasıyla yeterli olduğunu göstermeye başlayabilir; sadece bu paranın yıkımdan uzağa yönlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Oxfam International‘ın vergi politikaları sorumlusu Susana Ruiz de bunu uluslararası vergi iş birliğinde “ciddi bir küresel ilerleme” olarak nitelendirdi: “Sonunda, en zengin insanlara vergi sistemini kandıramayacakları veya adil paylarını ödemekten kaçınamayacakları söyleniyor.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR