Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Bodrum Belediyesi Cengiz İnşaat’a verdiği 60 yapı ruhsatını iptal etti

0

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cengiz İnşaat‘ın Gökburun‘da yapmayı planladığı turistik tesis için verilen 60 yapı ruhsatının iptal edildiği açıkladı. Bodrum Belediye Meclisi geçen hafta, belediye tarafından verilen yapı ruhsatının yeniden incelenmesi kararını almıştı.

Cengiz İnşaat, Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki doğal ve arkeolojik sit alanları ile ünlü Gökburun Yarımadası’nda özelleştirme İdaresi’nden satın aldığı 678 bin metrekarelik arazi üzerine turistik tesis ve rezidanslar yapmak istiyordu. Bodrum Kent Konseyi ise ruhsat iptali için dava açma hazırlığındaydı.

‣ Cengiz İnşaat’ın Cennet Koyu’na yapmak istediği tesis için ‘ÇED gerekli değil’ kararı çıktı
‣ Cengiz İnşaat’tan Bodrum hikayesi: Önce bir firma aldı, sonra biz firmayı aldık, Danıştay kararı bizi etkilemiyor
‣ Bodrumlulardan yapılaşmaya açılan Cennet Koyu için destek çağrısı
 Cengiz Holding, Cennet Koyu’ndan vazgeçmiyor: Otel ve villa projesi için anlaştı
Cennet Koyu’nda yargı kararlarına rağmen devam eden Cengiz Otel inşaatına tepkiler büyüyor

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Aras, “Değerli Bodrumlular.. 2013 yılında Özelleştirme idaresi tarafından CENGİZ İNŞAAT AŞ’ye satılmış bulunan Gölköy Mah. Gökburun Mevkii 306/1 parsel için 12/12 2022 tarihinde Belediyemizce verilmiş olan 60 adet yapı ruhsatı İPTAL edilmistir” dedi.

‘Ruhsat verilirken sıkıntı yoktu’

Pazartesi günü ruhsat iptal kararının resmi olarak ilan edileceğini ve ilgili bakanlığın sistemine de işleneceğini belirten Aras şunları söyledi:

*Bodrum Cennetkoy’da verilen inşaat ruhsatına Bodrum’da TMMOB; kent konseyi ve birçok STK tepki gösterdi, ancak biz yasalar çerçevesinde ruhsatı vermiştik. Verilen tüm tepkileri saygı ile karşılıyoruz, biz ruhsatı verirken sadece tapuya ve oradaki şerhlere bakarız, ruhsat verilirken sıkıntı yoktu.

Ancak buradaki hazine arazisi ve daha önce kendilerinin mirasçı olduğunu belirten bir grubun açtığı davalar vardı. Bu davalar sürerken Özelleştirme İdaresi satışı yapmıştı, Danıştay ise yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Tüm bunlara rağmen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile satış yapıldı ve firma orada yasal izinleri ÇED gerekli değildir raporunu alıp ruhsat müracaatı yaptı. İddia edildiği gibi ruhsat 6 günde değil 1 yıl incelemenin ardından verildi.

“Bundan sonraki süreçte mücadele bir ruhsat işi olmaktan çıkmış, hak, hukuk ve adalet mücadelesine dönüşmüştür” diyen Aras firmanın yargıya müracaat edebileceğini, kendisi veya belediye hakkında dava açabileceğini belirterek, “Bu konuda her türlü mücadeleyi vermeye hazırız” dedi.

Bodrum Belediye Meclisi Ocak ayı 1’inci meclis toplantısında, 12 Aralık’ta belediye tarafından verilen ruhsata ilişkin Gökburun’da Cengiz İnşaat’ın yapacağı turistik tesise verilen yapı ruhsatının ilgili kurumların itirazları takip edilerek, yasal koşulların oluşması halinde iptal edilmesi yönünde karar almıştı.

Belediyenin açıklamasında şunlar kaydedilmişti:

“Belediyemizin bugün gerçekleşen 2023 yılı ilk meclis toplantısında, Gölköy Mahallemizin Cennet Koy bölgesinde bulunan Gökburun Yarımadası’nın 678 bin metrekarelik bölümünde inşaata Başlayan Cengiz Holding Anonim Şirketi’ne belediyemiz tarafından verilen ruhsatın yeniden incelenmesi için meclisimiz, tavsiye kararı almıştır. Bu karar doğrultusunda, ruhsatın yasal dayanakları ile ilgili tüm itirazların incelemesi yapılacak ve inceleme süreci ile sonucu hakkında kamuoyu bilgilendirilecektir. Bodrum’un menfaatleri doğrultusunda kayıtsız şartsız taraf olan belediyemiz, düzenlenen ruhsatın yasal dayanaklarını oluşturan karar ve izinleri veren kurumlara karşı yapılan yasal itirazları takip ederek, ruhsatın iptalini gerektiren yasal koşulların oluşması halinde gerekeni, tereddütsüz yapacaktır”

Özelleştirme İdaresi’nden satın aldığı 678 bin metrekarelik arazide turistik tesis inşaatı yapmak isteyen Cengiz İnşaat, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci için proje tanıtım dosyası sunmuştu. Buna göre şirket, 409 bin metrekare büyüklüğündeki iki parsel üzerinde toplam 100 villa inşa etmeyi planlıyor. Ünlü mücevher firması Bulgari‘nin işleteceği otel ise 101 apart ve 83 suit olmak üzere 184 odadan oluşacak. 59 bin 562 metrekare inşaat alanına sahip Cengiz İnşaat Bodrum projesinin maliyetinin 568 milyon lira olması bekleniyor. Bir bölümü 2. Derece doğal sit ve 3. Derece arkeolojik sit alan olan arazide geliştirilen projede 1200 kişilik 7 lokanta, 300 kişilik toplantı salonu ve yüzme havuzları bulunacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.