Doğa MücadelesiManşetYerel

Cennet Koyu’nda yargı kararlarına rağmen devam eden Cengiz Otel inşaatına tepkiler büyüyor

0
Cengiz İnşaat’ın Cennet Koyu’na yapmak istediği tesis için ‘ÇED gerekli değil’ kararı çıktı
Cengiz İnşaat’tan Bodrum hikayesi: Önce bir firma aldı, sonra biz firmayı aldık, Danıştay kararı bizi etkilemiyor

Şirket Hazine’ye ait 678 bin metrekarelik araziye; 101 apart oda ve 83 süit oda olmak üzere toplam 184 oda yapmayı planlıyor. Projenin yapılacağı alan ise orman ve önemli doğa alanı içerisinde kalıyor. Proje alanı ikinci ve üçüncü sit derecesi içinde kalırken çevresinde birinci derece sit alanları bulunuyor.

Mehmet Cengiz, Cennet Koyu için daha önce iki kez girişimde bulunmuş ancak Danıştay Hazine arazisinin özelleştirme kararını iki kez iptal etmişti. Cengiz İnşaat’ın bu proje için dünyaca ünlü mücevher markası Bulgari ile anlaştığı da kamuoyuna yansımıştı.

Yargı kararlarına rağmen Bodrum Belediyesi,  inşaata ruhsat verdi. 12 Aralık tarihinde onaylanan ruhsat sonrası 14 Aralık Çarşamba günü bölgede sondaj ve yol çalışması başlatıldı.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan, arazinin özelleştirme kararının iptal edildiğini hatırlatarak, “Şu an Danıştay kararıyla bu alan Cengiz Holding’e verilemez” dedi:

“Köylü Mehmet efendinin tek evlik ruhsatı altı ayda çıkmazken Cengiz İnşaat’a dört günde ruhsat verilmiştir. 6 Aralıkta ‘ÇED gerekli değildir’ kararını alan Cengiz İnşaat 12 Aralıkta inşaat ruhsatını almıştır. Cengiz İnşaat birinci derece arkeolojik sit alanına iş makinaları sokmuştur” diye konuştu.

Bodrumlulardan yapılaşmaya açılan Cennet Koyu için destek çağrısı

Belediye’ye çağrı: Ruhsatı iptal edin

Bodrum Belediyesi’ne inşaat ruhsatının iptali için çağrısında bulunan Erdoğan, şunları dile getirdi:

“Bodrumu yaşanmaz, doğayı, arkeolojiyi, hukuku tahrip eden bu projeye verdiğiniz ‘ÇED olumlu’ kararı alınıncaya malikler belirleninceye kadar ruhsatı derhal iptal edin. İdare hukuktan yana olmalı. Tüm bu idari işlemlerle ilgili gerekli hukuki girişimlerimizi, itirazlarımızı yapmakta olduğumuzu, gerekli suç duyurularımızı yapacağımızı ve süreci her zaman ki gibi Bodrum’un sakini değil sahibi olarak takip edeceğimizi bir kez daha tüm kişi, kurum ve kuruluşlara hatırlatırız. Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi hukuksuzluğa başvururlarsa başvursunlar. Bodrum’da doğa kazanacak.”

MUÇEP Bodrum Eş Sözcüsü Mirbahattin Demir ise, “İklim krizi panelinin yapıldığı bir hafta sonu Belediye Başkanı, süslü cümleler sarf ederken meğerse öteki yandan da imar müdürlüğünde özel hafta sonu mesaisiyle Cengiz’e ruhsat kesiyormuş. Bodrum halkı olarak üzüntülüyüz. MUÇEP olarak hukuki zeminde mücadelemizi sürdürmek için dava açmaya hazırlanıyoruz. Fokların yaşam alanlarından olan Gökburnu’nu Korumaya ve betonlaşmasına karşı duracağımızı buradan deklere ediyoruz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Cengiz İnşaat’ın, daha önce de girişimlerde bulunduğu Bodrum Cennet Koyu’nda otel ve villa inşa etmek için dünyaca ünlü lüks marka Bulgari ile anlaştığı iddia ediliyordu. Cengiz Holding bünyesindeki şirket, kamu arazisini 2012 yılında satın almış; Danıştay, arazinin özelleştirme kararını iki kez iptal etmişti.

 Cengiz Holding, Cennet Koyu’ndan vazgeçmiyor: Otel ve villa projesi için anlaştı

Araziyi satın almak için Ziraat Bankası’ndan çekilen 277 milyon TL krediye usulsüz krediye dair suç duyurusu başlatılmış, fakat takipsizlikle sonuçlanmıştı. Geçen yıl Haziran ayında, projenin diğer ortağı Fettah Tamince’nin şirketi Bodrum bir Turizm Yatırım A.Ş, ayrılmış, şirket Eylül 2021’de Cengiz İnşaat ile birleşti.

Cennet Koyu, Üçüncü Derece Arkeolojik Sit Alanı ve koruma alanı içerisinde bulunuyor. Bölge ayrıca Akdeniz foku, çizgili yunus ve deniz kaplumbağalarının da yaşam alanı.

Şirket Ocak 2021 yılında Cennet Koyu’nda dört adet mendirek yapısıyla iki adet plaj yapmak için ÇED başvurusunda bulunmuş, çevre aktivistleri inşaatın yapılmaması için imza kampanyası başlatmıştı.

 Cennet Koyu’nda yapılacak projeye karşı imza kampanyası başlatıldı

You may also like

Comments

Comments are closed.