Doğa MücadelesiManşetYerel

Cengiz İnşaat’ın Cennet Koyu’na yapmak istediği tesis için ‘ÇED gerekli değil’ kararı çıktı

0

Bodrum’a bağlı Cennet Koyu‘nda, Cengiz İnşaat‘ın yapmak istediği Hazine’ye ait 678 bin metrekarelik alandaki turistik tesis için “ÇED gerekli değil” kararı çıktı.

Koruma altındaki 678 bin metrekarelik arazide, turistik tesis, villa, rezidans ve marina inşaatı yapmak isteyen Cengiz İnşaat,  Danıştay’ın arazinin özelleştirme kararını iki kez iptal etmesinin kendilerini etkilemeyeceğini, inşaatı yapacaklarını  açıklamıştı.

Cengiz İnşaat’tan Bodrum hikayesi: Önce bir firma aldı, sonra biz firmayı aldık, Danıştay kararı bizi etkilemiyor

Şirket, 13 Ekim’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeniden ÇED dosyası sundu. Bakanlık tarafından incelenen dosya için dün çıkan karara göre, Cennet Koyu’na inşaat için ‘ÇED gerekli değil.’

Proje bedeli 568 milyon lira olarak belirlenen tesisler, 101 apart ve 83 süit oda olmak üzere toplam 184 odadan oluşacak. Bu odalarda 540 kişi konaklayacak.

Bodrumlular uzun süredir Cengiz Holding’in koylarına inşaat planlarına karşı direnişlerini sürdürüyor.

Hazırlanan ÇED dosyasında, proje alanında kalan birinci derece arkeolojik sit alanına herhangi bir müdahalede bulunulmayacağı, bu alanda hiçbir şekilde inşaat faaliyeti yapılmayacağı öne sürülüyor.

Ne olmuştu?

Cengiz İnşaat’ın, daha önce de girişimlerde bulunduğu Bodrum Cennet Koyu’nda otel ve villa inşa etmek için dünyaca ünlü lüks marka Bulgari ile anlaştığı iddia ediliyordu. Cengiz Holding bünyesindeki şirket, kamu arazisini 2012 yılında satın almış; Danıştay, arazinin özelleştirme kararını iki kez iptal etmişti.

 Cengiz Holding, Cennet Koyu’ndan vazgeçmiyor: Otel ve villa projesi için anlaştı

Araziyi satın almak için Ziraat Bankası’ndan çekilen 277 milyon TL krediye usulsüz krediye dair suç duyurusu başlatılmış, fakat takipsizlikle sonuçlanmıştı. Geçen yıl Haziran ayında, projenin diğer ortağı Fettah Tamince’nin şirketi Bodrum bir Turizm Yatırım A.Ş, ayrılmış, şirket Eylül 2021’de Cengiz İnşaat ile birleşti.

Cennet Koyu, Üçüncü Derece Arkeolojik Sit Alanı ve koruma alanı içerisinde bulunuyor. Bölge ayrıca Akdeniz foku, çizgili yunus ve deniz kaplumbağalarının da yaşam alanı.

Şirket Ocak 2021 yılında Cennet Koyu’nda dört adet mendirek yapısıyla iki adet plaj yapmak için ÇED başvurusunda bulunmuş, çevre aktivistleri inşaatın yapılmaması için imza kampanyası başlatmıştı.

 Cennet Koyu’nda yapılacak projeye karşı imza kampanyası başlatıldı

You may also like

Comments

Comments are closed.