BM’den uyarı: 12 milyon vatansız var

Birleşmiş Milletler, dünya çapında 12 milyon kişinin hiçbir ülkenin vatandaşı olmadığını ve bu yüzden temel insan haklarından mahrum kaldıkları uyarısında bulundu.

Örgüt, daha çok sayıda ülkenin vatansız insanlarla ilgili iki anlaşmaya imza koymasını istedi.

Vatansız kişilerin, çocuklarının da vatansız olarak doğması nedeniyle sorunun daha da büyüdüğü kaydedildi.

Sorunun özellikle, Güneydoğu Asya, Orta Asya, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da yaygın olduğu belirtildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, ‘Bu insanlar acil yardıma ihtiyaç duyuyorlar, çünkü hukuki anlamda, kâbusa benzeyen bir arafta kalmışlık yaşıyorlar’ dedi.

Guterres, ‘insanların kendi yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra, bir grup insanın kuşaklar boyunca ötekileştirilmesi, yaşadıkları toplumlarda büyük bir baskı oluşturuyor ve zaman zaman çatışmalara da yol açıyor’ diye konuştu.

Vatansızlar, mülk edinmek, banka hesabı açmak, yasal olarak evlenmek ve çocuklarını nüfusa geçirmek gibi alanlarda sorunlar yaşayabiliyor.

Hatta bazıları, kim oldukları ya da nereden geldiklerini kanıtlayamadıkları için uzun süre gözaltında tutulabiliyor.

Sözleşmelere imza çağrısı

Vatansız insanlara, temel insan haklarının tanınmasını öngören 1954 tarihli anlaşmaya sadece 66 ülke imza attı.

1961 tarihli Vatansızlığın Azaltılması Konusunda Sözleşme ise sadece 38 ülke tarafından imzalandı.

Vatansız olunmasına bir dizi neden yol açabiliyor.

Eski Sovyetler Birliği ve Yugoslavya’da olduğu gibi ülkelerin bölünmesi, ya da Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde olduğu gibi sömürgeci güçlerin çekilmesiyle yeni ülkelerin oluşması başlıca nedenler olarak gösteriliyor.

Vatansız halklar arasında, Birmanya’daki Rohingyalar, Tayland’ın dağlık kesimlerindeki bazı kabileler, Avrupa’daki bazı çingeneler ve Körfez ülkelerindeki Bedeviler bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR