EnerjiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Bozcaada ve Gökçeada kendi enerjisini üretecek

0

Troya Çevre Derneği‘nin Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Bozcaada Belediyesi ile geliştirdiği proje, Avrupa Birliği araştırma ve yenilik programı #Horizon2020 programına kabul edildi.

Proje çerçevesinde Bozcaada ve Gökçeada‘nın kendi enerji sistemlerine sahip olması ve fosil yakıtlardan arındırılması hedefleniyor. AB Komisyonu‘nca onaylanan proje kapsamında dört yıl boyunca, bölgenin kendi enerjisini üretebilmesi için gereken altyapının kurulmasına yönelik çalışılacak. Yeşil Gazete olarak Troya Çevre Derneği’nden Oral Kaya ile bu projenin önemini, nasıl geliştirildiğini ve olası sonuçlarını konuştuk.

‘Türkiye’de örneği yok’

Dernek olarak 2009 yılından bu yana yereli güçlendirecek çözümler üzerinde çalıştıklarını, iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde enerji üretiminde farklı projeler geliştirdiklerini anlatan Kaya, bu projenin Türkiye’de bir örneği olmadığını söylüyor.

Dört yıla yayılacak proje çerçevesinde adalarda yeni nesil depolama sistemleri, güneş enerjisi panelleri ve şebeke modelleri kurulacak. Böylelikle kendi enerji sistemine sahip olması hedeflenen ada, eğer proje başarılı olursa, başka bölgeler için de bir örnek teşkil edecek.

‘Fosilden uzaklaşmaya teşvik’

Kaya, bölgenin yeşil enerjiye geçmesinin, sanayi ve iş dünyasını da fosil yakıtlardan uzaklaşmaya teşvik edebileceği görüşünde:

Bunun bir adada denenmesi önemli. Bir adanın enerji bağımsızlığını sağlayabilirsek, kendine yetecek bir oran yaratabilirsek nasıl çözüm üretebileceğimizin cevabına da daha yaklaşmış olacağız.

Danimarka, İtalya ve İspanya’da da uygulanacak

Proje, Fransa’dan Marsilya Üniversitesi‘nin önderliğinde yürütülecek. Avrupa’daki adalar baz alınarak, geliştirilecek model, Bozcaada ve Gökçeada haricinde, Danimarka, İtalya ve İspanya’da da adalarda uygulanacak.

8 ülkeden 19 farklı kurumun bir araya gelerek gerçekleştirilecek projede Troya Çevre Derneği ile birlikte Almanya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, İspanya ve Türkiye’den üniversiteler, araştırma enstitüleri, firmalar ve yerel yönetimler de yer alıyor. Proje TUBİTAK tarafından da destekleniyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.