Koronavirüs SalgınıManşetYeşil Gazete TV

[Yeşil Gazete Tv] Prof. Nadi Bakırcı: Şeffaflık ve karşılıklı güven şart

0

Yeşil Gazete Tv’de yayınlanan Karantina Günleri programında, IPM kıdemli araştırmacısı, İklim Koordinatörü ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ümit Şahin, Yeşil Gazete editörü, sosyolog Koray Doğan Urbarlı ve Yeşil Gazete Genel Yayın Yönetmeni Alev Karakartal’ın konuğu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Nadi Bakırcı oldu. 

Programda, Sağlık Bakanlığı’nın her gün yayımladığı günlük koronavirüs tabloları ve salgının başından itibaren salgın eğrisinin nereden nereye geldiği tartışıldı. Prof. Nadi Covid-19 salgınının bugünkü durumunu ve nereye evrilebileceğini anlayabilmek için kullanılan istatistik modellemelerinin önemine dikkat çekti. Salgının tepe noktası, büküme oranı ve katlanma sürelerini anlamanın, onu yönetmeyi kolaylaştıracağını anlatan Bakırcı, ölüm ve yeni vakaların azalma eğilimine girmesini değerlendirirken, önerilerini de sıraladı:  

“Ufuk göründü, ama ne zaman pandemi bitecek sorusu ile ne zaman bu salgın eğrisi sıfıra düşecek sorularının yanıtı aynı değil. Vaka azalmasını kalıcı olarak birkaç hafta daha görmemiz lazım. Ayrıca test kapasitesi artırılmalı. Yavaş yavaş da olsa normalleşme başladığında test kriterleri genişletilmeli, yalnız semptom gösterenlere değil, temaslılara, risk gruplarına da test yapılmalı.  Göçmenler, cezaevleri, zor koşullarda ya da bakımevlerinde yaşayanlara da düzenli test uygulanmalı.Sağlık altyapısı da mutlaka güçlendirilmeli.” ağlık altyapısı da çok önemli.

Şeffaflık ve güven çağrısı

Şeffaflığın önemine vurgu yapan Bakırcı şöyle konuştu: “PCR testi ile tespit edilenlerin dışında çok sayıda hasta ve ölümler olduğunu biliyoruz. Klinik bulgular varsa, zaten tedavi uyguluyoruz fakat bunlar istatistiklerde yer almıyor. Ancak bunları bilebilirsek, bir öngörü yapabiliriz. Bu bir halk sağlığı sorunu, yakıcı bir dönemdeyiz ve bu işin altından birlikte kalkmalıyız. Böyle bir dönemde en önemli şey şeffaflık. Verilerin hekimlere verilmeyişinin iki sonucu var: Güven bunalımı ve spekülasyonlar. Açılma ya da normalleşme sürecinde, en fazla ihtiyacımız olan şeyin karşılıklı güven olduğunu düşünüyorum, çünkü tüm uygulamalarda kamuoyu desteğine de ihtiyaç var.” 

Prof. Nadi Bakırcı, normalleşme adımlarını da değerlendirdi; İtalya’da salgının ikinci piki yaptığını hatırlatarak dikkatli ve denetimli bir süreç olması gerektiğini söyledi. 

You may also like

Comments

Comments are closed.