Ekolojik YaşamManşet

Bristol, yaban hayatı kaybına karşı ekolojik acil durum ilan etti

0

* The Guardian’da Steven Morris’in haberi, Yeşil Gazete tarafından çevrilmiştir.

Birçok kuşun, böceğin ve bazı memelilerin sayılarının düşüşü üzerine, İngiltere’nin Bristol kentinde ekolojik acil durum ilan edildi.  The Guardian’dan Steven Morris’in haberine göre, Belediye başkanı, Marvin Rees ve yerel örgütlerden temsilciler, dün kentin bir tepesinde bir araya gelerek bildiri yayımladı.

Kentin Belediye Meclisi, ebabil ve sığırcık gibi bazı kuş türlerinin Bristol’den neredeyse tamamen kaybolduğunu açıkladı. İngiltere’deki birçok şehir ve kasabada olduğu gibi, kirpi ve yarasalar da dahil olmak üzere memelilerin yanı sıra arı ve diğer böceklerin kaybının da endişe verici boyutlara ulaştığı biliniyor.

Bristol, iki yıl önce Birleşik Krallık’ta ilk iklim acil durumu ilan kent olmuştu. Bu kez, önümüzdeki birkaç ay boyunca, ekolojik acil durumla başa çıkmak için bir plan geliştirilecek ve ilgili örgütler harekete geçmeye teşvik edilecek.

Belediye Başkanı Rees, kentin tepesindeki konuşmasında şunları söyledi:

“Yaban hayatımızı iyileştirmeye başlamak için çok geç değil. Bu son şansı kavramak ve şehrimizdeki doğa ve vahşi yaşam için doğru olanı yapmak üzere birlikte çalışmalıyız. Bildirimiz, tüm şehrin bir araya gelmesi ve olumlu adımlar atması için bir odak noktası sağlayacaktır.

Bildiriye olan bağlılığımız parkların ve yeşil alanların ötesine uzanacak. Binalarımızın, sokaklarımızın ve açık alanlarımızın vahşi yaşamı desteklemesine ve daha doğa-dostu şehirler yaratmaya, bunun için de yeni atılımlara ihtiyacımız var.”

Kentin öncelikleri arasında, yaban hayatın yaşam alanlarının yok edilmesini önlemenin yollarının araştırılması bulunuyor. Ayrıca şehrin her bölgesinde yaban hayatı bakımından zengin alanların yaratılması ve bakımının yapılması sağlanacak.

Bildiride temsil edilen organizasyonlar arasında bir hastane vakfı, bir ulusal sağlık servisi görevlendirme grubu, bir üniversite, Bristol Hayvanat Bahçesi, The Curious Bilim ve Sanat Merkezi ile restore edildikten sonra Briston limanına çekilen SS Büyük Britanya gemisi yer alıyor.

Avon Wildlife Trust‘ın Genel Müdürü Ian Barrett, iklim krizi ve ekolojik acil durumların her yerde hissedildiğini belirtti:

“Ulusal hükümetlerin veya uluslararası örgütlerin öncülük etmesini bekleyemeyiz, kolektif eylem yoluyla Bristol’ü vahşi yaşamın ve doğal dünyanın gelişebileceği bir şehir haline getirebileceğimizi göstermeliyiz. Bu, bir zamanlar şehirdeki bahçelerde, parklarda, su kenarlarında ve yeşil alanlarda yaygın olan ve bıldırcınlar, sığırcıklar, kirpi ve kelebekler gibi çok sevilen türlerin kaybını sonsuza kadar durdurmakla ilgili”

Bristol’deki Yeşil Meclis üyesi Carla Denyer ise şöyle konuştu:

“Tıpkı uzun süreli çalışmaları devreye almak için yeni kurullar ve komiteler kurmaya gerek kalmadan iklim acil durumuyla başa çıkmak için yapabileceğimiz şeyler gibi, ekolojik acil durumla başa çıkmak için yapabileceğimiz şeyler var. Bunlardan biri, ekosistemi dengede tutan bitkiler ve hayvanlar için doğal yaşam alanlarını yeniden canlandırmak. Bu, Bristol’de, park alanlarımızın daha az bakımlı olması anlamına gelebilir, ancak aynı zamanda yol kenarları ve belki de otobüs durağı çatılarına yeni bir amaç kazandırmayı da sağlar.”

Bazı yeşil aktivistler ise Meclisi Bristol havaalanının genişletilmesi planlarına karşı çıkmadıkları için eleştirdi. Komşu Kuzey Somerset Meclisi benzer planları Pazartesi günü görüşecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.