COP25İklim KriziManşet

Yelkenliyle Şili diye yola çıkan gençler COP25’e Martinik adasından katıldı

0

Başta Şili’de gerçekleşmesi planlanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı (COP25)  için Avrupa’dan yelkenli tekne ile yola çıkan 36 genç çevre aktivisti, konferansın İspanya’nın Madrid şehrine alınmasının ardından COP25’e gönderdikleri video ile katıldı.

Kendilerine Sail to the COP yani “COP’a Yelken Aç” ismini veren genç aktivistler “Şili’deki COP25’in iptali nedeniyle, yolculuğumuzun hedefi Martinik olarak değiştirildi. Ters rüzgâr nedeniyle zamanında Madrid’e yetişemeyeceğimiz için canlı yayın ve sosyal medya aracılığıyla COP’a çevrimiçi olarak katılmaya karar verdik” dedi.

Neden yelkenli?

Şu anda Fransa’nın açığında bulunan Martinik adasına demir atan genç aktivistler neden 150 Euro’ya bir uçak bileti alıp Madrid’e gitmediklerini ise şu şekilde açıkladı:

“Martinik’ten Avrupa’ya gülünç ucuz uçuşlar bulmak kolay. Böylece COP’a zamanında yetişebilirdik. Ancak bunun gibi ucuz uçuşlarla Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşamayacağız.  Martinik’ten Paris’e uçan bir yolcu en az 1516 kg CO2 salıyor. ? Küresel ısınmayı 1,5 ° C’nin altında tutmak için kişi başına yıllık bütçenin% 65’i zaten. ? Tek bir uçuşla! Ve bu uçuş için vergilerden 0 € ödersiniz. Haksız ve sürdürülemez!”

‘Hepimiz aynı gemideyiz’

BM İklim Konferansı’nın yan etkinliği olan ve organizasyonu tamamen 15-17 yaş arasındaki aktivistler tarafından yapılan Youth Rise (Gençlik Ayaklanması) oturumunda izlenen videoda, birçok endüstrinin karbon emisyonlarını azaltmak için politikalar uygulamaya başladığı, ancak havacılık endüstrisinin bu konuda bir adım atmadığı kaydedildi. Videonun devamında ise dünya liderlerine, temsilcilere ve karar alıcılara şu mesaj ile seslenildi:

“Gençliği dinleyin. Ardık, bekledik hem çalıştık hem grev yaptık ve şimdi de sizin harekete geçmeniz için yelken açıyoruz. Bütün endüstrileri Paris Anlaşması’nın gereğini yerine getirmeye zorlamanız için size güveniyoruz. Çünkü bu krizde hepimiz aynı gemideyiz.”

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.