Ekolojik YaşamManşet

Ashoka, 2015’de ekolojist, biyolog ve doğa korumacı Çağan Şekercioğlu’nu seçti

0

Her yıl acil toplumsal sorunlarına etkin ve kalıcı çözümler getiren üç sosyal girişimciyi destekleyen Ashoka, 2015 yılı için Türkiye’de Kuzey Doğa Derneği aracılığı ile Doğu Anadolu’da faaliyetler yürüten Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu‘nu seçti. 2015’in diğer Ashoka Fellowları ise Roman Hakları Forumu’nun (ROMFO) kurucusu Hacer Foggo ve devlet korumasında yetişen çocuklarla ilgili çalışan Hayat Sende Gençlik Akademisi’nin kuran Abdullah Oskay.

34

Çağan Şekercioğlu (ayakta, siyah tişörtlü) 2015’in Ashoka Fellow’u seçildi

Şekercioğlu Harvard ve Stanford Üniversitelerinde biyoloji ve ekoloji okuduktan sonra yedi kıtada 80’i aşkın ülkede araştırmalar yaptı. Bu araştırmalarının ardından Doğu Anadolu Bölgesindeki doğanın korunması, araştırılması, tanıtılması, yöre halkı ile işbirliği içinde eko turizme alan açılması için Kuzey Doğa Derneği’ni kurdu.

Kuzey Doğa Derneği’nin faaliyetleri sonucu Kuyucuk Gölü, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar koruma alanı olarak seçildi. Aras Nehri Kuş Cenneti de tabiatı koruma alanı olarak belirlendi. Dernek, kamu kurumlarına sağladığı ücretsiz bilimsel ekolojik destekleri sonucu Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru da hayata geçirildi.

Ashoka

Kuzey Doğa Derneği ile Doğu Anadolu'da ekolojik bir seçenek ortaya çıkaran Çağan Şekercioğlu

Kuzey Doğa Derneği ile Doğu Anadolu’da ekolojik bir seçenek ortaya çıkaran Çağan Şekercioğlu

Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka, 1980’de ABD’de Bill Drayton tarafından kurulmasından bugüne acil toplumsal sorunlarına etkin ve kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri tespit ediyor, onları küresel bir destek ağında buluşturarak potansiyellerini gerçekleştirmelerini ve çözümlerini yaygınlaştırmalarını sağlıyor.

Bugün 70 ülkeden 3000’e yakın Ashoka Fellow’u insan hakları, kalkınma, çevre, sağlık, eğitim/gençlik ve vatandaş katılımı gibi çeşitli alanlarda çalışıyor.

Önde gelen Ashoka Fellow’ları arasında 2014 Nobel Barış Ödülü sahibi ve çocuk işçiliğine karşı hareket lideri Kailash Satyarthi, Vikipedi’nin kurucusu Jimmy Wales ve Adil Ticaret sertifikasyon sistemini başlatan Paul Rice gibi sosyal girişimciler bulunuyor.

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.