Ekolojik Yaşam

“Gıdaları pişirerek mi yemeli, çiğ mi?”

0

cig-pismisSoru

Güneşin merhaba,

Bu konuyu bir türlü çözemedim. Aydınlığa kavuşturmak isterim. Kimi diyor ki protein pişerse bozulur, kimi sütü kaynatın diyor. Sonracığıma, kimi sebzeleri (vitaminlerinin hepsini alabilmek icin) çiğ yiyin diyor, kimi vitamin ve mineraller pişirmekle bozulmaz diyor. Ne bileyim, bitki çayı kaç derecede demlenirse demlediğimiz şeyin faydasını öldürmeyiz, falan filan…

Şimdiden teşekkür ederim :)

In Eko Veritas

Yanıt

Sevgili Eko Veritas,

Gerçekten de içinden çıkılmaz bir durum! Bu soruları bana da gün içinde kaç kişi soruyor bir bilsen! Lakin ben de tam olarak biliyorum desem yanıltmış olurum.

Bildiklerimden başlayayım. Öncelikle sebzedir, meyvedir, bu gibi ürünler zaten aslında çiğ olsalar da aslında çiğ değiller, çünkü onları güneş pişiriyor. Pek de güzel pişiriyor. Olgun meyveleri ve evet eğer sindirim sistemin kaldırıyor ise, sebze ve meyveleri mümkün olduğunca “diri” yemeni tavsiye ederim. Bizim Türk mutfağı bu konuda tam bir fecaat, sebzeleri önce kavuruyoruz, sonra haşlıyoruz, arkasından da bir güzel pişirip canını çıkarıyoruz.

Her gıda içinde bir yaşam enerjisi taşır. Biz o yaşam enerjisini bünyemize katar kendi yaşam enerjimiz haline getiririz. Pişirme eylemi bu yaşam enerjisini öldürüyor. Pişirerek ayrıca sindirim sistemimizi de tembelleştiriyoruz. Çünkü sindirim için daha az çalışması gerekiyor bedenimizin.

Tahıllar ve baklagiller biraz daha kompleks. Onları sindirmemiz daha zor. Yeterince çiğnersek (ki bu gerçekten çok uzun bir zaman alır) onları da sindirebiliriz ama gerek yok, pişirebiliriz.

Proteinin ısı ile işlem görünce yapısı değişir, bu doğrudur. Yumurtanın pişince katılaşması gibi. Ama bu proteinin bizim için elverişsiz hale gelmesi demek değildir. Çünkü bedenimiz proteini aldığı gibi kullanmaz. Yapıtaşları olan aminoasitlere ayırır, sonra tekrar kendi proteinini kendi yapar.

Çiğ süt meselesine hiç girmeyeyim. Biraz araştırma yaparsan çok şey bulabilirsin. Bu konuda kendi kararını kendin vermelisin. Ben genel olarak süt içmiyorum ama içecek olsam ham haline en yakın olanı içerim. Çok az ısıtarak, kaynatmadan… O da sağlıklı, bildiğim bir kaynaktan geliyor ise.

Bitki çayları bir başka dünya değil, bir galaksi, hiç girmeyelim.

Afiyet olsun.

Güneşin

 

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.