Ekolojik YaşamManşet

İklim değişimi yok, hava kirliliği yok, trafik derdi yok: Bisikletli Kurye

0

Dağıtım işleri artık karbon nötr bir şekilde gerçekleştirilebilecek, hem de İstanbul trafiğinde. Kurum, kuruluşlar ve işletmeler için belge ve paketleri gün içinde teslimatını sağlamak amacıyla kurulan Bisikletli Kurye, içinde yaşayıp, geliştirdiğimiz ekosistemden ödün vermeden mümkün olan en yüksek kaliteli kurye hizmetini sağlamak için kurulan sektördeki ilk firma olma özelliğini taşımakta. Hedefleri arasındaysa çevre bilincinin arttırılmasına katkıda bulunmak yer alan firma, yoldaki motorlu araç sayısını azaltmak için tüm teslimatlarını bisiklet sürücüleri tarafından gerçekleştirmekte.

Dünya’da ilk mi peki?

Bisikletli kuryeliği aslında ilk velocipede yapıldığı zamana kadar götürmek mümkün. 1870’li  yıllarda Paris borsasının bisikletli kuryeler kullandığına kayıtlardan ulaşabiliyoruz. 1890’lı yıllardaysa Birleşik Devletler’deki bisiklet patlaması sırasında Western Union New York, San Francisco ve diğer kalabalık şehirlerde bisikletli kurye kullandığı biliniyor.

Savaş sonrası dönemde Amerika’da kayda geçen ilk bisikletli kurye şirketiyse 1945 yılında kuruldu. Daha sonraları terk edilen bu pratik çözüm için Avrupa’da gelişen “On Yer Bike” ve “Pedal Pushers” ı örnek göstermek mümkün.

Sürdürülebilirliği Adanmışlık

Bisikletlerin şehirler için en iyi ulaşım aracı oldukları malum, bir bisikletin imalatı için ortalama büyüklükte bir arabanın üretimi için harcanan enerjinin 100 katı daha az enerji harcanmakta. Ayrıca ulaşım alt yapısına binen yükü azalttığı gibi vergilerin daha doğru kullanımını da sağlamakta.

Ortalama trafik hızının neredeyse sıfıra düştüğü anlar İstanbul için çok olağan, ancak rekabete dahil olmak isteyen firmaların hızlı ve isabetli olmaları gereksinimi bisikletlerle çözmek hayal değil. Trafik sıkışıklıklarından etkilenmeyecek bisikletli kuryelerin günlük araç masrafları da 5krş/km şeklinde oldukça düşük.

Teslimat aracı olarak kullanıldıkları varsayılarak hesaplanan verilere göre ;

Otomobil            Otobüs                Tren                      Yaya                      Bisiklet

4.827 kj                                2.386 kj                                2.302 kj                                0.259 kj                                0.092 kj

şeklinde bir enerji tüketim ortalaması ortaya dökmek mümkün. Ayrıca çevresel oalrak sürdürülebilir bir taşıma şekli için bu araçların bakım masrafları da devreye girmekte.

Yakıt olarak kullandığı kaynak asla tükenmeyecek ve bizden gelen bir güce sahip. İnsan kasları sayesinde iki tekerlek.

Bisikletli Kurye Olmak İçin Aranan Şartlar

1.16 ve üzeri yaşta olmak.
2.istanbulun bir ilçesini iyi bilmek.
3.kefil verebilmek.
4.ailesinin rızasını almış olmak.
5.astım,kalp rahatsızlığı nefes darlığı gibi rahatsızlığı olmaması.
6.kendine ait bisiklet sahibi olmak.

Firma hakkında ayrıntılı bilgiye bisikletkurye.com/ adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Haber: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.