Ekolojik YaşamManşet

Ormanlık alana “ÇED de gerekmez” gerekçesiyle maden ocağı ruhsatı

0

Milli Emlak’ın ağaçlandırılmak şartıyla devrettiği tepeye 27 yıl sonra ‘maden ocağı ruhsatı’ verildi.Bölgede maden ocağı istemeyen Çandır Köylüleri isyan etti. İlgili firmanın ruhsat alması ardından, Çandır sakinleri de bakanlığa maden ocağı için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ (ÇED) raporu alınıp alınmadığını sordu. Bakanlık yetkilileri köylülere, “ÇED raporu gerekli değildir” bilgisini verdi.

1985’den beri Ormanlık Alan

1985 yılında Ankara ’nın Kalecik ilçesine bağlı Çandır Köyü’ne eğitim vermek için gelen öğretmenler, köyde hiç yeşil alan olmadığını fark edince öğrencilerle birlikte ağaçlandırma projesi geliştirdi

Başvuruyu değerlendiren Milli Emlak Müdürlüğü ise proje kapsamında ‘tepenin ağaçlandırılması’ şartıyla araziyi 1986’da dönemin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na devretti.

2012’de Maden Ocağı Ruhsatı

Radikal gazetesinden İdris Emen’in haberine göre; 2012 yılında Özgün Yapı Sanayi Şirketi bölgede kalker ocağı kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.

Firmanın ruhsat alması ardından, Çandır sakinleri de bakanlığa taş ocağı için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ (ÇED) raporu alınıp alınmadığını sordu. Bakanlık yetkilileri köylülere, “ÇED raporu gerekli değildir” bilgisini verdi.

Köylüler, Ankara İl Özel İdaresi, Ankara Üniversitesi ve Ankara Jeoloji Mühendisleri Odası’na ayrı ayrı müracaat ederek rapor istedi.

Üç kurumun uzmanları hazırladıkları raporlarda, bölgede faaliyete geçecek ocağın köyün su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği, bölgenin taş ocağı olarak işletilmesinin uygun olmadığı sonucuna varıldı.

Yürütmeyi durdurma istemiyle Ankara 8. İdare Mahkemesi’ne giden köylüler hem su rezervi hem de bölgenin tek yeşil alanı olan bölgeyi yok edeceği gerekçesiyle ruhsatın iptalini istedi.

Çandır Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği sözcüsü Nurettin Dinçer : “250 hanelik köyün toplam 17 su gözesi bulunuyor. Köy, suyun tamamını Bağlar Sivrisi Tepesi’nden temin ediyor. Biz zamanında bu bölgenin ağaçlandırılması için babalarımıza, dedelerimize karşı mücadele verdik. Şimdi de bölgenin orman olarak kalması için mücadele veriyoruz. Yürütmenin bir an önce durdurulmasını ve bölgede ağaçlandırma işleminin devam etmesini istiyoruz’’ dedi.

(Radikal, T24)

You may also like

Comments

Comments are closed.