Dış Köşe

Bizi affetme Hrant…Saruhan Oluç

0

Bir mahkeme heyeti, bir yargıçlar topluluğu 5 yıllık bir davayı kendince sonuçlandırdı: Hrant Dink’in öldürülmesinde bir örgüt parmağı yokmuş…

Yüzümüz kızardı. Ama utançtan mı, öfkeden mi, bilemiyoruz. Belki de her ikisinden.

Böyle bir yargı sistemine ve bunu ayakta tutanlara öfkelenmemek mümkün mü? Evrensel ve demokratik hukuk ilkelerinden zerre kadar nasibini almamış, hukuk eğitimini baskıcı, despotik ve demokrasi düşmanı rejimler altında tamamlamış olan, mesleki pratiği ve zihinsel melekeleri bu özelliklerle şekillenmiş olan bir yargı sisteminin adalet dağıtması mümkün mü hiç?

Biz çok iyi biliyoruz ve onlarca yıldır yaşıyoruz ki, aynı yargı sistemi solcular, demokratlar, aydınlar, Kürt muhalefeti söz konusu olduğunda, üç kişiyi yanyana getirip türlü çeşitli örgütleri yaratma maharetini sergiler, şapkadan örgüt çıkarır. İşte öfke yaratan da bu adaletsizliktir aslında.

Yine çok iyi biliyoruz ki, ‘bağımsız yargı olmalı’ diye konuşup duranlar, sözkonusu olan devlet güçleri veya derin devlet ilişkileri olunca, bağımsızlık fikrini hemen rafa kaldırıverirler.

İşte insan bu yargı sistemi karşısında utanç duyuyor.

Aslında 5 yıllık bu davanın özeti şu: Devlet demiş oldu ki, ben katilim ve iş yaptırdığım adamlarımı korurum…

Örgüt belli, ama mahkeme heyeti görmek istemiyor. Adalet dağıtmak üzere görev yapanlar, ‘herşeyi devlet adına yaptım’ diyen bir insanı beraat ettirip, ‘örgüt yoktur’ deyip tarihsel bir utanca imza atıyorlar.

Aslında bu utanç bizim değil; çünkü biz bu utanç yaşanmasın diye mücadele ediyoruz. Ama, insan yine de utanıyor. Onların utanmazlığına utanıyor….

İster HSYK’yı tümden değiştirin, ister Yargıtay’ı ve Danıştay’ı altüst edin, yargı sistemi içindeki kökleşmiş zihniyeti değiştirmedikçe, Ali gider Veli gelir; Ayşe gider Fatma gelir… Ama aynı çürümüşlük, aynı demokrasi düşmanı zihniyet varlığını sürdürür.

1915’de yaşananlara ‘Büyük Felaket’ diyen herkes, Hrant Dink’in öldürülmesinin de ‘Büyük Komplo’ olduğunu biliyor. Dünya alem biliyor ki, bu ‘Büyük Komplo’nun içinde kimi asker ve sivil bürokratlar var. Kimi jandarma, emniyet ve istihbarat güçleri var. Kimi valiler, yardımcıları, alt ve üst düzey bürokratlar var. Kimi siyasetçiler var, eli kanlı çete mensupları var. Şimdi de ortada kapı gibi bir yargı kararı var.

‘Büyük Komplo’ bu işte. ‘Büyük Felaketi’ yaratanların zihniyetiyle, ‘Büyük Komplo’yu kuranların zihniyeti aynıdır.

Şu çok açık ki, bu mahkeme kararı toplumun vicdanında asla kabul görmeyecek. Hiçbir akıl ve fikir sahibi, izan sahibi insan bu kararı benimsemeyecek ve bu dava böyle bitmeyecek.

Hrant’ın yargılandığı mahkemelerde ona karşı gösteri yapıp, onu linç etmeye çalışanların filmleri, fotoğrafları var. Ama mahkeme örgüt bulamıyor. Suçu işleyenlerle şu anda Silivri’de yatmakta olanlar arasında telefon kayıtları var. Mahkeme örgüt ilişkisi tespit edemiyor. İfadeler ortada, kolkola çekilmiş fotoğraflar dosyalarda. Ama mahkeme örgüt bağlantısı bulamıyor.

Peki ya siyasi irade? Yani hükümet, yani AKP… Onlar masum mu? Onlar bu ‘Büyük Komplo’nun neresinde yer alıyorlar?

Onlar da koruyup kollayan pozisyonunda duruyorlar. Fazla ileri gidilirse, devletin derin ilişkilerinin açığa çıkacağından korkuyorlar. O nedenle ‘Büyük Komplo’ya bulaşmış olan kimi asker ve sivil bürokratların yargılanmasını engelliyorlar, kimilerini de terfi ettiriyorlar.

AKP de masum değil. Verilen boş sözler hoş bir sada olarak kalacak. Ama bu leke onları da kaplayacak. Unutmayalım ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne utanç verici savunmaları verenler AKP bürokratları ve siyasetçileridir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı karşısında sus pus olan da AKP Hükümeti’dir.

Ama şimdi kendimize daha çok güveniyoruz. Çünkü gerçeği biliyoruz. Bütün dünya da günün birinde bilecek. Nasıl ki, 1915 yıllar sonra dünyanın her tarafında bilinir ve tanınır olduysa, ‘Büyük Komplo’ da ‘Büyük Felaket’ gibi ortaya çıkacak.

Yeter ki, bu ülkenin dürüst ve namuslu insanları, demokratları, aydınları, barışseverleri susmasın, durmasın, yılmasın…

Bu dava bitinceye kadar bizi affetme Hrant

Saruhan Oluç www.turnusol.biz

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.