Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Strawbery Fields Forever/ The Beatles

0

11 Mayıs 2020 tarihinde Liverpool’un banliyösü Woolton’da 100 yıllık demir bir kapı, iki kişi tarafından  bulunduğu yerden kesilmiş ve görgü tanıklarına göre mavi bir Transit Van kamyonete yüklenerek çalınmıştı. Konu hemen basına yansıdı,  çünkü kapı öylesine sıradan bir kapı değildi. Söz konusu kapı, Viktorya döneminde yapılmış olan ve  1934 yılından itibaren  “The Salvation Army” adındaki Protestan yardım kuruluşu tarafından yetimhane  olarak kullanılan “Strabwerry Field”’in kapısı idi ve kapının ardındaki geniş bahçede bir zamanlar “çocuk John Lennon” yetimhanedeki arkadaşlarıyla oyun oynamıştı.

Yerel polis yetkilileri kapının tahmin edilenin tersine, “Obsesif Beatles hayranları” tarafından çalınmadığını rapor etmişti. Çalınan kapıyı satın alan hurdacı, gerçek sahibini basından öğrenince “İkonik demir kırmızı kapı” orijinal sahibine iade edildi, ama benzer olayın tekrarlanma riskine karşı bu kez kapının bir replikası yapılarak orijinali korumaya alındı.

Yetimlerle geçirilen günlerin ilhamı

John Lennon’un çocukluğu zor koşullar altında geçmişti. Babası deniz ticareti ile uğraşıyordu ve uzun süren yolculuklara çıkıyordu. Bu dönemde annesi başka birinden de çocuk sahibi olmuştu ve aile içi sorunlar şiddetlenince sosyal hizmetler görevlileri 5 yaşındaki Lennon’un velayetini Woolton’da yaşayan teyzesi Mimi’ye verdi.  Sonraki 20 yıl boyunca babasını göremeyen Lennon 17 yaşında iken bir trafik kazasında da annesini kaybetti.

Disiplinli teyzesinin yanında yaşarken “Strawberry Field”in bahçelerinde gizlice oynamak, genç Lennon’u rahatlatan kaçamaklardan biri idi.

1968 yılında Rolling Stone dergisine verdiği söyleşide Lennon, ebeveynleri tarafından terkedilmiş olma hissiyle büyüdüğü için “Strawberry Field”deki yetimlerle duygusal bir bağ kurduğunu söylemiş ve şöyle devam etmişti: “Bende  bir sorun vardı diye düşünmüştüm, çünkü insanların görmediği şeyleri görüyor gibiydim.”

John Lennon’un  “Strawberry Field” bahçelerinde yetim arkadaşlarıyla geçirdiği günler, bir birey olarak karakterinin şekillenmesinde rol oynamış, Beatles’ta yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilen, dönemin pop müzik dinleyicisine yeni deneyimler sunan ve bugüne kadar kaydedilmiş en önemli şarkılardan biri olan “Strawberry Fields Forever” adlı şarkısına ilham kaynağı olmuştu.

Beatles üyeleri, San Fransisco’daki son  konserlerinden sonra, 1966 yazında zor bir sürece girmişti. Sonradan tekrar bir araya gelecekler ve altı stüdyo albüm daha çıkaracaklardı ama sadece bir kez, o da 1969 yılında Apple stüdyolarının çatı katında gerçekleşen efsanevi “The Beatles Rooftop Concert” de canlı performans sergileyeceklerdi. Ancak bunu henüz kimse bilmiyordu.

John Lennon 1966 yazını İspanya Almeria’da geçirdi. Kara mizah türündeki “How I Won The War” adlı filmde bir rolü vardı ve çekim aralarında yeni bir şarkı yazmak için bolca zamanı kalmıştı. Londra hakkında bir şarkı yazmak istiyor, fakat anıları onu “Strawberry Field”deki çocukluk günlerine götürüyordu.

Beatles’ın ses mühendisi Geoff Emerick 1966 Kasım’ında John Lennon’un şarkıyı grup arkadaşlarına sunduğu anı Rolling Stone dergisine şöyle anlatmıştı: “Bir anlık şaşkınlığın ardından sessizliği Paul bozdu ve sakin ve saygılı bir tonda ‘Kesinlikle muhteşem’ dedi.”

John Lennon’un “Strawbery Fields Forever”ı , Paul Mc Cartney’in  “Penny Lane”i  ile grubun tekrar bir araya gelişinden sonra çıkardığı  ilk single’ın iki “A” yüzünü paylaştı. Plağın her iki yüzünü de A yüzü olarak tanımlamak grubun formatı olmuştu. Bir önceki single’da da “Yellow Submarine” ve  “Eleanor Rigby”, plağın iki “A” yüzünü paylaşmışlardı.

Mc Cartney’in ‘dengeleyici’ rolü

Paul “Strawbery Fields Forever”ı çok beğenmişti ama müzik yazarı Clinton Heylin’e göre de şarkının yoğun deneysel tarzından bir o kadar da çekinmişti. Yazara göre Paul, Beatles hayranlarının bu yeni deneysel müzik tarzı ile kendilerinden uzaklaşmasından korkmuş ve “Penny Lane” ile gençliklerinin Liverpool’unu, alçak gönüllü melodilerinden biri ile basit bir tasvirle anlatarak, yeniden popülerleştirici rolüne bürünmüştü.

Buna karşın John Lennon’un tasvirleri ise hiç basit değildi ve sözler sembolizmin izlerini taşıyordu. Lennon çocukluk kaygılarına bir rüya konsepti içinde atıf yapmıştı.

Biliyorsunuz ki bunun bir rüya olduğunu biliyorum,
Hiçbir şey gerçek değil”

 

Çocukluğunda  başkalarının görmediği şeyleri gördüğünü iddia ediyordu ve bu özelliğinin  kendini diğer çocuklardan farklı kıldığını düşünüyordu. Kendini bu bağlamda ya bir “dahi” ya da bir “deli” olarak tanımlıyordu.

Benim ağacımda hiç kimse yok ,
Yani ‘yüksek’ ya da ‘alçak’ olmalı”

Şarkıdaki müzikal süslemeler de rüyada geçen bir dünyayı andıran öğeler taşıyordu. Grup stüdyoda şarkı için 45 saat çalışmış ve üç değişik versiyon kaydetmişti. Sonunda prodüktör George Martin‘in ortaya çıkardığı kayıt, tamamıyla farklı tempoda, farklı havada ve farklı anahtarda olan iki kaydın kombinasyonu idi.

“Fab Four”, Psychedelic müzik türünde artık ilham kaynağı olacak bir sanat şaheseri yaratmıştı.

John Lennon, “Strawberry Fields Forever”ı Beatles’taki en iyi çalışması olarak tanımladı. Trajik ölümünden sonra da New York Central Park’ın bir bölümüne şarkının adı verildi.

Şarkının videosunda da ters efektler, üst üst üste binme gibi deneysel teknikler kullanılmıştı.

Rolling Stone dergisinin 2021 ‘de güncellediği  “Tüm zamanların en iyi 500 şarkısı” listesinde Beatles 12 şarkı ile listeyi domine etmeye devam etti.  “Strawberry Fields Forever”, listede yedinci sıraya yükselerek “Hey Jude” ve “Yesterday”i ilk kez geride bıraktı ve 250 kişilik bu yeni jüri tarafından en iyi Beatles şarkısı olarak seçilmiş oldu.

Kaynakça

  • Blitz M., The Story of Strawberry Fields Forever, March 7, 2016
  • Eves B., The Meaning Behind The Beatles 1967 Classic ”Strawberry Fields Forever”, American songwriter, April 2022
  • Hogue JD, The Hidden Meaning and Symbolism in The Beatles’s Strawberry Fields Forever, Dec.2020
  • Songfacts, Strawberry Fields Forever
  • societyrock.com, The Story Behind “Strawberry Fields Forever” By The Beatles
  • Wikipedia, Penny Lane, Strawberry Fields Forever.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.