[Bir şarkının hikayesi] Sirius-Eye In The Sky/ Alan Parsons Project

İyi bir Pink Floyd dinleyicisi, Alan Parsons Project'in 1982'de yayınlanan 'Eye In the Sky' albümünde 'Dark Side of the Moon'un soundunu rahatlıkla seçebilir.

George Orwell’ın distopik bir dünyada geçen 1984 adlı romanında herkesi baskı altında tutan ve izleyen  gizemli bir diktatör  vardır. İnsanlara gözetim altında oldukları “Büyük birader seni izliyor” sloganıyla sürekli anımsatılır.  Roman, yayınlanmasından 33 sene sonra İngiliz rock grubu Alan Parsons Project’e esin kaynağı olacaktır.

Henüz 21 yaşında iken Beatles‘ın unutulmaz “Abbey Road” albümünün kaydında  ses mühendisi asistanı  olarak çalışan Alan Parsons, Pink Floyd’un “Dark Side of the  Moon” albümü ile ilk Grammy adaylığını alır. Daha sonra bu albümün bir anlamda devamı olan “Wish Your Were Here” albümü için ünlü grup tarafından kendisine yapılan teklifi reddederek 1975 yılında kendi grubunu kurar. Edgar Alan Poe‘nun hikayeleri, Giza piramitleri ve Isaac Asimov’un robotları gibi temalar üzerine albümler yapan grup, 1982 yılında kendilerini Amerika  listelerinde üçüncü sıraya taşıyacak olan, George Orwell’ın Big Brother’ından esinlendikleri “Eye In the Sky” albümünü yayınlar.

Müzik tarihinin en iyi introlarından biri

Parsons, 2018’de kendisi ile yapılan röportajda albümü Büyük Birader’in bizi izlediği konseptine dayandırmak istediklerini, her zaman bizi kaydeden  bir kameranın veya gökyüzünde izleyen bir helikopter olduğunu ve uzaydan küçük bir gazete haberinin bile okunabildiğini söylemiştir.

1983’te Grammy’ye “En İyi Tasarlanmış Albüm” adayı olan “Eye In the Sky” , o yıl ödülü almasa da albümün 2018’de yayınlanan 35’inci yıldönümü baskısı,   61’nci Grammy ödüllerinde “En Sürükleyici Ses Albümü” ödülünü alacaktır.

İyi bir Pink Floyd dinleyicisi, Alan Parsons Project’in 1982’de yayınlanan “Eye In the Sky” albümünde “Dark Side of the Moon”un soundunu duyabilir.

 

Parsons o sıralarda yeni aldığı Fairlight CMI (*) ile ses denemeleri yaparken ortaya çıkan melodi sanatçıya boşluk ve sonsuzluk hissi verir ve sanatçı bu intro melodisine gökyüzündeki en parlak yıldız olan Sirius‘un adını verir.

Albümün kapağında antik Mısır mitolojisindeki Gök Tanrısı Horus’un “Ay Gözü” de denilen sol gözü vardır.

Parsons’ın amacı dinleyiciyi bir intro ile “Eye In the Sky”a taşımaktır ama 1.5 dakikalık bu intro belki de müzik tarihinin en iyi introlarından biri olacaktır.

Sirius, Parsons’un Fairlight CMI’da klavinet sesini taklit ederek bulduğu riff ile başlar, sonra Parsons bunu adım adım zenginleştirir, daha fazla synthesizer ekler ve mükemmel bir elektro gitar solosu ile devam eder, ardından tüm enstrümanlar solarak susar ve sadece bas gitarın sesi duyulur: Sanki fırtına öncesi sessizlik gibidir  ve  bas akorlarının eşliğinde “Eye In the Sky” kendi introsu ile başlar.

Albümün introsu olarak tasarlanan Sirius, Chicago Bulls’un sunucusu Tommy Edwards tarafından takımın  introduction müziği olarak seçilir. Şarkı Bulls’daki ilk yılı olan Michel Jordan’la özdeşleşir. Sirius daha sonra birçok takımın intro müziği olur; Super Bowl’da ve Euroleage’de kullanılır.

Yukarılardaki göz

Sirius’un hemen ardından ve bas gitarın eşliğinde doğal devamı gibi akan   “Eye In Sky”, ihanete uğramış bir sevgilinin sözleriyle başlar. Şarkının devamındaki sözler sevgilisine  “gözlerim üstünde ve aklını okuyorum” şeklinde seslenen bir aşığın sözleri olarak yorumlanabileceği gibi, kullarının her yaptığını izleyen ve aklını okuyan Tanrı’nın mesajı  olarak da yorumlanabilir.

Ben gökyüzündeki  gözüm
Sana bakıyorum ve aklını okuyabilirim
Ben kural koyucuyum
Seni körü körüne kandırabilirim

Bunu anlamak için daha fazla bir şey görmeme gerek yok
Aklını okuyabilirim

Beatles şarkılarının çoğunun Lennon & Mc Cartney ikilisinin besteleri olduğu gibi Project’in şarkıları da Alan Parsons &Eric Woolfson ortak çalışmasıdır.

Eye In the Sky ise daha ziyade bir Woolfson bestesidir ve şarkıyı da o seslendirir.

Grup çok az canlı performans sergilediği için bu iki şarkının en iyi kaydı, şüphesiz plağın çıtırtılarının da duyulduğu vinil kayıttır.

 

Şarkıyı Alan Parsons’un sesinden konserde dinlemek isteyenler için:

 

(*)Fairlight CMI:1979’da Fairlight tarafından yapılan Örnekleyici Dijital Synthesizer.

Kaynakça

  • Songfacts, Eye In the sky, Sirius
  • Spears S. Alan Parsons Project, the story behind the song, Aug.2016
  • Ekşişeyler , The Alan Parsons Project’in İkonik Albümü Eye in the sky
  • Wikipedia, Eye In the Sky

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR