Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Rasputin/ Boney M.

0

Twitter, Instagram ve TikTok gibi uygulamaların dünyasında neyin veya kimin günümüz deyimiyle “trend topic” olacağını öngörebilmek gerçekten mümkün değil. 2021 ‘in başlarında Hindistan’daki Tıp Fakültesi öğrencileri nefrete karşı bir mesaj vermek isteyen herkesi  TikTok’ta  #Rasputindancechallenge# adı altında  dans etmeye davet ettiler. 20’li yaşlardaki bu  gençlerin, 70’lerin sonunda muhtemelen anne ve babalarının discolarda dans ettiği  Boney M.‘in bu şarkısını neden seçtikleri ayrı bir bilinmez iken İngiliz bir DJ ve yapımcı olan Majestic bunu hemen fırsata çevirip 26 Şubat 2021’de Rasputin’in yenilenmiş bir remix’ini yayınladı.

Majestic X Boney M. -Rasputin, İngiltere’de listelerde ilk 20’ye yükseldi. Z kuşağı TikTok ile Boney M.’i tozlu raflardan indirip yeniden DJ’lerin mixerlerine taşımıştı.

 

1976 yılında şarkıların bestecisi ve yapımcısı olan Alman müzisyen Frank Farian tarafından kurulan ve üç kadın ve bir erkekten oluşan Boney M.’in solistlerinin tamamı Karayip adalarındandı. “Dady Cool”, “Ma Baker”,”Sunny”,”Rivers of Babylon” gibi şarkılarla ünlenen grubun en ikonik şarkılarından biri idi “Rasputin.”

Şarkı 4,5 dakikada tarihi bir karakter olan Rus keşiş Rasputin’in Çarlık Rusya’sında imparatorluk ailesi ile ilişkisini, imparatorluktaki politik gücünü ve hayatının bir suikastle sonlanışını anlatıyordu. Neredeyse tamamında tarihi gerçeklerin anlatıldığı şarkıda tek spekülasyon ve şarkının merkezindeki kanıtlanmamış iddia ise, bir playboy olarak tasvir edilen Rasputin’in son Çariçe Alexandra Feodorovna’nın sevgilisi olduğu idi.

Ra Ra Rasputin
Lover of The Russian Queen

Grigori Rasputin gibi Ortodoks kelisesinde hiçbir resmi pozisyonu olmayan Sibiryalı bir keşişin Çarlık Rusya’sının son 10 yılında önemli tarihi bir kişilik olarak ortaya çıkması, anlatılmaya değer sıra dışı bir hikaye.

Çarlık Sarayı’nda ‘keşiş danışman’ın acı sonu

Rasputin kendisine Meryem Ana’nın göründüğünü iddia eden ve bu nedenle kendini kutsal bir kişi olarak gören karizmatik bir keşişti. İnsanların günah işleyip tövbe ederek Tanrı’ya daha çok yakınlaşacaklarını vaaz ediyordu. İyileştirici yetenekleri olduğuna da inanılan Rasputin, 1905 yılında Saint Petersburg’da önemli bir figür olmuş ve Çar Nicholas II ve Çariçe Alexandra ile tanışmayı başarmıştı.

Çar ve çariçenin sırasıyla Olga, Tatiana, Maria ve Anastasia adında dört kızı olmuştu. Tahtın varis olacak tek erkek çocukları ise nihayet 1904 yılında doğan Alexei idi, ancak ailenin sevinci kısa sürede endişeye dönüştü. Oğulları hemofili hastası idi.

Çariçe Alexandra, Rasputin’in oğlunun hastalığını iyileştirdiğine inanıyordu. Fransız tarihçi Pierre Gilliard’a göre ise Rasputin doktorların ağrı kesici olarak verdikleri aspirin ve diğer uyuşturucuların kullanılmasına izin vermiyordu. O tarihlerde bu tür ağrı kesicilerin kanın pıhtılaşmasını engellediği bilinmiyordu ve Rasputin aslında ağrı kesicilerin kullanılmasını engelleyerek bilmeden doğru bir iş yapıyordu.

Japonya yenilgisi ve “Kanlı Pazar”’dan sonra halk desteğini kaybeden Çar Nicholas, 1. Dünya Savaşı‘nda kendini Başkomutan ilan ederek Saint Petersburg’dan uzaklaşınca, Çariçe Alexandra ülkeyi bakanlarından çok Rasputin’den tavsiye alarak yönetmeye başlamıştı. Bu durum büyük rahatsızlık yarattı ve Çar’ın yeğeni Felix Yusupov bir grup asil arkadaşı ile 30 Aralık 1916’da Rasputin’i eve davet edip önce şarabına zehir koyarak zehirlemeye çalıştılar, fakat keşiş zehirden etkilenmeyince bu sefer kurşunladılar. Bu suikast Boney M.’in şarkısının son kıtasında oldukça detaylı bir şekilde tasvir ediliyordu.

Ra ra Rasputin
Lover of the Russian queen
They put some poison into his wine
Ra ra Rasputin
Russia’s greatest love machine
He drank it all and said, “I feel fine”

Ra ra Rasputin
Lover of the Russian queen
They didn’t quit, they wanted his head
Ra ra Rasputin
Russia’s greatest love machine
And so they shot him ’til he was dead

Rasputin’in trajik bir şekilde sonlanan hikayesinin Rus çalgısı balalaika eşliğinde eğlenceli bir disco parçası olarak yorumlanması ne kadar paradoksal ise, dönemin Sovyetler Birliği yönetiminin 1978 Moskova konserinde Boney M.’e şarkıyı icra etmeyi yasaklaması da o kadar ilginçti. Aynı engelleme bir yıl sonra Polonya’daki Sopot Festivali’nde de yapılacaktı ama grup buna aldırmayıp şarkıyı grubun yerinde duramayan usta dansçısı Bobby Farrell’in müthiş show’u eşliğinde seslendirecekti.

 

Grubun tek erkek vokali Bobby Farrell’ın aslında şarkıları söyler gibi yaptığı, grubun tüm şarkılarındaki o ünlü davudi sesin stüdyoda Alman yapımcı Frank Farian tarafından kaydedildiğini not düşelim. Kaderin talihsiz bir cilvesi olarak Bobby Farrell , 30 Aralık 2010’da Saint Petersburg’da, yani Rasputin’in suikaste uğradığı  günde ve aynı şehirde, verdiği konser sonrasında otel odasında kalp krizine yenik düştü.

Hanedan soyu üzerindeki gölge

Şarkı hikayesinin bizlere anımsattığı tarihi olaylara dönersek, 1917 devriminden sonra, Çarlık rejimine özlem duyanların toplanma noktası olmaması için Rasputin’in cesedi mezarından çıkarılıp yakıldı. Çar ve ailesi Lenin’in emri ile Ural Rusları tarafından kurşuna dizildiler ve onların da cesetleri yakıldıktan sonra arta kalanlar Yekaterinburg’daki ormanlık alana gömüldüler. 1979 yılında Çar, çariçe ve üç çocuğunun kalıntıları amatör bir arkeolog tarafından bulundu ve Romanov’lara ait oldukları ancak 1998 yılında resmi olarak açıklandı. Öldürülmelerinden tam 80 yıl sonra törenle St.Petersburg’a gömüldüler. Nihayet kayıp olan son iki Romanov, Anastasia ve Alexei’nin kalıntılarına 2008 yılında ulaşıldı. İlginç olan ise kimliklerin tespitinin sadece anneden gelen mitokondriyal DNA ile yapılabilmiş olması, daha da ilginci ise karşılaştırılan DNA’nın, Çariçe Alexandra gibi Kraliçe Victoria’nın büyük büyük torunu olan ve bu sene vefat eden Edinburgh dükü Prens Philip’e ait olması idi.

*

Kaynakça

  • Eames T., The Story Of Rasputin by Boney M.1.Mayıs 2021
  • Songfacts, Rasputin
  • Wikipedia, Grigori Rasputin,Boney M.,Nicholas II of Russia,Alexandra Feoderovna (Alix of Hesse)

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.