Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] A Horse With No Name/ America

0

1960’ların ortalarında, babaları Londra’daki Amerikan Havva Üssü’nde görevlerini sürdürürken, Dewey Bunnell, Gerry Beckly ve Dan Peek adlı üç genç aynı kolejde eğitimlerini sürdürüyor ama iki farklı grupta müzik yapıyordu. 1969 yılında bir araya gelen üçlü, ödünç akustik gitarlarla yola çıkarak, vokaldeki harmonileri ile çağdaş folk -rock grubu Crosby, Stills & Nash’in stilinde müzik yapmaya başlamıştı.

İngiliz müziği yapmaya çalışan Amerikalılar gibi görünmemek için gruplarının adını “America” koydular. 50’li yılların sonunda ve 60’lı yılların başında Amerikan Rock & Roll ve R&B müziğinin etkisi altında olan İngiliz grupları, 60’ların ikinci yarısında çoktan kendi sound’larını geliştirmişler ve Beatles ve Rolling Stones gibi grupların öncülüğündeki İngiliz rock müziği, sınırlarının ötesine taşarak müzik dünyasını domine etmeye başlamıştı.

Psyhedelic rock, progessif rock, hard rock gibi müzik türlerinin önemli temsilcileri olan İngiliz grupları birbiri ardına dünya listelerini alt üst ederken, Londra’da yaşayan bu üç Amerikalı genç, müziklerine kendi kültürlerini  yansıtarak folk rock türünde müzik yapmayı seçmişlerdi. Soğuk ve yağışlı Londra’da yaşayıp İngiliz publarında müzik yaparken, bir çöl hikayesini  anlatan “Desert Song” adında bir şarkı yazabilmek ve “The heat was hot and the ground was dry “diyebilmek için gerçekten Amerikan kökleri ile yoğrulmuş olmak ve azıcık da olsa çöl havasını koklamış olmak gerekiyordu.

Adını bilmediği atın üzerinde, bilinmeyene doğru…

Dewey Bunnell “Desert Song” adını verdiği şarkısını bir kaç saat içinde yazdığını söylemiş ve şöyle ilave etmişti:

“Sanki bir rüyadan uyanır gibi ortaya çıktığını hissettim. Adını bilmediğim bir ata binmekle ilgili bir rüya idi. Hava gerçekten çok sıcaktı. Çocukken güneşten ciddi anlamda yandığımı hatırlıyorum ama çölde değil, kumsaldaydı. Bu atın üzerindeyim ve kimbilir nereye gidiyorum diye düşünüyordum. Atın adını bilmiyordum ve muhtemelen şapkam bile yoktu”

Grup üyeleri 1971 yılında ilk albümleri için stüdyoya girmişlerdi ve plak şirketi Warner Brothers albümden önce bir single çıkarmanın iyi olacağını düşünmüştü. Henüz kaydı bitmiş olan dört şarkı vardı ve grup üyeleri “I Need You”nun single için  uygun olduğunu düşünüyordu ama plak şirketinin prodüktörü Ian Samewell henüz tatmin olmamıştı ve diğer şarkıları da dinlemek istiyordu.

Küçük bir stüdyoda “Desert Song”un demosunu kaydettiler. Prodüktör şarkıyı çok beğenmiş ve single olarak bu parçanın çıkarılmasını uygun görmüştü. Demoya çok benzeyen stüdyo kaydında her zamanki gibi üçü de vokal yaptılar. Gerry 12 telli gitarı çalmış ve kayda tumba da ilave etmişlerdi. Ancak sıra şarkının ismine gelince küçük bir sorun ortaya çıkmıştı. “Desert Song” ismi bir operada daha önce kullanılmıştı ve bu durumda hikayedeki atın adı olmadığı gibi şarkının da hala bir adı yoktu.

 

Sonunda şarkının isim babası Ian Samewell oldu. “A Horse With No Name “ şarkıya çok uygun biri isimdi ve hikayedeki  gizemle oldukça bütünleşiyordu.

Bunnell sanki eski bir efsaneyi aktaran bir hikaye anlatıcısı gibi, çölde geçen bu gizemli yolculuğu şiirsel bir tonda anlatıyordu. Adını bilmediği bir atın üstünde çölde dolaşan anlatıcı ,günler geçtikçe acımasız sıcaklığın etkisi altında kalıyordu ve çölde geçirdiği  dokuzuncu günün sonunda da atını serbest bırakıyordu.

Hayatın karmaşasından metaforik kaçış

Dewey Bunnel daha sonra kendisi ile yapılan söyleşilerde atın neden bir adının olmadığını ve dokuzuncu günde atı neden serbest bıraktığını açıklamamış, şarkıyı yazarken çocukluğunda Arizona ve New Mexico’daki çöllere ailesi ile yaptıkları yolculukları hatırladığını ve “A Horse With No Name”in ‘Hayatın karmaşasından kaçmak ve  sakin bir yere gitmek için kullanılan bir taşıtın metaforu” olduğunu söylemişti.

Dewey Bunnell eşi Patricia ve adı olmayan atıyla çiftliğinde.

A Horse With No Name” Amerika’da radyolarda çalmaya başladığında, birçok insan şarkıyı Neil Young’ın söylediğini zannetmişti. Parçanın, Amerikan Bilboard listesinde birinci sırada olan Neil Young’ın şarkısı “Heart Of Gold”u yerinden ederek birinci sıraya yerleşmesi de kaderin bir cilvesi sayılabilirdi. Zaten Dewey Bunnell de sesinin Neil Young’ı andırdığını kabul etmiş ama hayranı olduğu sanatçıyı taklit etmeye çalışmadığını söylemişti.

“A Horse With No Name” hiçbir zaman büyük bir hit parça olmadı, ama usta bir ressamın elinden çıkmış bir tablo gibi, yıllar geçtikçe değeri arttı; gizemli hikayesi ve basit ama bir o kadar da ilginç melodisi ile her nesle hitap eden bir şarkı oldu.

Dewey Bunnell bugün çiftliğinde eşi ve hayvanları ile yaşıyor ve bir de atları var. Tahmin etmekte zorlanmayacağınız gibi atının bir adı yok.

Kaynakça

  • Mertz A., Behind The Song, America, A Horse With No Name, American songwriter
  • Zollo P., Behind The Song, America A Horse With No Name, American songwriter, 2020
  • Ling D., The Story behind the song: A Horse With No Name by America, 01.10.2016
  • Songfacts, A Horse With No Name
  • wikipedia, America, A Horse With No Name

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.