Dünyaİklim KriziManşet

Berlin’in 2030’a kadar iklim nötr olmasına yönelik referandum başarısız oldu

0
iklim

Almanya’nın başkenti Berlin, 2045 olarak belirlenmiş olan net-sıfır iklim hedeflerinin 2030’a çekilmesini oylamak üzere dün (26 Mart) referanduma gitti.

Kabul edilmesi durumunda, yeni muhafazakar yerel yönetim yenilenebilir enerjiye, bina verimliliğine ve toplu taşımaya büyük yatırım yapmak durumunda kalacak ve Berlin yedi yıl içerisinde karbon nötr olma konusunda yasal olarak bağlayıcı bir hedefi olan birkaç büyük Avrupa şehrinden biri olacaktı.

Reuters‘tan Riham Alkousaa‘nın aktardığına göre, inisiyatifin bağlayıcı olabilmesi için, oyların çoğunluğunu sağlamanın yanı sıra, olumlu oy sayısının en azından 608 bin olması gerekiyordu. Ancak akşam 20.40’a kadar olumlu oyların sayısı yaklaşık 441 binde kaldı.

‣ Alman iklim aktivistleri kendilerini yollara yapıştırdı
‣ Almanya’da iklim satrancı: 1.5 derece neyimiz olur?

Kentin Belediye Başkanı Franziska Giffey, sonuçların, “yasalaşsa bile referandumun taleplerinin uygulanamayacağını çoğu Berlinlinin de gördüğüne işaret ettiğini” belirtti.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği, blok içinde ve dışında 100 şehrin 2030 yılına kadar iklim açısından nötr hale gelmesine yardımcı olacak bir plan başlattı. Ancak planın ya da sunduğu mali desteğin, yasal açıdan bağlayıcılığı bulunmuyor.

Referandum, Almanların veya en azından Berlinlilerin, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin iklim politikasının daha iddialı olmasını isteyip istemediklerine yönelikti.

iklim

Referandum için hazırlanan bir posterde “Çocuklar, iklimden yana oy kullanırdı” yazıyor. Fotoğraf: Annegret Hilse / Reuters

‣ Almanya’nın ‘İklim Kulübü’ planı hayata geçiyor

‘2045 net sıfır için çok uzak bir hedef’

Referandumu başlatan iklim aktivistleri, hükümetin 2045 yılında karbon nötr olmayı öngören iklim hedefinin küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak için çok uzak olduğunu söyledi.

Climate New Start Berlin sözcüsü Jessamine Davis, “Şu anki iklim politikası, şehrimizde yaşamaya değer bir gelecek sağlayamıyor ” dedi.

‣ Almanya Zirve’den önce İklim Eylem Programı’nı açıkladı
‣ Köln ve Berlin’de 40 bin iklim aktivisti Federal Hükümet’i protesto etti

Berlin Ekolojik Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü‘nden Bernd Hirschl, yakınlarında az sayıdaki yenilenebilir enerji kaynağı veya jeotermal ısıtma bulunan dört milyonluk bir şehir olarak, Berlin’in bu hedefi daha ulaşılabilir kılmak için gereken kaynaklardan yoksun olduğunu söyledi.

Hirschl, başarısız sonuçlanmasına rağmen, referandumun iklim politikası ve insanların karbon nötr hedeflere ulaşmak için kabul etmesi gereken değişiklikler konusundaki tartışmayı yeniden canlandırmanın bir yolu olduğunu söyleyerek “Çünkü mesele 2030 değil. Mesele siyasetçilere bir mesaj vermek istiyor muyuz, istemiyor muyuz?” diye ekledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.