‘Son nesil’ iklim aktivistleri dört Alman havalimanında uçuşları durdurdu

Son Nesil aktivistleri, kendilerini pistlere yapıştırarak Almanya'daki dört havalimanında uçuşları geçici olarak durdurdu. İçişleri Bakanı, eylemleri 'tehlikeli' olarak nitelendirerek yeni yasaların uygulanacağını belirtti.

Son Nesil” (Letzte Generation) grubundan iklim aktivistleri, Almanya’nın Berlin, Köln-Bonn, Nürnberg ve Stuttgart havalimanlarında bu sabah saat 5.00 civarında eylemler düzenleyerek uçuşları geçici olarak durdurdu.

Grubun hedefi, Almanya ve diğer hükümetlerin fosil yakıtların kullanımını 2030’a kadar sona erdirecek küresel bir anlaşma imzalamasını sağlamak.

Aktivistler, havalimanlarının pistlerine kendilerini yapıştırarak uçuşların geçici olarak durmasına neden oldu. Köln-Bonn‘da iki kişinin asfaltın üzerine yapıştığı, Nürnberg‘de ise uçuşların yaklaşık bir saat durduğu bildirildi. Berlin Havalimanı’nda ise iki kişi yerden kaldırılarak gözaltına alındı.

Bir aktivist, pistten gönderdiği video mesajında, “Şu anda risk altında olan milyarlarca insanın hayatı var. İklim çöküşü birçok kişi için zaten bir gerçek ancak burada hala bu durumu düzeltme şansına sahibiz” dedi. 

Grup, geçtiğimiz yaz boyunca benzer eylemler düzenlemişti. Aktivistler, geçen ay Köln-Bonn ve Almanya’nın en yoğun havalimanı olan Frankfurt‘ta eylemler düzenleyerek yolcu uçuşlarını önemli ölçüde aksatmışlardı. Aynı zamanda bu ayın başlarında, Leipzig/Halle Havalimanı’nda gece yapılan bir eylemle, büyük hava kargo merkezinde kargo uçuşlarını üç saat boyunca durdurmuşlardı.

Yeşil Noktaİklim aktivistleri kendilerini havalimanı pistlerine yapıştırdı
Yeşil Noktaİngiltere’de iklim aktivistlerine rekor hapis cezası
Yeşil Noktaİklim aktivistleri Münih Havaalanı’nı iki saat boyunca bloke etti

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bu tür eylemleri “tehlikeli ve saçma” olarak nitelendirerek, protestocuların yalnızca kendi hayatlarını değil, başkalarının hayatlarını da riske attığını ifade etti.

Bakan, geçen ay Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ve havalimanı sınırlarını ihlal edenler için daha ağır cezalara yol açacak yasal düzenlemeyi hatırlattı. Bu yasa tasarısı, hava alanı bölgelerine izinsiz girenlere iki yıla kadar hapis cezası öngörüyor ve şu anda sadece para cezasıyla sınırlı olan mevcut düzenlemeyi sıkılaştırmayı hedefliyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR