İklim KriziManşet

Almanya’nın ‘İklim Kulübü’ planı hayata geçiyor

0

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, küresel ısınma ve iklim değişikliyle mücadele için “İklim Kulübü”nün hayata geçirildiğini söyledi.

Almanya’nın dönem başkanlığını yaptığı G7 ülkelerinin liderleriyle çevrim içi yaptığı toplantının ardından başkent Berlin‘de basın toplantısı düzenleyen Şansölye, “İklim kulübü ve endüstrilerimizin iklim nötrlüğüne sosyal olarak adil geçişi ile küresel iklim hedeflerine ulaşılmasına önemli bir katkı yapıyoruz” dedi. 

Alman hükümetine göre iklim kulübü, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ((2,7 Fahrenheit) ile sınırlamayı amaçlayan Paris Anlaşması’nın hızlı ve iddialı bir şekilde uygulanmasını desteklemeyi amaçlıyor. Pazartesi, anlaşmanın kabulünün yedinci yıldönümüydü.

Scholz, kulübün daha temiz enerji biçimlerine endüstriyel geçişi hızlandırmak ve emisyon azaltma önlemlerini daha da geliştirmek için çalışacağını; bu yıl Almanya’nın dönem başkanlığında G7 ülkelerinin altı kez liderler düzeyinde toplantı yapmasının, bu ülkelerin ne kadar yakın koordinasyon içinde olduğunu gösterdiğini söyledi.

Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ve bu savaşın sonuçlarıyla meşgul olunmasına rağmen iklim değişikliği gibi diğer küresel konuları da gözden kaçırmadıklarını ifade ederek, Almanya’da haziranda yapılan G7 liderler zirvesinde “İklim Kulübü”nün kurulmasının kabul edildiğini hatırlattı.  Söz konusu dönemden bu yana “İklim Kulübü” üzerinde çalışmalar yapıldığını dile getiren Scholz, “Bugün de tüzüğü kabul ederek İklim Kulübü’nün hayata geçirildiğini söyleyebilirim” dedi.

Scholz, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) “İklim Kulübü” için bir sekretarya oluşturmaya karar vermelerinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen COP27 İklim Konferansı’nda birçok ülkenin “İklim Kulübü”ne ilgi duyduklarını gördüğünü anlatan Scholz, 2023’un sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenecek bir sonraki İklim Konferansı’nda başka önemli ülkelerin de kulübe katılacağını umduğunu kaydetti.

Pazartesi günü yayınlanan yeni rakamlar, Almanya’nın kendisinin bu yıl yenilenebilir enerji üretimini artırmakta yavaş kaldığını gösteriyor. Ülke, 2022’de güneş enerjisi kapasitesini %10 artırırken, karada ve denizde kurduğu ek rüzgar enerjisi kapasitesinin miktarı sadece %3 civarında kaldı.

Hükümet, açık deniz rüzgar enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar yaklaşık 8 gigawatt’tan 20 gigawatt’a çıkarmayı hedefliyor, ancak bu yıl yalnızca 0,2 gigawatt yeni kapasite eklendi.

İklim Kulübü nedir?

Olaf Scholz’un 2021’de maliye bakanı iken bir hedef olarak ortaya koyduğu İklim Kulübü’nün hedefi;  “yüksek miktarda emisyona sahip; özellikle de Çin ve ABD ile önemli AB ticaret ortakları olmak üzere CO2 emisyonları için fiyat belirleyen ve büyük bir sanayi sektörüne sahip ülkeler. 

Haziran ayında, Elmau‘da yapılan  G7 Zirvesi’nde liderler bu kulübün kurulması, sürecin yürütülmesi için bakanlar atanması ve  uluslararası kuruluşların desteğinin aranması konusunda anlaşmıştı. 

İklim Kulübü üç strateji üzerine inşa edildi:

  • Birincisi, üyelerin en iyi uygulamaları paylaştığı ve açık karbon fiyatlandırması gibi yollarla “azaltma” politikalarının ekonomik etkilerine ilişkin ortak bir anlayışa doğru çalıştığı, katılımcı ekonomilerin emisyon yoğunluklarını azaltmaya yönelik iddialı “azaltım” politikaları.
  • İkincisi;  endüstriyel karbondan arındırma gündemi, hidrojen eylem paktı aracılığıyla ve genellikle çevreyi kirleten fosil rakipleriyle fiyat konusunda rekabet etmek için mücadele eden yeşil endüstriyel ürünler için pazarları genişleterek, endüstrinin ortak dönüşümü.
  • Üçüncü olarak ise Güney Afrika veya Hindistan gibi ülkeler için hazırlanmış planlar olan “Adil Enerji Geçiş Ortaklıkları”nı (JETP’ler) vurgulayan bildiri ile ortaklıklar ve işbirliği. Ülkeler, bu JETP’ler aracılığıyla iklim hedeflerine bağlı olarak mali destek ve teknoloji transferleri alacak.

İklim Kulübü, endüstrinin karbondan arındırılmasını girişimin merkezine koyuyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.