KadınKültür-SanatManşet

‘bell hooks’ 69 yaşında hayata veda etti

0

ABD‘deki ırkçılık, sınıf ayrımı, cinsiyetçilik üzerine çalışmalarıyla tanınmış bir entelektüel, yazar ve akademisyen olan Gloria Jean Watkins, 69 yaşında yaşama veda etti. Büyük-büyük annesi Bell Blair Hooks’un onuruna kadın soyunu kabul ederek “bell hooks-çan kancaları” mahlasını kullanmayı tercih eden Watkins’in ölümünü yeğeni Ebony Motley Twitter’dan duyurdu:

“@bellhooks ailesi, kız kardeşimizin, teyzemizin, büyük halamızın ve büyük büyük halamızın vefatını duyurmaktan dolayı üzgün.”

Duyuruda, Watkins’in aile üyeleri ve dostlarının arasında huzur içinde yaşama veda ettiği bildirildi.

Gloria Jean Watkins kimdir?

Yazar, akademisyen ve feminist aktivist, 1952 yılında işçi sınıfına mensup bir ailenin çocuğu olarak Kentucky, Hopkinsville‘de doğdu ve yaşamı boyunca ırkçılık, feminizm, kapitalizm ve kesişimsellik gibi konuları kapsayan 30’dan fazla kitap yayınladı.

Hooks’un ilk büyük eseri “Ben Kadın Değil miyim?” 1981’de yayımlandı ve önemli bir feminist metin olarak kabul görmesinin ötesinde 1992’de Publishers Weekly tarafından son 20 yılın en etkili 20 kadın kitabından biri seçildi.

1984’te “Feminist Teori: Kenardan Merkeze”, “Aşk Hakkında Her Şey; 2000’de Yeni Vizyonlar” ve 2004’te We Real Cool: Black Men and Masculinity’yi (Çok Havalıyız: Siyah Erkekler ve Erkeklik) yazdı.

2004’ten bu yana Kentucky’deki Berea College‘da, ücretsiz eğitim veren bir liberal sanatlar kolejinde ders veriyordu.

Hooks , 2016’da şarkıcı Beyonce’un “Lemonade in the Guardian” albümünü  “en iyi kapitalist para kazanma şekli” olarak nitelendirerek eleştirmiş ve “gerçekten özgür olmak için, zorluklardan kurtulmanın ötesine geçmeyi seçmeli; sürdürülebilir optimal iyilik hali sevinci yaratmaya cesaret etmeliyiz” diye yazmıştı.

2018’de Kentucky Writers’ Hall of Fame‘e kabul edildiğinde “Çalışmamın şifayla ilgili olmasını istiyorum” demişti: “Şanslı bir yazarım çünkü hayatımın her gününde, yaptığım işin hayatlarını nasıl değiştirdiğini söyleyen birinden bir mektup, bir telefon alıyorum.”

‘Bir gün merkezin değişeceğini söylemişti ve haklıydı’

“Ah kalbim” kitabının yazarı Roxane Gay, ölüm haberi üzerine “çan kancaları. Güç içinde kalsın. Onun kaybı tarifsiz” mesajını paylaştı.

“The Haindmaid’s Tale”in yazarı Margaret Atwood ise şunları söyledi:

“Çan kancaları inanılmaz cesareti ve derinden hissedilen zekayı somutlaştırdı. Kendi sözlerini ve gücünü bularak, sayısız kişiye de aynı şeyi yapmaları için ilham verdi. ‘Cinsiyetçilik, cinsiyetçi sömürü ve baskıyı sona erdirme davasına olan bağlılığı, bütün kadınlar için örnek teşkil ediyordu.”

İngiliz yazar Candice Carty Williams da vefat haberinin ardından şu ifadeleri kullandı: “bell hooks, duyarlılıklarının etki alanını bana öğreten, beni besleyen ve zihnimi meşgul eden bir yazardı. Ama bir arkadaşımın beni Aşka Dair Her Şeyi okumaya zorlamasından sonra hayatımı değiştiren, onun aşk üzerine yazdığı yazıydı. çan kancaları özlenecek, ancak geride bıraktığı miras, sayfaya koyduğu aşk idealleri gibi anıtsal ve kalıcı olacak. ”

İskoç ve Sierra Leoneli yazar Aminatta Forna ise onunla tanıştıkları günü anlattı: “Bel Hooks’la genç bir muhabir olarak 90’ların başında BBC’nin Late Show programı için röportaj yapmaya gönderildiğimde tanıştım. Beni rahatlatmaya özen gösterdi, müzik çaldı, çay yaptı ve Greenwich Village’da yaşadığı yerde saçını örecek kimseyi bulamamaktan şikayet etti. Ardından gelen röportajda ise şimdi geriye dönüp baktığımda ABD’de çoktan başlamış olan sözde ‘kültür savaşları’nı öngördüğünü anlıyorum. Bir gün merkezin değişmesi gerekeceğini söyledi. Ve haklıydı.”

Hooks’un ailesi, bell hooks’u anmak ve onurlandırmak isteyenlerin çocukların okumasını teşvik eden Christian County Okuryazarlık Konseyi‘ne veya bir yazarın biyografik sergisinin bulunduğu Tarihi Hopkinsville Christian County Müzesi’ne katkı yapılabileceğini açıkladı.

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.