Kültür-SanatManşetTürkiye

Yazar Mario Levi hayatını kaybetti

0

Yazar ve iletişim eğitmeni Mario Levi 66 yaşında İstanbul‘da hayata gözlerini yumdu. Levi’nin ölüm haberi Buart Art Sanat Atölyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla duyuruldu.

Paylaşımda, “Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi’yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata, bizlere kattıkları için minnettarız. Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz” denildi.

İstanbul aşığı olarak bilinen Mario Levi, “İstanbul Bir Masaldı”, “En Güzel Aşk Hikayemiz”, “Bir Şehre Gidememek”, “Lunapark Kapandı” ve “Size Pandispanya Yaptım” dahil, bilinen bir birçok eserin yazarı.

Levi, Türkçe’ye sevgisini bir röportajında şöyle açıklamıştı:

“Fransızca yazabilirdim. Yazsaydım da işim çok kolaylaşırdı bir dünya yazarı olmak açısından. Bunu tercih etmedim. Zor yolu seçtim belki ama kendi doğallığı içinde gelişti bu. Çünkü çocukken sokakta hangi dilde top oynamışsan, gençken hangi dilde ilk aşkını yaşamışsan, çok kızdığında hangi dilde sövmek geliyorsa içinden, o dil senin dilindir ve o dil Türkçeydi. O sebepledir ki, kendime hep şunu söylüyorum, benim en derin vatanım Türkçedir.”

Mario Levi kimdir?

Yahudi yazar Mario Levi, 1957 yılında doğdu. Saint Michel Fransız Lisesi‘nden 1975 yılında mezun olduktan sonra, 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi bölümünden diplomasını aldı. İlk öyküsünü 1975 yılında kaleme aldı. 1984 yılından itibaren, Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen gibi birçok yayın organında yazılar kaleme aldı.

İlk kitabı olan “Jacques Brel: Bir Yalnız Adam” 1986 yılında yayımlandı. 1990 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı “Bir Şehre Gidememek,” Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. 1993 yılında başladığı ve altı yıl süren çalışmalarının ardından tamamladığı “İstanbul Bir Masaldı” adlı kitabını 1999 yılında yayımladı ve bu eseriyle 2000 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü‘nü kazandı.

Mario Levi, yazarlık kariyerinin yanı sıra Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi çeşitli meslekleri de icra etti. Ayrıca yazı atölyelerinde, yazıya ilgi duyan kişilere Yazı Yaratımı dersleri verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.