Kadın

‘Barakazi siyasetteki erkek egemen ikiyüzlülüğe örnek’

0

HDK/HDP Kadın Meclisi KA.DER kadınların başkan vekilliği ve yardımcılığı görevlerinde çalıştırılmayacağına yönelik sözlerinden dolayı Bingöl Belediye Başkanı’nı kınayan açıklamalar yaptı. HDK/HDP Kadın Meclisi, Belediyeye Başkanı’nı istifaya çağırırken, KA.DER ise seçim çalışmasında kadınların çalışmasına hiçbir şey demeyip, makama kurulunca kadınları eve hapseden zihniyete ikiyüzlü dedi.

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi,’toplumun hazmetmeyeceğini,dinen ve örfen de uygun olmadığınu’ iddia ederek belediye başkan yardımcılığı ve belediye başkan vekilliğine kadınları getirmeyi düşünmediğini açıklamıştı. Bunun üzerine Bingöl Belediye Meclisi Üyesi seçilen Nurten Ertuğrul ‘Gece gündüz 24 saat kapı kapı dolaşıp çalışma yapacağız. Sonra bize dinen ve örfen kadınların görev alamayacağı söylenecek. Bunu kabul etmem söz konusu değil’ diyerek görevinden istifa etmişti.

İstifanın ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de açıklama yaparak  “Partimizden belediye meclis üyesi seçilen Nurten Ertuğrul’un Başkan Yardımcısı seçilmemesi üzerine istifa etmesini şık bulmuyoruz” demişti.

‘Barakazi nefret suçu işledi’

HDK/HDP Kadın Meclisi  Ertuğrul yerine Barakazi’nin istifa etmesi gerektiğini ifade etti. Açıklama şöyle:

“Bingöl’ün AKP’li Belediye Başkanı Yücel Barakgazi, cins ayrımcılığı ve kadın düşmanlığı yaparak, sadece biz kadınların tepki ve öfkesini kazanmadı; açık bir ayrımcılık yaparak nefret suçu işledi.”

“Bingöl Belediye Meclis Üyeliği’ne AKP’den birinci sıradan seçilen Nurten Ertuğrul haklıdır.”

“Ancak Nurten Ertuğrul değil, kadın düşmanı, ayrımcılık ve nefret suçu işleyen Barakgazi istifa etmelidir.

‘Barakazi’ye Bingöl’ün batısına ve güneyine bakmasını tavsiye ediyoruz’

“Kadınlardan yüzde 65 oy alarak seçilen Barakgazi’ye, başkan vekilliğini bile layık görmediği kadınların belediye başkanı olduğu, Bingöl’ün batısına ve güneyine şöyle bir bakmasını; bu sözleri nerede sarf ettiğini hatırlamasını tavsiye ediyoruz. 11 il ve 68 ilçede seçimleri kazanan BDP’li belediyelerde kadınlar ve erkekler birlikte yönetecek.

“Tüm kadınları AKP’nin cins ayrımcılığına, kadın düşmanlığına karşı birlikte mücadele etmeye, kadın düşmanı ve nefret suçu işleyen Barakgazi’yi de istifaya çağırıyoruz.”

KA.DER: İkiyüzlülüğe örnek 

KA.DER de bir açıklama yaparak  ‘seçim süresince çalışan kadınların, seçim kazanılınca eve kapatılmak istenmesinin siyasetteki erkek egemen yapının ikiyüzlülüğüne çok iyi bir örnek olduğunu’ ifade etti.

“Bingöl Belediye Başkanı, birinci sıradan meclis üyeliğini kazanan Nurten Ertuğrul’u görevlendirmedi. Örf, adet, toplumun hazmedemeyeceği gibi kendi değer ve inanışından kaynaklanan, sadece kadın haklarını değil insan haklarını da yok sayan gerekçeler öne sürdü.

“Siyasetteki erkek egemen yapının ikiyüzlülüğüne çok iyi bir örnek oluşturmaktadır. Yücel Barakazi, seçim sürecinde kadınlar erkekler için çalışırken toplum, kadınların dışarıda olmasını, iş yerlerine girip çıkmasını, saatlerce sokaklarda dolaşmasını hazmediyor. Örf, adet, din bu zihniyetteki adamların akıllarına bile gelmiyor. Yeter ki seçimi kazanıp o koltuğa yerleşsinler. Kendilerinden çok daha fazla çalışan, emek harcayan kadınlar seçildiklerinde, görevlerini yapmasın gidip evinde otursun istiyorlar.

“Belediye Başkanını kınarken Nurten Ertuğrul’u kutluyoruz. Kendisi ataerkil yapının benimsediği “kol kırılır yen içinde kalır” anlayışına bu tavrıyla karşı çıkmıştır. Karşı çıkışlar çoğaldıkça kadınlar daha fazla varlık gösterecektir.”

 (Bianet/ Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.