Dünya

Ban Ki-Moon: Taslaklar hazır, şimdi harekete geçme zamanı

0

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Dünyaya Seslendi: “Taslaklar hazır, şimdi sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçme zamanı.”

Mevcut durumun dünya halkları için adil ve zorluklara dayanıklı bir gelecek üretmekten aciz olduğunu belirten Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon,  sürdürebilir bir dünya, adil bir toplum ve büyüyen bir ekonomi yaratabilmek için ortaya koydukları hareket planını hep beraber hayata geçirme çağrısı yaptı.

‘Gelecek için yeni, daha sürdürülebilir bir yol haritasına ihtiyacımız var. Bu yol haritası eşitliği ve ekonomik büyümeyi sağlarken aynı zamanda da gezegenimizi korumalı’ diyen Ban Ki-moon şöyle devam etti: ‘Mevcut gidişatımızı değiştirmek için elimizdeki en iyi şans, sürdürebilir büyüme kavramı.’

Küresel Sürdürebilirlik Paneli’nin hazırladığı rapor için Addis Ababa’da düzenlenen tanıtım yemeğinde konuşan Ban, görevde bulunacağı ikinci dönemde sürdürülebilir büyümenin öncelikli konu olduğunu söyledi.

Mevcut gidişatımızı değiştirmek için elimizdeki en iyi şans, sürdürebilir büyüme kavramı

‘Sürdürebilir büyüme sosyal, ekonomik ve çevresel bir zorunluluk.’ ‘Tüm gruplara bu konuda destek olmaları için çağrı yapıyorum. Herkese ihtiyacımız var – bakanlara ve politikacılara, iş dünyası ve sivil toplum liderlerine ve gençlere. Beraber çalışarak seçmeye değer olan bir gelecek yaratmalıyız: bizim şekillendirdiğimiz bir gelecek.’

2010 Ağustosunda Genel Sekreter tarafından sürdürebilir büyüme ve düşük karbona dayalı refah hedeflerine ulaşmak için bir yol haritası tasarlamak amacıyla kurulan 22 üyeli panelin eşbaşkanlığını Finlandiya devlet başkanı Tarja Halonen ile Güney Afrika Cumhuriyeti devlet başkanı Jacob Zuma yapıyordu.  

‘Dayanıklı İnsan, Dayanıklı Gezegen: Seçmeye Değer Bir Gelecek’ adlı rapor bu grup çalışmasının nihai ürünü ve sürdürülebilir büyüme kavramını mümkün olduğunca çabuk hayata geçirmek ve mevcut ekonomik düzenin parçası kılmak için düşünülmüş 56 öneriden oluşuyor.

‘Bugün gezegenimiz ve dünyamız hem en iyi, hem en kötü zamanlarını yaşıyor’ diyor rapor. ‘Dünya eşi görülmemiş bir zenginlik yaşarken, gezegen eşi görülmemiş bir baskı altında.’

Rapora göre dünyamızın karşı karşıya olduğu sorunlar karmaşık biçimde bir örtüşüyorlar ve bu da sürdürülebilir büyüme prensiplerini hayata geçirmenin aciliyetini artırıyor. ‘İnsanların, pazarların ve hükümetlerin sürdürülebilir seçimler yapabilmesini mümkün kılmak için küresel düzeyde harekete geçme zamanı geldi.’

Rapor, ekonomik faaliyetlerin fiyatlandırılması ve ölçülmesi sürecine sosyal ve çevresel bedellerin de entegre edilmesi için çağrıda bulunuyor. Aynı zamanda, geleneksel Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) kavramının ötesine geçen büyüme göstergelerini savunuyor. Hükümetlerin bir dizi ‘Sürdürebilir Büyüme Hedefleri’ hazırlaması ve hayata geçirmesi de öneriler arasında.

Sürdürülebilirlik konusunda alınan kararların ana rehberinin bilim olması gerektiği vurgulanıyor. Düzenli olarak hazırlanan, farklı sektör ve kurumların bilgi birikimini harmanlayan bir küresel sürdürülebilirlik raporunun temellerini atmak ve bir bilimsel danışma kurulu veya bilim danışmanı organı oluşturmak adına sarf edilen çabalara liderlik etmesi için Genel Sekreter’e çağrı yapılıyor.

‘Ekonomik, sosyal ve çevresel boyutların entegre edilmesi, sürdürebilir bir büyüme için şart ve bu çeyrek yüzyıl önce açıkça ifade edilmişti. Şimdi bunu gerçekleştirme zamanı’ deniyor raporda.

‘Değişim için çok fazla fırsat var. Kendimizi gerekirci tarihin pasif, aciz kurbanları olarak görmüyoruz. Heyecan verici olan şu ki; biz kendi geleceğimizin nasıl olacağına karar verebiliriz.’

Rapor, BM’nin sürdürebilir büyüme çalışmalarına ve özellikle de haziran ayında Brezilya’da düzenlenecek olan BM Sürdürebilir Büyüme Konferansı (Rio+20) hazırlıklarına önemli bir katkı oluşturuyor.

Çeviren: Tuğçe Tuğran

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.