ManşetEkoloji

İzmir’de karacaların yaşam alanına kurşun ve çinko ocağı

0
Fotoğraf: Egeli Gazete

İzmir iline bağlı Bayındır ilçesindeki Sarıyurt Mahallesi’nde Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası olarak belirlenmiş alana maden ocağı açılması süreci başlatıldı. Karacaların yaşama alanı olan 810 hektarlık alana yıllık 150.000 ton kapasiteli kurşun ve çinko ocağı yapılması planlanıyor.

Egeli Gazete’de yer alan habere göre maden projesine Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatılması için gerekli izin verildi. 26 Mart’ta halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak.

Karacaların yaşam alanı

Kurşun ve çinko gibi canlılar için tehlikeli ağır metallerin çıkaracağı ocağın bulunduğu alan Bayındır’da 57.8 hektarlık Ovacık Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası içinde yer alıyor. 22 Ağustos 2012’de onaylanan planlara göre bu sahada özellikle karaca türünün çoğalması hedefleniyor. Bölgedeki ağır metallerin, bölgedeki karaca nüfusu için büyük bir tehlike oluşturacağından kaygılanılıyor.

Dinamit gibi patlayıcılar da kullanılacak

Söz konusu kurşun ve çinko ocağı için hazırlanan dosyada alanda 12 ay boyunca çalışma yürütüleceği, ayda 25 gün ve her gün de 16 saat çalışılacağı belirtildi. Ayrıca çalışmalar kapsamında dinamit gibi patlayıcıların da kullanılacağı ifade edildi.  Maden alanının Sarıyurt Mahalle merkezine 1.5 kilometre, Ovacık Mahalle Merkezi’ne 2.8 kilometre, Bayındır’a da 9.6 kilometre mesafede olduğu vurgulandı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.