Hayvan HaklarıManşet

Av kotaları açıklandı: Yüzlerce hayvan zevk için öldürülecek

0

2021-2022 av yılında Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, geyik ve ceylan gibi yabani çift tırnaklı türlerine mensup 542 hayvanın para karşılığı öldürtülmesinin planlandığı açıklandı.

Söz konusu türler ülkemizde zaten sınırlı olan popülasyonları, yaşam alanlarının tahribi, kaçak avcılık, vahşileşmiş köpek saldırıları ve evcil hayvanlardan bulaşan hastalıklar gibi nedenlerle ciddi baskı altında.

Nüfusları olması gereken sayıların çok altındayken bu canlıların ava açılmasında iki gerekçe öne sürülüyor:

  • türlerin popülasyon dengesi;
  • yerel ekonomiye katkı.

‘Ekonomiye katkı gerekçe gösterilemez’

Av katliamlarının son bulması için kampanya yürüten Yaşam Savunucuları, “Tür popülasyonlarının sağlıklı kalması için kullanılması gereken öncelikli araç, insan tarafından değil, doğal yırtıcıları tarafından avlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

Yerel ekonomiye katkının da doğal mirasın önemli bir parçası olan canlıların ava konu olması için haklı bir gerekçe olayacağı dile getirilen açıklamada “Sağlıklı bir yaban hayatının değerleri ve toplumsal faydaları, avcılık ile elde edilecek, sadece küçük bir kısmı yerele ulaşan ekonomik getirilerle kıyaslanamaz” denildi.

İmza kampanyasına çağrı

Açıklamada “Karaca için bu yıl 174 birey için kota açılmış ve kota başına 1400 lira avlanma ücreti belirlenmiş durumda. Oysa karacaları gözlemlemek için alana gelecek insanların bırakacağı ekonomik katkı çok daha fazla olacaktır. 174 karacanın öldürülmesiyle elde edilecek 250 bin lira Türkiye’nin canlarının kaybını telafi eder mi?” sorusu yöneltildi.

Av turizminin yasaklanması için başlatılan imza kampanyasında şu ana kadar 91 bin 222 imza kullanılmış durumda. Destek olmak isteyen kişiler bu adres üzerinden imza kullanabiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.