Hayvan HaklarıKültür-SanatManşetVideo

Tan Taşçı ‘Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar’ı yeniden yorumladı: Ava dur de

0

Ünlü müzisyen Tan Taşçı, “avcılığa hayır” demek ve av ihalelerinin durdurulması için ortaya koyulan imza kampanyasına destek olmak üzere “Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar” türküsünü seslendirdi. Vegan Derneği Türkiye ile işbirliği kapsamında Tan Taşçı, söz ve müziği Cemil Cankat’a ait olan “Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar” türlüsünün düzenlemesini yaptı. Tan Taşçı,  yeniden yorumladığı türküye ve kampanyaya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

“Bildiğiniz üzere ülkemizde, bizlerle aynı topraklarda yaşayan ceylan, geyik, keçi gibi birçok yabani hayvan ihale yoluyla ücret karşılığı avlanmakta. *Bu durum hem bu canlıların yaşamlarını ve soylarını yok ediyor, hem de telafi edilmez birçok kalıcı hasara neden olarak ekosistemin bütününe zarar veriyor. Bu acıya ve suça ortak olamayız!

Her yıl Vegan Derneği Türkiye ile birlikte birçok STK hukuk yoluyla yaban hayatının korunması ve sürdürebilirliği ile ilgili mücadelelerine devam etmekte. Bu mücadelelerine bir katkıda bulunmak, ses olmak ve her canlının yaşam hakkını savunmamız gerektiğini vurgulamak adına söz ve müziği merhum Cemil Cankat’a ait, ‘Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar’ türküsünü yeniden yorumladım…”

 

Avcılığın spor, hobi ya da eğlence değil, bir katliam olduğunun belirtildiği imza kampanyasında”Dünyanın sahibi veya efendisi insan değildir! Tarım Orman Bakanlığı ihaleleri iptal etsin, avcılık tamamen yasaklansın demek için herkesi açtığımız kampanyayı imzalamaya davet ediyoruz” denildi.

Vegan Derneği Türkiye tarafından başlatılan imza kampanyasının açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı, her yıl av turizmi adı altında para karşılığı nesli tükenmekte olanlar dahil hayvan katliamına izin veriyor. Parayı veren, hayvanları öldürebiliyor.

Bakanlık bu yıl da Av Turizmi Uygulama Talimatı Ek Kararı’nı yayınlayarak 9 farklı bölgede katliam ihaleleri açtı.

Özellikle soyu tükenme tehdidi altındaki hayvanların ihaleyle avlatılması, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere aykırı. Bu nedenle yıllardır yaban keçileri, kızıl geyikler, Anadolu yaban koyunu, karacalar gibi hayvanlarla ilgili olarak hak savunucuları olarak yaptığımız hukuki girişimler sonucu alınmış iptal kararı var.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığının elinde Türkiye’de yabanda yaşayan hayvanlara dair yeterli somut veri yok.

Buna rağmen bu ihaleler açılmaya devam ediyor. Biz de mücadelemizi bırakmıyoruz.

Vegan Derneği Türkiye olarak ihalelerin tamamına iptal davası açtık. Ancak katliam yalnızca ihaleler aracılığıyla da sürdürülmüyor. Talimat ile “av acentelerine” satılan bu öldürme kotaları dışında yerli avcılara, devlet misafirlerine ve diplomatlara da kotalar ayrılmış durumda.

Merkez Av Komisyonu Kararında üveyik ve elmabaş (ördek) gibi IUCN koruma listesinde olan ve soyu tehlikede olan türler de var.

Ancak bir türün yaşam hakkını savunmak için belli kurumların onları koruma altına almasının da gerekmediğini, soyu tükenme tehdidi altında olsun olmasın tüm hayvanların yaşam haklarının dokunulmaz olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Aynı zamanda insan eliyle yaratılan bu tahribat sonucu, bozulan doğal denge ile birlikte birçok afet ve felakete giden sürecin daha da hız kazanacağı unutulmamalıdır.

İnsan türünün ortaya çıktığı son 250 bin yılın, özellikle son 500 yılında soyu tükenen yüzlerce kuş, memeli, amfibi ve diğerlerinin soyunun tükenmesinde en büyük pay avcılığa aittir. İnsan öncesi milyonlarca yıllık süreçteki soy tükenmeleri ile kıyaslanınca canlıların soyunun tükenmesi hızı günümüzde 300-1000 kat artmış durumdadır. Yaban hayatı insan talanından derhal kurtarılmalıdır!”

You may also like

Comments

Comments are closed.