EkolojiManşet

Bakanlığa göre Şırnak’taki ağaç kıyımı gençleştirmeymiş!

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Şırnak’ın Besta Bölgesi (Bestler-Dereler), Cudi, Gabar Dağı ve çevresinde sistemli ağaç kıyımına dair Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye verdiği soru önergesine yanıt geldi.

‣Şırnak’taki ağaç kıyımı uydudan da görüntülendi 

Bölgedeki ağaç kesim işleri ihalesinin AKP’li Güçlükonak Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ’un korucubaşı olan oğlu Mehmet Aktuğ ve MHP Güçlükonak İlçe yöneticisi Mehmet Emin İlhan’a verildiği ortaya çıkmıştı.

‣Şırnak’ta korucular eliyle ağaç kıyımı sürüyor

Mezopotamya Ajansı‘nın haberine göre; AKP ve MHP’lilere verilen ihalelerin de sorulduğu önergeye verilen yanıtta Bakanlık, Besta ve Cudi bölgelerinde gençleştirme çalışmaları yapıldığı belirtilerek, Gabar Dağı’nda ise herhangi bir çalışma olmadığını öne sürdü.

Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü sınırları için yapılan üretim çalışmalarının tamamının meşe ağaçlarının bulunduğu alanlarda yapıldığı iddia edilen cevapta, “Meşe ağacının sürgün verme özelliğinden dolayı çalışma yapılan alanlar bu yolla gençleştirilmektedir” denildi.

Bakanlık yanıtında “Önergede ismi geçen kişilere herhangi bir orman üretim işi verilmemiştir. Yapılan üretim çalışmaları 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 40’ncı maddesine istinaden iş yerine mesafesine ve iş güçlerine göre ilgili köylere ilan edilmek suretiyle yapılmaktadır. Şırnak ilimizde son bir yıl içinde 200 bin adet fidan dikimi yapılmıştır” iddiasında bulundu.

‘Ağaç kıyımının üstü örtülmeye çalışılıyor’

Bakanlığın yanıtını değerlendiren kent vekili Hüseyin Kaçmaz, “Bakanlık yazılı soru önergemizi üç aydan daha uzun bir sürede, üstün körü ve doğruluğundan şüphe duyduğumuz cevaplarla savuşturmuştur” dedi ve ekledi:

Şırnak’taki ağaç kıyımına karşı verilen 25 önerge yanıtsız kaldı

“Cudi ve Besta bölgesinde ağaç kıyımının ‘gençleştirme’ çabası olarak sunulması AKP iktidarının tipik bir taktiği ağaç kıyımının ve orman talanının üstünün örtülmeye çalışılmasıdır. Çünkü siyasetlerinin ve politikalarının özü gerçekleri çarpıtmak, yalan yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltmaktır.

‘Niye cevap verilmiyor?’

Cudi ve Besta bölgelerinde iki yıldan uzun bir süredir devam eden ve her gün yüzlerce ağacın kesilmesi, talan edilmesiyle sonuçlanan bir süreç olduğunun altını çizen Kaçmaz, “Bakanlık bugüne kadar kaç ağacın kesildiğine dair sorularımıza cevap vermemiş söz konusu verileri bizden saklamıştır” diye belirtti.

‣Şırnak’taki ağaç kıyımı için 300 avukat bölgeye gidiyor

‘İddiaları da verdikleri cevaplar da şaibeli’

Bakanlığın Şırnak’a 200 bin fidan dikildiği yanıtına ise Kaçmaz, “Bu iddia da verdiği cevaplar kadar şaibe içermektedir. Bu fidanlar nereye dikilmiştir?” sorusunu yönelterek şu ifadeleri kullandı:

“Fidan dikiminin amacı ekolojik denge midir, yandaş semirtmenin başka bir aracı mıdır? Hem ağaç kesmenin hem de fidan dikmenin tutarlı bir açıklaması olamaz. Ağaç katliamı ihalesinin AKP’li Güçlükonak Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ’un korucubaşı olan oğlu Mehmet Aktuğ ve MHP Güçlükonak İlçe yöneticisi Mehmet Emin İlhan’a verildiği iddialarını da bakanlığa sorduk. İddialar kabul edilmezken ihale süreci ile ilgili sorulara yanıt vermemiştir. Buradan orman talanının başka isimler altında yandaşa ihale edildiğinin sonucun çıkarabiliriz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.