Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Şırnak’taki ağaç kıyımı uydudan da görüntülendi

0

Şırnak ilinin pek çok bölgesinde korucular eliyle ‘güvenlik’ gerekçesiyle  yıllardır yapılan orman kıyımı, Cudi Dağı‘nın ardından Besta bölgesinde uydu görüntülerine de yansıdı.

Kesimlere karşı yapılan hukuki girişimlerden halen bir sonuç alınamazken, ormanlık alanların nasıl yok edildiği Google Earth’te yer alan uydu fotoğraflarında da görünür hale geldi.

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre, Şırnak Cezaevi‘nin kuzeydoğusunda yer alan bir bölgeden 8 Ekim 2020 ve 17 Ekim 2021 tarihlerinde çekilen iki ayrı uydu fotoğrafında, geniş bir ormanlık alanın tamamen yok edildiği görülebiliyor.

Aynı bölgede bulunan bir başka alanın 18 Haziran 2020 ve 17 Ekim 2021 tarihlerinde çekilen fotoğraflarında da benzer bir durum söz konusu.

Şırnak’ta neler oluyor?: ‘Orman kıyımında güvenlik bahane, asıl amaç rant ve bölgeyi madenciliğe açmak’

Bazı bölgelerde 2020 bazı bölgelerde ise 2021 yılına kadar çekilen fotoğraflarda binlerce ağacın kesildiği görülüyor.

Diğer ormanlık alanların da son bir yıl içerisinde büyük oranda kesildiği tahmin ediliyor.

Şırnak’taki ağaç kıyımı için 300 avukat bölgeye gidiyor
Şırnak’ta kesilen ağaçlar, ‘önce vatan’ yazılı tırlarda batı illerine taşınıyor

Besta bölgesinde bulunan farklı bir alana ait fotoğraflarda da kıyımın geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Yüzlerce ağacın kesimi, 21 Ağustos 2020 ve 17 Ekim 2021 tarihli fotoğraflara yansıyor:

Yıllardır günlük bin ila bin 200 ton arasında kesilen ağaçlar, daha sonra traktörlerle kent merkezine yakın bir yere getirilerek, satılmak üzere kamyon ve tırlara yükleniyor. Korucular, tüm masrafların kendilerine ait olması halinde bir ton odunu bin 750 TL’ye satıyor.

“Özel Güvenlik Bölgesi” adı altında yasaklı olan Cinîwer (Bilecik), Xerbigê Bestin (Dedeören), Navyan (Güneyçam), Bêlûzer (Küllüce), Şereevan (Şerevan) ve Rîsor (Risor) köyleri ile Kaniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girê Derîncê alanlarında ise halen kesim devam ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.