Doğa MücadelesiManşetYerel

Şırnak’taki ağaç kıyımına karşı verilen 25 önerge yanıtsız kaldı: Cudi’nin haykırışı duyulmak zorunda

0

ŞIRNAK – Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz’ın bölgede iki yıldır süren orman kıyımına ilişkin yetkililere yaptığı görüşme taleplerinin yanı sıra, Meclis’te verdikleri toplam 25 soru önergesi de muhatapları yanıtsız bırakıldı.

Şırnak’ın Besta bölgesi, Cudi ve Gabar dağlarında askerlerin gözetiminde korucular tarafından yapılan orman kıyımına dair şimdiye kadar hiçbir yetkiliden açıklama gelmedi.

HDP Şırnak milletvekili Nuran İmir, doğa talanına yönelik hem Şırnak İl Orman Müdürlüğü hem de bölge müdürlüklerine başvurularının ve bunun yanı sıra valilik ve kaymakamlıklarla görüşme taleplerinin hiçbirinin olumlu sonuçlanmadığını söyledi.

‣ Şırnak’ta neler oluyor?: ‘Orman kıyımında güvenlik bahane, asıl amaç rant ve bölgeyi madenciliğe açmak’
‣ Şırnak’ta ağaç katliamı: Sessizliği tarih affetmeyecek

Şırnak ‘güvenlik’ adı altında hep sahipsiz bırakıldı

Mezoptamya Ajansı‘ndan Zeynep Durgut’a konuşan HDP’li vekil İmir, iki yıllık süreçte 25 Meclis araştırma ve soru önergesi verdiklerini , ilgili Bakanlıklarla görüşmek istediklerini, Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı‘na önerge verdiklerini, meclis kürsüsünde konuyu defalarca dile getirdiklerini hatırlattı:
“Şırnak ‘güvenlik’ adı altında hep sahipsiz bırakıldı. Demokrasi havarisi kesilenler, Şırnak’ın sesini hiçbir zaman duymadı. 90’lı yıllarda yüzlerce köyü yakılıp yıkıldı. Burada temel amaç Cudi’yi, Botan’ı insansızlaştırmak ve demografisini değiştirmektir. Kapitalizmin mantığıyla hareket ediyorlar. Gölgesinden yararlanmadığı ağacı kökünden kesiyorlar. Fiziki olarak yok edemedikleri Botan gerçekliğini bu şekilde ortadan kaldırmak istiyorlar.”
‣ Şırnak’taki ağaç kıyımı uydudan da görüntülendi

Kürtlerin doğasına karşı da bir savaş

İmir, ağaç kıyımıyla birlikte bölgede özel savaş politikalarının da devreye konulduğunu ve “Kürdün varlığına yönelik çok kapsamlı bir saldırı” olduğunu söyledi:

Varlık dediğimiz; dil, kültür, toprak, ağaç ve doğadır. Kürdün siyasi kimliğine yönelik nasıl düşmanca bir yaklaşım varsa, doğasına karşı da öyle bir vicdansızlık, hukuksuzluk var.

Doğa talanını bu savaş konseptinin bir parçası olarak tanımlayan İmir, “Ağaç kesimi kesinlikle bir talandır. Bu aslına sömürge mantığının, Kürdistan’a ve Kürt halkına ait ne varsa ganimet olarak yaklaşmasıdır. Bunlar yakıp yıkmayı bile ‘güvenlik’ adı altında yapıp her şeyi kendilerine mübah gören düşmanca uygulamalardır” dedi.
‣ Şırnak’ta kesilen ağaçlar, ‘önce vatan’ yazılı tırlarda batı illerine taşınıyor
İmir ‘bir doğa jenosidi ile karşı karşıya olduğumuzu’ ifade ederek şöyle devam etti:
“90’larda yakılan ağaçlar ver talan edilen yerler aynı zamanda tahammülsüzlüğün de bir zeminiydi. Fakat bugün bu mantıkla birlikte bir de rant ortaya çıktı. Ağaç kesmek kanunlara göre suçtur ve cezası da vardır. İktidar kendi yandaşlarıyla böyle bir konsepti uygularken, resmi herhangi bir belge ile bunu yapmıyor. Bunu da korucu ve korucu başlarının elliyle yaptırıyor. AKP Şırnak Milletvekili, Şırnaklıdır fakat bu talana karşı sessizdir, onay vermek ortaklıktır. Bunlar, hem tarihe hem de halka hesap vermekle yükümlüdür.”

Vicdansızlığa karşı duyarsızlık var

İmir, bölgedeki ağaç kıyımına karşı kamuoyunun sessizliğini de eleştirdi:
“Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir yangın olduğunda milyonlarca insan, ‘ciğerimiz yanıyor’ diye tepki gösteriyor. Ama Cudi’de ki onlarca yangın Bakanlığın resmi hesabında bile geçmiyor. İşte böyle bir vicdansızlık ve böyle bir düşmanlık var. Ama bu düşmanlığa ve vicdansızlığa karşı da ciddi bir duyarsızlık var.  Şırnaklı olup iktidarla birlikte bu ranttan nemalanlar tarih karşısında hesap verecekler. Mücadelemizle onlara kaybettireceğiz. Cudi’nin haykırışını insanlık duymak zorundadır.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.