Doğa MücadelesiManşet

Şırnak’taki ağaç kıyımı için 300 avukat bölgeye gidiyor

0

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, kentin çeperinde “askeri operasyonlar” gerekçesiyle iki yıla yakın bir zamandır süren ağaç katliamının önüne geçebilmek için hukukçuların bölgeye gideceğini açıkladı.

Ağaç kıyımıyla bölgenin insansızlaştırılmak istendiği belirten Dilsiz, “Bu talan böyle devam ederse bir yaşam alanımız kalmayacak” dedi.

Bölgede kesilen yüzlerce ağaç, tır ve kamyonlarla farklı kentlere taşınıyor.

Şırnak’ta ağaçlarla dolu kamyon konvoyu: Ağaç katliamı devam ediyor
Şırnak Barosu, ağaç kıyımına karşı mücadeleyi sürdürüyor: Ağaçlar, ticarete ve rant aracına dönüştü

Gerekçe tanıdık: Güvenlik

Baro Başkanlığı görevine gelir gelmez kentteki doğa katliamına karşı çalışmalarına başladıklarını kaydeden Dilsiz, bölgede kurulan maden ocaklarının, onlarca köyü besleyen Nerdüş Çayı‘nı kirlettiğini de tespit ettiklerini belirtti:

“Bölgemizde ‘güvenlik’ gerekçesiyle yakılan, kesilen ve tahrip edilen orman alanlarıyla ilgili yeni bir sürecin başladığını gözlemledik. Yeni süreçle beraber Çevre ve Kent Komisyonumuzla bu alandaki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.

Kıyım ‘bölgede’ olunca duyarlılık gösterilmiyor

Yapılan çalışmalar neticesinde orman alanlarının hiçbir şekilde prosedürlere uyulmadan yerel işbirlikçilere peşkeş çekildiğini gördük. Bunun da ‘güvenlik’ gerekçesiyle yapıldığını öğrendik. Bizlerin ve çevre aktivistlerinin sahaya çıkıp gözlem yapmasına izin verilmiyor. Ciddi anlamda bir doğa katliamı gerçekleşiyor.”

Şırnak’ta korucular eliyle ağaç kıyımı sürüyor

Rojhat Dilsiz, bölgede yaşanan doğa katliamına karşı kamuoyundaki duyarsızlığa da dikkat çekti; “Güvenlik’ gerekçesi öne sürülünce gözler kör, kulaklar sağır oluyor. Ulusal ve uluslararası kuruluşlar nasıl ki Kazdağları ve benzer talanlar söz konusu olduğunda tepkilerini ortaya koydularsa, bölgemizde yaşanan katliama da karşı olmalarını istiyoruz. Doğa savunucularının buraya da duyarlılık göstermesini ve bizlere destek olmasını istiyoruz. Maalesef bugüne kadar bu duyarlılık gösterilmedi” dedi.

Şırnak Barosu, ekolojik yıkıma karşı harekete geçmeleri için Greenpeace, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) gibi kuruluşlara başvurmuş; baronun başvurusuna yanıt veren Greenpeace, “Konu maalesef uzmanlık alanlarımızın dışında,” demişti.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.