EkolojiManşetYerel

Şırnak’ta korucular eliyle ağaç kıyımı sürüyor

0

Şırnak başta olmak üzere Kürt illerinde uzun süredir ağaçlar “güvenlik” gerekçeleriyle de kesiliyor ve kıyıma uğruyor.

Askerlerin gözetiminde korucular tarafından yaklaşık beş yıldır büyük miktarda kesilen ağaçlar bir kez daha Meclis gündemine getirildi. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, ağaç kıyımlarının ardından hangi faaliyetlerin gerçekleştirildiğinin ve bu yıkımlardan kimlerin sorumlu olduğunun aydınlatılması için TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

“Kıyım son iki yıldır arttı

Özgüneş, önergesinde şunları söyledi:

“Basında çıkan haberler ve görgü tanıklarının beyanlarına göre özellikle geçen iki yıllık süreçte Cudi, Gabar ve Besta olarak ifade edilen bölgelerde güvenlik korucularının ağaç kesim işinde olduğu ifade edilmektedir. Daha önce de Cudi Dağı eteklerinde bulunan Dağkonak, Cevizdibi, Anılmış, Üçkiraz, Kemerli kırsallarında bulunan binlerce dönümlük alanda ağaç kıyımı yapıldı.

Şırnak’ta ‘güvenlik gerekçesi’yle binlerce ağaç kesiliyor!

Aynı durum’un Besta bölgesinde bulunan Şerevan, Cemiller, Xirbekbesta, Töşemi ve Deloşer mevkilerinde de devam ettiğini belirten HDP’li vekil, konuyu bir çok defa dile getirmelerine rağmen doğa talanı ve ağaç kıyımının özellikle son iki yıldır aralıksız devam ettiğini bildirdi.

Ağaç kıyımlarının ekosisteme verdiği zararın yanı sıra, bu bölgede yaşayan yurttaşların da yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını yok ettiğini ifade eden Özgüneş,  Ayvan köyünde yaşayan Fatma Kabul isimli bir yurttaşın sözlerine yer verdi.

‘Bize yasak, korucuya serbest’

Kabul, Mezopotamya Ajansı‘na şunları söylemişti: “Köyümüze dönüp orada yaşamak istiyoruz. Bize yapılan bir işkencedir. Köydeki hayatımızı çok özledik. Ama şimdi de dağlarımızdaki ağaçlar kesiliyor. Ağaçlarımızın kesilmesini, doğamızın talan edilmesini istemiyoruz. Korucular ağaçlarımızı kesiyor, diğer yandan da dağlarımıza saldırılıyor. Köylerimize gidip pancar dahi toplayamıyoruz. Gittiğimiz zaman korucu ve askerler bizi engelliyor. Koruculara çağrımız şudur; ağaç kesimine artık son verin. Saldırılar ve ağaç kesimi son bulsun.”

Özgüneş, Şırnak’taki ağaç kıyımlarına dair Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını da istedi:

“Bölge insanının doğa ile iç içe yaşayan karakterinden hareketle tarım ve hayvancılıkla gelir sağlayan halkın, kendi imkânlarıyla ürettiği sınırlı ekonomik kaynaklar yok edilmektedir. Ağaç kesimlerinin bir an önce sonlandırılması, bu kesimlerden zarar gören yurttaşların zararlarının tespit edilerek giderilmesi başta olmak üzere yetkili kurumların bu duruma seyirci kalmasının sebepleri, kamu görevini ihmal suçlamalarının araştırılması ve ormanlarımızın korunması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir.”

Kentin 22 bölgesi, ÇED’e gerek görmeden maden aramaya açılmıştı

Şırnak’ın Merkez, Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi  ilçelerindeki 22 ayrı bölgede ise geçen yıl Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek görülmeden maden arama izni verilmişti.

Bu konuyu da CHP’li Orhan Sümer, TBMM’ye taşımış; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, maden arama faaliyetleri için ‘ÇED Olumlu’ raporunun aranmayacak olmasının sebeplerini sormuştu.

Şırnak’taki 22 bölge için ÇED raporu gerekli görülmeden maden arama izni verildi

CHP Şırnak Merkez İlçe Başkanı Osman Yeren de “AKP, Şırnak bölgesinde doğa talanı yapıyor. Ormanları kesip maden çalışmalarını yapıyorlar. Ormanların kesilip yakılması bu sürece hazırlık mıydı? Şırnak gibi bir yere 1 ay içinde 4 bakan ziyarette bulundu. Emniyet müdürü geldi. Alanda bir inceleme var” demişti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.