İliç FaciasıManşetTürkiye

Bakan Özhaseki: ‘İliç’teki aktif fay hattından haberim yoktu, araştıracağım’ 

0
İliç aktif fay hattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Erzincan İliç’teki facianın meydana geldiği altın madeninin fay hattı üzerinde bulunduğu ifadesine ilişkin, “Bu konuda ilk defa bilgi sahibi oluyorum. İddiaları ciddiye alıyorum ve araştıracağım” dedi.

Bakan Özhaseki, Işık’ın “İliç’teki madenin Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunduğu doğru mu?” sorusunu, “İlk defa duyuyorum ben de. Erzincan bir deprem bölgesi ve 1939’da yaşanan afette neredeyse yarısı yok olmuş. Ancak madenin bulunduğu bölge, Erzincan Merkez’e 100-120 km mesafede bir yer” diyerek cevapladı ve “ihbar kabul edip araştıracağım” dedi.

Az Önce Konuştum programında Candaş Tolga Işık’ın sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, geçirdiği sağlık sorunları nedeniyle olay yerine hemen gidemediğini anlattı. İliç’teki madenin 135 kez denetlendiğini vurgulayan Özhaseki, özellikle 2022’de yaşanan siyanür borusu patlaması sonrası madene en yüksek para cezasının verildiğini hatırlattı.

Bakan Özhaseki, madenin 5 Ocak’ta yapılan son denetiminde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediğini belirtti. Ayrıca, bakanlık ekiplerinin maden çevresindeki toprak, su ve hava kalitesini sürekli olarak denetlediğini ve şu ana kadar herhangi bir risk tespit edilmediğini de tekrarladı.

Çevre Bakanı faciadan dokuz gün sonra İliç’te: Aramalar durduruldu
İliç’e bir dava daha açıldı: ‘Parça parça ÇED raporu alınmıştı’
JMO uyarıyor: İliç fay hattı üzerinde, gerekli önlemler alınıyor mu?

Işık’ın “Kamuoyunda çok tartışılan raporlarla ilgili yeniden bir denetleme sürecinin başlatılması söz konusu mu?” sorusuna Özhaseki, “Şu anda almış olduğumuz bir karar yok. Tehlikeli vasfı yüksek olan madenlerin ÇED’i bakanlıktan çıktığı için bizim de bu konuda ilgili genel müdürlüklerimiz var. Oradaki bütün ekipleri teyakkuz halinde baştan sona hepsine göndereceğiz” yanıtını verdi.

İliç’teki fay hattı haritadan çıkarıldı mı?

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü‘nün (MTA), aynı bölgedeki Anagold maden sahasının altından geçen Ovacık fay hattı-Munzur segmentini resmi fay haritasından çıkardığı iddiaları ise gündemde.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın paylaştığı belgelere göre, 2013’te fay hattının yer aldığı harita, 2023’te güncellenen versiyonda fay hattı olmadan yayımlandı.

Yavuzyılmaz’ın paylaşımında belirttiği gibi, bu değişiklik, maden sahasının altından geçen fay hattının varlığının önceden bilindiğini ancak sonraki dönemde bu önemli jeolojik özelliğin göz ardı edildiğini öne sürüyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.