Çevre Bakanı faciadan dokuz gün sonra İliç’te: Aramalar durduruldu

Bakanlar bugün İliç’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tüm sorumluların bulunup gereken işlemlerin yapılacağı söylenirken, zehirli atığa rastlanmadığı ifade edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bugün (21 Şubat’ta), Erzincan İliç’teki facianın yaşandığı Çöpler altın madeninde incelemelerde bulunup gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olayın üzerinden dokuz gün geçtikten sonra ilk kez İliç’teydi. Sağlık problemleri nedeniyle bölgeye gelemediğini ancak gelişmeleri anbean takip ettiğini açıklayan Özhaseki, “şu ana kadar zehirli bir atığa rastlanmadı” dedi.

İlk olarak göçen yığın liçinin nehirle buluşmasını engellemek için menfez kapaklarının kapatıldığını hatırlatan Mehmet Özhaseki, sonrasında bu toprağın güvenli bir yere nakli için gerekli araştırmaların yapıldığını anlattı.

Havada, suda ve toprakta tehlikeli atıklar oluşup oluşmadığına ilişkin sorulara ilişkin de, “Arkadaşlarımız her gün dokuz noktadan burada numune alıyorlar, sonra bunu gerek kendi mobil cihazlarımızla, gerekirse üç ayrı yetkin laboratuvarda değerlendiriyoruz. Şu ana kadar çok şükür tehlike oluşturacak bir zehirli atığa rastlanmadı. Bundan sonra da bu titizliği devam ettireceğiz, sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Bir suç duyurusu da TMMOB’dan: Çöpler Altın Madeni derhal kapatılmalı
DEVA Partisi’nden İliç’le ilgili soru önergesi: Madenin çalışma ruhsatını askıya alacak mısınız?
MAPEG, Anagold’un ruhsat süresi uzatma taleplerini bir bir onaylamıştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da  “heyelan bölgesindeki kayma durana kadar arama kurtarma çalışmalarına ara verildiğini” açıkladı. Gözaltı sayısının artabileceğini de belirten Bakan, şu anda 6’sı tutuklu, 3’ü adli kontrol şartıyla serbest olmak kaydıyla 9 kişi hakkında adli işlemlerin devam ettiğini belirtti: “Bu süreç büyük bir titizlikle devam ediyor. Maden faaliyetleri durduruldu. Temel odaklandığımız konu heyelana uğramış toprağın tekrar depolanması” dedi.

‘Kayma riski devam ediyor’

Bayraktar’ın ardından sözü alan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Çok büyük bir seferberlik ruhu buraya geldi. İnsan kaynakları açısından yaklaşık 3 bine yakın, araç gereç açısından da 800’ün üzerinde bir mevcutla burada ilk andan itibaren arama kurtarmaya başladık” diyerek açıkladı.

Bakan Yerlikaya, sismik ölçümlerle sahada sürekli kayıt alındığını söyledi, “2 günden beri Sabırlı Deresi bölgesinde faaliyetlere ara verilmişti. Sebebi nedir? Biz önce arama işini yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliyoruz. Kaymaya vesile olan yerdeki stabilite hiçbir şekilde durmadı” ifadelerini kullandı.

Bakanların bir araya gelip, bilim insanlarını ve teknik mühendisleri tekrar dinleyip nihai raporu aldıktan sonra, her iki tarafta da arama çalışmalarını durdurmak zorunda kaldıklarını ifade eden Yerlikaya, şöyle açıkladı: “Bunu sizlerle paylaşmamız lazım, her iki tarafta, yani Sabırlı ve mangan açık ocağındaki arama faaliyetlerine ara veriyoruz, ne zamana kadar, yukarıdaki yığın liç alanındaki aktivasyon durup da stabil olana kadar, aşağıda güvenli çalışmaya vesile oluncaya kadar biz arama çalışmalarına ara veriyoruz.”

‘Sedde yapımına başladık’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da ilk andan itibaren Devlet Su İşleri yöneticilerinin acil eylem planı oluşturduğunu söyledi. Yüzey sularının baraja akmaması için sedde yapımına başlanıldığı bilgisini veren Bakan Yumaklı, “Sedde 8 metreye ulaştı, 11 metreye kadar ulaştıracağız. Önünde ve arkasında birikme ihtimali olan suları da atık havuzuna aktarmak üzere pompa sistemi de kurulmuş vaziyette” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise olayın gerçekleşmesi noktasında müfettişlerin çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bakan Işıkhan, “Burada ihmali olan kim varsa hukuk önünde hesap verecek” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR