İliç FaciasıManşetTürkiye

Çevre Bakanı faciadan dokuz gün sonra İliç’te: Aramalar durduruldu

0
İliç

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bugün (21 Şubat’ta), Erzincan İliç’teki facianın yaşandığı Çöpler altın madeninde incelemelerde bulunup gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olayın üzerinden dokuz gün geçtikten sonra ilk kez İliç’teydi. Sağlık problemleri nedeniyle bölgeye gelemediğini ancak gelişmeleri anbean takip ettiğini açıklayan Özhaseki, “şu ana kadar zehirli bir atığa rastlanmadı” dedi.

İlk olarak göçen yığın liçinin nehirle buluşmasını engellemek için menfez kapaklarının kapatıldığını hatırlatan Mehmet Özhaseki, sonrasında bu toprağın güvenli bir yere nakli için gerekli araştırmaların yapıldığını anlattı.

Havada, suda ve toprakta tehlikeli atıklar oluşup oluşmadığına ilişkin sorulara ilişkin de, “Arkadaşlarımız her gün dokuz noktadan burada numune alıyorlar, sonra bunu gerek kendi mobil cihazlarımızla, gerekirse üç ayrı yetkin laboratuvarda değerlendiriyoruz. Şu ana kadar çok şükür tehlike oluşturacak bir zehirli atığa rastlanmadı. Bundan sonra da bu titizliği devam ettireceğiz, sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Bir suç duyurusu da TMMOB’dan: Çöpler Altın Madeni derhal kapatılmalı
DEVA Partisi’nden İliç’le ilgili soru önergesi: Madenin çalışma ruhsatını askıya alacak mısınız?
MAPEG, Anagold’un ruhsat süresi uzatma taleplerini bir bir onaylamıştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da  “heyelan bölgesindeki kayma durana kadar arama kurtarma çalışmalarına ara verildiğini” açıkladı. Gözaltı sayısının artabileceğini de belirten Bakan, şu anda 6’sı tutuklu, 3’ü adli kontrol şartıyla serbest olmak kaydıyla 9 kişi hakkında adli işlemlerin devam ettiğini belirtti: “Bu süreç büyük bir titizlikle devam ediyor. Maden faaliyetleri durduruldu. Temel odaklandığımız konu heyelana uğramış toprağın tekrar depolanması” dedi.

‘Kayma riski devam ediyor’

Bayraktar’ın ardından sözü alan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Çok büyük bir seferberlik ruhu buraya geldi. İnsan kaynakları açısından yaklaşık 3 bine yakın, araç gereç açısından da 800’ün üzerinde bir mevcutla burada ilk andan itibaren arama kurtarmaya başladık” diyerek açıkladı.

Bakan Yerlikaya, sismik ölçümlerle sahada sürekli kayıt alındığını söyledi, “2 günden beri Sabırlı Deresi bölgesinde faaliyetlere ara verilmişti. Sebebi nedir? Biz önce arama işini yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliyoruz. Kaymaya vesile olan yerdeki stabilite hiçbir şekilde durmadı” ifadelerini kullandı.

Bakanların bir araya gelip, bilim insanlarını ve teknik mühendisleri tekrar dinleyip nihai raporu aldıktan sonra, her iki tarafta da arama çalışmalarını durdurmak zorunda kaldıklarını ifade eden Yerlikaya, şöyle açıkladı: “Bunu sizlerle paylaşmamız lazım, her iki tarafta, yani Sabırlı ve mangan açık ocağındaki arama faaliyetlerine ara veriyoruz, ne zamana kadar, yukarıdaki yığın liç alanındaki aktivasyon durup da stabil olana kadar, aşağıda güvenli çalışmaya vesile oluncaya kadar biz arama çalışmalarına ara veriyoruz.”

‘Sedde yapımına başladık’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da ilk andan itibaren Devlet Su İşleri yöneticilerinin acil eylem planı oluşturduğunu söyledi. Yüzey sularının baraja akmaması için sedde yapımına başlanıldığı bilgisini veren Bakan Yumaklı, “Sedde 8 metreye ulaştı, 11 metreye kadar ulaştıracağız. Önünde ve arkasında birikme ihtimali olan suları da atık havuzuna aktarmak üzere pompa sistemi de kurulmuş vaziyette” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise olayın gerçekleşmesi noktasında müfettişlerin çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bakan Işıkhan, “Burada ihmali olan kim varsa hukuk önünde hesap verecek” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.