Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşet

Aydos’ta yıkım sürüyor: Konfor uğruna binlerce metrekarelik alanda bitki örtüsü yok edildi

0

İstanbul Anadolu yakasında, Kartal ile Sultanbeyli ilçeleri arasında uzanan Aydos Ormanı’nda TOKİ’ye ihale edilen alanda yapılması planlanan Millet Bahçesi‘ne tepkiler sürerken ormanda ekokırım devam ediyor.

Aydos Ormanı’nda bu kez de kamelya yerleştirmek için binlerce metrekarelik alandaki bitkilerin söküldüğü bildirildi.Aydos Ormanı Savunması’ndan Gönül Gümüşoğlu Özer, Aydos Ormanı’ndaki son durumu Yeşil Gazete’ye anlattı.

‘Binlerce metrekarelik alanda bitkiler toplandı’

Ormanın etrafını şantiye alanı diye çevrelediklerini aktaran Özer, orman girişindeki Rıza Çalımbay Parkı ve şantiye alanının hemen arkasındaki binlerce metrekarelik alandaki bitkilerin toplandığını belirtti.

Aydos Ormanı’nda Millet Bahçesi: Ağaç sayısından çok tahribat var

Özer, “Meşeler, çamlar, fidanlar, kantaron çiçeklerinin hepsini tepe tepe yığdılar. Hepsi şu anda kurumuş, çalılığa dönmüş. Aldıkları alanların da altlarına yüze yakın kamerya koyulacak şekilde yerler açmışlar. Daha önceden burada böyle bir şey yoktu“ dedi ve ekledi:

“Macera Parkı alanına kocaman bir not germiş Sancaktepe Belediyesi: Ormanda ateş yakmak yasaktır. Ama yaptığı yıkım daha büyük. Kreştir, kütüphanedir, bunları durdurmak yerine ‘Ateş yakmayın’la ormanı kurtaracaklarını zannediyorlar.”

Aydos Ormanı’nda kepçeye karşı doğa mücadelesi

Yapılaşma çalışmalarının öncesinde ormanın tamamen doğal bir yapıda olduğunun altını çizen Özer, “Bütün bitki örtüsüyle kelebeklerin uçtuğu kuşların gezdiği alanlardı. Bir an önce buradaki çalışmaları durdursunlar. Orman kendini yeniden onarır. Bu hasardan geri dönüş mümkün. Buraya dokunmasınlar ve orman kendini hızla yenilesin” taleplerini yineledi.

Aydos Ormanı’nda yaşanan yıkım bunlarla sınırlı değil: Ormanın çevresi şehirle kuşatılırken içerisine yapılan mesire alanları, mandıraların atıkları, yoğun odun üretimi ve yangınlar da ormanın yapısını tehlikeye atan diğer sorunlar olarak gösteriliyor.

aydos

Ne olmuştu? 

Aydos Ormanı’nda uzun yıllardır ekokırım yaşanırken en son Millet Bahçesi projesi yoğun tepkilere neden olmuştu. 

Aydos’taki ekokırıma karşı mücadele etmek için Aydos Ormanı Savunması kuruldu. 

Aydoslular Sancaktepe Belediyesi tarafından ihale edilmiş olan Millet Bahçesi proje alanı için Mayıs sonunda belediyeye giderek ormanda proje kararına itirazda bulunmuştu. 

Bin 324 kişinin imzaladığı dilekçeyle vatandaşlar ormanda yapılacak çalışmanın zararlarının geniş katılımlı bağımsız yetkililer tarafından değerlendirilmesini ve durdurulmasını talep etmişti.

Aydoslular dozerlerin ve iş makinalarının girdiği ormanda yaşanan tahribatların ardından yılanların ve kirpilerin mahalleleri bastığını söylemişti. 

21 Haziran’da Aydos Ormanı Savunması tarafından, kreş çalışmaları için iş makinalarının alandaki bitki örtüsünü bir bir kaldırdığını ve orman için insanların gözaltına alınma ve işinden olma korkusu nedeniyle sesini çıkaramadığı aktarılmıştı.

Millet Bahçesi proje alanının içerisinde bulunan kreş çalışmalarına ilişkin konuşan Özer, bu alanın daha sonra okula çevrilmesinin de muhtemel olduğunu söylemiş “Sancaktepe Belediyesi bu konuda vatandaşlara yanlış bilgi vermiş. Millet Bahçesi için girişin ücretsiz sunulacağı belirtilerek insanları ikna etmişler. Aydos’ta mesire alanına ücretli giriş var. Millet Bahçesi’ndeki girişin ise ücretsiz sunulacağı söyleniyor. İnsanlar hala anlayabilmiş değil yanlışı” demişti. 

Ayrıca insanların ormanda yapılan yanlışa polisin gözaltına almasından çekindikleri için tepki gösteremedikleri de belirtilmişti. 

You may also like

Comments

Comments are closed.