Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Aydos Ormanı’nda Millet Bahçesi’ne devam: Ağaçlar söküldü, bitki örtüsü kazındı

0
Fotoğraf: Aydos Ormanı Savunması

İstanbul Anadolu yakasında, Kartal ile Sultanbeyli ilçeleri arasında uzanan Aydos Ormanı’nda TOKİ’ye ihale edilen alanda yapılması planlanan Millet Bahçesi için binlerce metrekarelik alanda çalışmalar sürüyor. Aydos Ormanı Savunması’ndan Gönül Gümüşoğlu Özer, Aydos Ormanı’ndaki gölet yakınındaki alanlar da dahil olmak üzere birçok noktada bitki örtüsünün kazındığını ve bazı noktalarda ise ağaçların kökleriyle birlikte alındığını söyledi.

Yeşil Gazete’ye konuşan Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Galip Uzun da Aydos Ormanı’nda yaptıkları incelemelerde bazı noktalarda ağaçların yerlerinden çıkarıldığını, bitki örtüsünün kazındığını ve bu çalışmalar nedeniyle orman vasfının ortadan kalktığını aktardı.

‣Aydos Ormanı’nda Millet Bahçesi: Ağaç sayısından çok tahribat var
‣Aydos’ta yıkım sürüyor: Konfor uğruna binlerce metrekarelik alanda bitki örtüsü yok edildi

Aydos Ormanı’nda yapılması planlanan Millet Bahçesi projesi için çalışmalar sürüyor. Ormanda kreş, macera parkı, kıraathane gibi yapılar için çalışmaların yapıldığını aktaran Özer, orman içerisinde beton yapıların inşa edildiğini, temellerin atıldığını ve hatta katların çıkıldığını belirtiyor.

Fotoğraf: Aydos Ormanı Savunması

‘Yağmur, çamur demeden yapıyorlar’

Ormanda çekilen görüntülerde ise geniş alanlar boyunca tüm bitki örtüsünün kazındığı, bazı noktalarda demir konstrüksiyonların bulunduğu görülüyor. Orman içerisinde iş makinalarıyla faaliyetlere devam ediliyor.

Yeşil Gazete‘ye Aydos Ormanı’ndaki son duruma ilişkin konuşan Gönül Gümüşoğlu Özer, “İnşa alanlarına bir anda başladılar ve hızlı bir şekilde yağmur, çamur demeden yapıyorlar. Projenin tamamına hakim değiliz. Kreşle başlamışlardı. Önce kıraathaneyi de kapattılar. Şimdi epey derin temelli çalışmalar başladı. 25 hektarlık alanda yapacaklardı. Dolayısıyla aynı çalışma bahsedilen alana yayılmış durumda. Gölün yakınına gittim. Orada dört tane alan kazımışlar. Zaten kır gazinosu, kafe, büfe vardı; ‘wc’ler yapılıyor’ deniyor. Onun dışında birçok alanda da gölete doğru bitki örtülerini kazımışlar. Kaplumbağaların, kazların, ördeklerin girdiği koylar var. Oralara kadar inmişler. Kazılan yolun bir üst yolunu daha keşfettik. Ağaçları almışlar, kesmiyorlar. Ağaçları söküyorlarmış” dedi.

Ormanda ağaçların söküldüğüne dair iddiayı Türkiye Ormancılar Derneği’nden Galip Uzun‘a da soruyoruz. Uzun, ormanda yaptıkları gezide ormandaki yolun şeklinden ve ağaçların sıklığından ağaçların söküldüğünü tahmin ettiğini şu ifadelerle anlatıyor:

“Bu alanın epeyce bir kısmını gezdik, alanda ağaç kesimi yok ancak burada yapılan yolun güzergahında ve inşaatı devam eden yerlerdeki ağaçlardan söküm yapıldığını tahmin ediyorum. Yolların şevlerinden [bayır] ve yolun sathındaki çukurluklardan ve çevredeki ağaçların sıklığından da anlaşılmaktadır”

‘Orman vasfı tamamen ortadan kalkıyor’

Galip Uzun ayrıca bitki örtüsü kazınan ormana verilen zararlara da değinerek “Ağaçların varlığı tek başına orman oluşturmaz. Orman ise ağaçlar ve diğer bitki örtüsü ile içindeki faunası ile bir ekosistemdir. Burada alt ve ara tabakadaki ağaç ve ağaçcıkları kaldırılmaktadır. Bunun ile birlikte fauna da ortadan kalkmaktadır. Dolayısı ile orman vasfı tamamen ortadan kalkmaktadır. Ayrıca daha tam proje de ortada yok, ona göre röleve planı çıkarılıp kesilecek ağaçlar ortaya çıkacak. Macera parkı için de ağaçların hayatını etkileyecek şekilde uygulamalar yapılmıştır diyor.

Fotoğraf: Aydos Ormanı Savunması

İsmini paylaşmak istemeyen vatandaşların yaptığı ağaç söküm ihbarlarına ilişkin konuşan Gönül Gümüşoğlu Özer, ormanın içerisinde yaptığı keşif yürüyüşünde gördüklerini aktarıyor:

“Sıkı alanlarda, insanların rahat giremediği doğal koruma alanın içerisindeki bir alanı tamamen açmışlar. Araba geçecek kadar açılmış bir yoldu. Halk zaten ormana giremiyor. Başından itibaren her yeri kazmışlar. En büyük tehlike çalışma alanlarında buraların çalışma alanı olduğu yazmıyor. Çalışma yerlerinde demirler var, insanlar buraya düşebilir. Sadece şantiye alanında, girişinde, tabela var. Şantiye alanındaki tabelada buradaki projenin tutarı yok. O kadar başı boş bir şey ki demek ki.”

Aydos Ormanı’nın çevresinde birçok proje yapıldığını aktaran Özer, direnişlerine devam ettiklerini ancak Aydosluların bu projenin hangi birine koşturacaklarını artık bilemediklerini aktarıyor.

Ne olmuştu? 

Aydos Ormanı’nda uzun yıllardır ekokırım yaşanırken en son Millet Bahçesi projesi yoğun tepkilere neden olmuştu. 

Aydos’taki ekokırıma karşı mücadele etmek için Aydos Ormanı Savunması kuruldu. 

Aydoslular Sancaktepe Belediyesi tarafından ihale edilmiş olan Millet Bahçesi proje alanı için Mayıs sonunda belediyeye giderek ormanda proje kararına itirazda bulunmuştu. 

Bin 324 kişinin imzaladığı dilekçeyle vatandaşlar ormanda yapılacak çalışmanın zararlarının geniş katılımlı bağımsız yetkililer tarafından değerlendirilmesini ve durdurulmasını talep etmişti.

Aydoslular dozerlerin ve iş makinalarının girdiği ormanda yaşanan tahribatların ardından yılanların ve kirpilerin mahalleleri bastığını söylemişti. 

21 Haziran’da Aydos Ormanı Savunması tarafından, kreş çalışmaları için iş makinalarının alandaki bitki örtüsünü bir bir kaldırdığı aktarılmıştı.

Millet Bahçesi proje alanının içerisinde bulunan kreş çalışmalarına ilişkin konuşan Özer, “Sancaktepe Belediyesi bu konuda vatandaşlara yanlış bilgi vermiş. Millet Bahçesi için girişin ücretsiz sunulacağı belirtilerek insanları ikna etmişler. Aydos’ta mesire alanına ücretli giriş var. Millet Bahçesi’ndeki girişin ise ücretsiz sunulacağı söyleniyor. İnsanlar hala anlayabilmiş değil yanlışı” demişti. 

Ayrıca insanların ormanda yapılan yanlışa polisin gözaltına almasından çekindikleri için tepki gösteremedikleri de belirtilmişti. 

You may also like

Comments

Comments are closed.