Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Aydos Ormanı’nda betonlaşmayı durdurmak için yeniden dilekçe verildi

0
Aydos Ormanı Savunması

İstanbul Anadolu yakasında, Kartal ile Sultanbeyli ilçeleri arasında uzanan Aydos Ormanı‘nda Millet Bahçesi projesine karşı doğa mücadelesi devam ediyor. Aydos’tan gelen son görüntüler ormandaki bitki örtüsünün kaldırılmasının ardından yerleştirilen metal konstrüksiyonları ve betonlaşmayı gözler önüne seriyor. Aydos Ormanı Savunması üyeleri, nam-ı diğer Aydostlar, bu betonlaşmaya ‘dur’ demek için İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü‘ne yeniden dilekçe verdi.

Aydos Ormanı Savunması’nın dilekçe sonrası yaptığı açıklamada ormanın savunmasına devam edileceği mesajı verildi. Savunma üyeleri tarafından verilen dilekçede Orman Genel Müdürlüğü’ne daha önce Ağustos 2022’de verilen dilekçeye cevaben millet bahçesi yapılan alanın “Konaklamasız Orman Parkları” statüsünde olduğunun belirtildiği hatırlatıldı.

Aydos Ormanı Savunması

Konaklamasız Orman Parkları ve Millet Bahçesi rehberine hem ormana kondurulacak yapılar hem de ekosisteme dahil edilmesi planlanan ağaçlar işaret edilerek dilekçede, Aydos’a inşa edilecek yapıların orman vasfını bozacağının kesin olduğu belirtildi.

Ayrıca ekosistemlerin bozulacağı da ifade edilerek durumun Anayasa’ya, yasaya ve yönetmeliklere aykırı olduğu vurgulandı.

Kuzey Ormanları Savunması tarafından ise konuya ilişkin yapılan açıklamada “Aydos Ormanı’nda ‘millet bahçesi’ adı altında tahrip edilmekte olan mevkinin ‘orman parkı’ olduğu cevabını verdiniz. Bu durumda ormanın otoparka, tesise ve bitki örtüsüz bir parka çevrilmesine nasıl izin verirsiniz?” denildi.

‣Aydos Ormanı’nda kepçeye karşı doğa mücadelesi
‣Aydos’taki millet bahçesi projesine itiraz edildi: Mahalleyi yılanlar bastı
‣[Belgesel] Orman, millet bahçesi olunca: Aydos’un hüzünlü ağaçları, Aydostların çabasıyla kurtulabilecek mi? 

Aydos Ormanı Savunması

Ne olmuştu? 

Aydos Ormanı’nda uzun yıllardır ekokırım yaşanırken en son Millet Bahçesi projesi yoğun tepkilere neden olmuştu. 

Aydos’taki ekokırıma karşı mücadele etmek için Aydos Ormanı Savunması kuruldu. 

Aydoslular Sancaktepe Belediyesi tarafından ihale edilmiş olan Millet Bahçesi proje alanı için Mayıs sonunda belediyeye giderek ormanda proje kararına itirazda bulunmuştu. 

Bin 324 kişinin imzaladığı dilekçeyle vatandaşlar ormanda yapılacak çalışmanın zararlarının geniş katılımlı bağımsız yetkililer tarafından değerlendirilmesini ve durdurulmasını talep etmişti.

Aydoslular dozerlerin ve iş makinalarının girdiği ormanda yaşanan tahribatların ardından yılanların ve kirpilerin mahalleleri bastığını söylemişti. 

21 Haziran’da Aydos Ormanı Savunması tarafından, kreş çalışmaları için iş makinalarının alandaki bitki örtüsünü bir bir kaldırdığını ve orman için insanların gözaltına alınma ve işinden olma korkusu nedeniyle sesini çıkaramadığı aktarılmıştı.

Millet Bahçesi proje alanının içerisinde bulunan kreş çalışmalarına ilişkin konuşan Özer, bu alanın daha sonra okula çevrilmesinin de muhtemel olduğunu söylemiş “Sancaktepe Belediyesi bu konuda vatandaşlara yanlış bilgi vermiş. Millet Bahçesi için girişin ücretsiz sunulacağı belirtilerek insanları ikna etmişler. Aydos’ta mesire alanına ücretli giriş var. Millet Bahçesi’ndeki girişin ise ücretsiz sunulacağı söyleniyor. İnsanlar hala anlayabilmiş değil yanlışı” demişti. 

Ayrıca insanların ormanda yapılan yanlışa polisin gözaltına almasından çekindikleri için tepki gösteremedikleri de belirtilmişti. 

You may also like

Comments

Comments are closed.