Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Aydos’taki millet bahçesi projesine itiraz edildi: Mahalleyi yılanlar bastı

0
Fotoğraf: Aydos Ormanı Savunması

İstanbul Anadolu yakasında, Kartal ile Sultanbeyli ilçeleri arasında uzanan Aydos Ormanı’nda yapılması planlanan Millet Bahçesi projesine karşı doğa mücadelesi devam ediyor. Aydos Ormanı Savunması (AOS) Sancaktepe Belediyesi tarafından ihale edilmiş olan alan için bugün belediyeye giderek ormanda Millet Bahçesi projesi kararına itirazda bulundu.

Bin 324 kişinin imzaladığı dilekçeyle vatandaşlar ormanda yapılacak çalışmanın zararlarının geniş katılımlı bağımsız yetkililer tarafından değerlendirilmesini ve durdurulmasını talep etti. 

İlgili haber: Aydos Ormanı’nda Millet Bahçesi: Ağaç sayısından çok tahribat var

‘İhale hangi yasal zemine sığıyor?’

Bugün 13.30 sularında Sancaktepe Belediyesi önünde gerçekleştirilen eylemde Aydoslular “Aydos bahçe değil ormandır, orman kalmalıdır” yazılı pankart açtılar. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Orman Müdürlüğü’ne bağlı, Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde, Samandıra Mahallesi Aydos Ormanı içerisinde bulunan alanda TOKİ tarafından ihalesi yapılan ‘Millet Bahçesi’ projesine bölge halkı ve doğa severler ile ‘Hayır’ diyoruz.

Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı devlet ormanı olan alan, hali hazırda mesire alanları yönetmeliği çerçevesinde D tipi mesire alanı olarak Sancaktepe Belediyesi’ne 20 yıllık süreyle kiraya verilmesi söz konusu iken TOKİ tarafından ‘Millet Bahçesi’ olarak ihale edilebilmesi hangi yasal zemine sığmaktadır?”

Aydoslular ormanın ‘Muhafaza Ormanı’ olarak bütünlüğüne zarar verecek her faaliyetten uzak tutulmasını istiyorlar. 

‘Yılanlar mahalleyi bastı’

Aydoslular dozerlerin ve iş makinalarının girdiği ormanda yaşanan tahribatların ardından yılanların ve kirpilerin mahalleleri bastığını aktardı:

“Bitki örtüsü alınan yerlerden sonra yılanlar, kirpiler mahalleleri bastı.”

Aydos Ormanı Savunması tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şunlar aktarıldı:

“TOKİ tarafından ihalesi yapılan ‘Millet Bahçesi Projesi’ ile 225 bin metrekare alanın, ormanın bütünlüğünü kaybetmesine yol açarak yerini betona ve restoran, kafe, büfe, kıraathane, kreş gibi yapılara terk etmesi planlanmış,  iki aydır  ormanın içinde altyapı için künkler döşenmiştir. 25 Mayıs 2022 tarihinde Veysel Karani Mezarlığı arkasında kreş yapımı için iş makinaları ormanın içinde çalışmalara başlamış, bu vesile ile de bitki örtüsü, fidanlar, bu alanda yaşayan ve ev sahibi olan birçok canlı yok edilmiş ya da yuvasından edilmiştir. Bizler bölgede yaşayan insanlar olarak, yoğun yerleşimler yüzünden giderek küçülen, bölüne parçalana elimizde kalmış son ormanlarımızdan olan, çok sayıda endemik türe ev sahipliği yapan   Aydos Ormanı’nın bütünlüğünün bozulmasını, içinde yaşayan canlıların zarar görmesini istemiyoruz.

 Aydos Ormanı’nda Millet Bahçesi yapılma projesine karşı adli süreci başlatmış bulunuyor ve tüm halkımızı bu süreçte yanımızda olmaya davet ediyoruz.”

AOS, Millet Bahçesi projesine itiraza karşılık olarak belediye yetkililerinin kendilerine projede kararlı olduklarını söylediklerini bildirdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.