İklim KriziManşet

HSBC de petrol ve doğal gaz projelerine krediyi kesiyor

0

Birleşik Krallık‘ın en büyük bankalarından HSBC, yeni petrol ve doğalgaz sahalarına yönelik kredi ve finansman sağlamayı keseceğini açıkladı.

Paris İklim Anlaşması’nın hedefleri doğrultusunda, 2050’ye kadar ya da daha erken finanse ettiği projelerin emisyonlarını net sıfıra indirmelerine destek vermeyi hedefleyen banka, söz  konusu kararı güncellediği enerji politikası kapsamında aldığını duyurdu.

Küresel enerji krizi ve Ukrayna‘daki savaşın arz üzerindeki baskısı göz önüne alındığında, HSBC şimdilik hali hazırdaki doğal gaz projelerini finanse etmeye devam edeceğini açıkladı. Ancak, daha geniş iklim taahhütlerinin bir parçası olarak, aktif olarak yönettiği yatırım fonları aracılığıyla termik kömür santralleri için finansman sağlamayı durduracak.

İklim eylemleri karşılık buldu: Birleşik Krallık’ta bir bankacılık grubu daha fosil yakıtı desteklemekten vazgeçti

Baskı altındaydı

HSBC, yıllık hissedarlar toplantısında protestolar ve fosil yakıtları finanse ettiğini vurgulayan yaygın medya kampanyaları da dahil olmak üzere, son yıllarda “sürdürülebilirliği benimseme hızı” konusunda baskı altındaydı.  Geçen mayıs ayında da küresel yatırım başkanı bankadan ayrılmadan önce iklim kriziyle ilgili riskleri küçümsemiş, bu da müşterilerin bankanın iklim değişikliğiyle mücadele taahhüdünü sorgulamasına yol açmıştı. 

Son yıllarda İklim krizinin artan etkileri, fosil yakıtlara yönelik yükselen tepkiler ve eylemler bankaları ve yatırım fonlarını da iklim ve çevre dostu olmayan projelerden uzak durmaya yöneltmeye başladı.  Paris anlaşması doğrultusunda belirlenen Birleşmiş Milletler (BM) Sorumlu Bankacılık İlkeleri de bu anlamda finans kuruluşlarının destekliyor.

Türkiye’deki bankaların iklim karnesi: Ulaşılamıyor…
‣  Bir banka daha kömür finansmanında yer almayacağı duyurdu

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.