Enerjiİklim KriziManşet

En büyük yenilenebilir enerji yatırımcısı, fosil yakıtlara üç kat daha fazla finansman sağladı

0

Çin Endüstri ve Ticaret Bankası‘nın (ICBC) kömür yatırımlarını sonlandırıp, enerji yatırımlarını yenilenebilir enerji üzerine yapması için çalışan “Go Clean ICBC” koalisyonu tarafından yayımlanan rapor, ICBC’nin enerji finansmanının dörtte üçünün fosil yakıtlara, dörtte birini ise yenilenebilir enerjiye aktardığını gösteriyor.

Enerji şirketlerinin ilk 15 kreditörünün incelendiği raporda, yüzde 24 ile en yüksek yenilenebilir destek oranının ICBC’ye ait olduğuna, öte yandan bankanın fosil yakıtlara üç kat daha fazla destek sağladığına dikkat çekiyor.

Enerji şirketlerine toplam 70 milyar dolar (1.3 trilyon lira) kredi ve sigorta sağlayan bankanın, bunun 53 milyar dolarını (997 milyar lira) fosil yakıtlara, 17 milyar dolarını (320 milyar lira) ise yenilenebilir enerjiye aktardığı görülüyor.

‣ Kömürün çöküşü yakın: Çin’den denizaşırı kömürlü santral inşa etmeyi durdurma sözü
‣ 350.org Türkiye’den bankalara çağrı: Fosil yakıta finansman sağlamayın

Ayrıca ICBC’nin fosil yakıt yatırımları artarken yenilenebilir enerji yatırımlarının yerinde saydığı, hatta azaldığı göze çarpıyor. Son üç-dört yılda ICBC’nin incelenen şirketlerdeki fosil yakıtlara ilişkin finansman desteği artarken, yenilenebilir enerji ile ilgili destekleri sabit kaldı veya azalma yönüne gitti.

2022 yılının ilk yedi ayında fosil yakıtlara ilişkin kredilere yaklaşık 10 milyar dolar sağlayan ICBC, yenilenebilir enerji alanında sadece 2,3 milyar dolar (43 milyar lira) kredi sağladı.

Bankanın yenilenebilir enerji finansmanı 2017 yılında yüzde 35 ile zirve yaparken, sonraki yıllarda yenilenebilir finansmanı yüzde 23-28 aralığında kaldı. 2022’nin ilk yedi ayında ise yüzde 18’e geriledi.

Raporun çıktılarına dayanarak Go Clean ICBC, bankanın hissedarlarına yönelik bir mektup yazma kampanyası başlattı.

Adana‘daki Hunutlu termik santralinin de finansörlerinden biri olan ICBC’nin Türkiye‘nin yanı sıra Kenya, Pakistan, Vietnam ve Zimbabve‘de de kömür yatırımları bulunuyor. Dünyanın en büyük çok uluslu bankası olan ICBC aynı zamanda diğer çok uluslu bankalara göre büyük bir yenilenebilir enerji yatırımcısı.

‣ Kenya’da termik santralden çekilen Çin Bankası, Adana’dan da çekilecek mi?
‣ Deniz kaplumbağaları adına termik santral finansörü ICBC’ye 80 bin imza teslim edildi
‣ Çevre örgütlerinden Çin bankalarına mektup: Hunutlu santralinden desteğinizi çekin

Paris’ten beri yenilenebilir enerji finansmanı sadece yüzde 5 büyüdü

2021 yılında Çin, denizaşırı kömür yatırımlarını sonlandıracağını duyurmuştu. Yayımlanan rapor 2016 yılı başından 2022 Temmuz ayına kadar ICBC’nin ve küresel benzer finans kuruluşlarının hareketlerini inceleyerek yenilenebilir enerji ve fosil yakıt finansmanına dair bir çerçeve çiziyor. 

Rapor, yenilenebilir enerji için finansman miktarının 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması‘ndan bu yana küçük bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Buna göre 2016’da yüzde altı olan finansman oranının, 2021’de yüzde 11’e ulaştığı görülüyor.

Finans kuruluşları, Ocak 2016 ile Temmuz 2022 arasında fosil yakıtlar ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren şirketlere toplam 3,46 trilyon dolar (65 trilyon lira) tutarında kredi ve sigorta sağladı. Bu tutarın yüzde 92’si (3,2 trilyon dolar/60 trilyon lira) fosil yakıtlarla ilişkili şirketlere, yüzde sekizi (247 milyar dolar/4.6 trilyon lira) ise yenilenebilir enerji alanında çalışan şirketlere verildi.

ICBC’den sonraki ikinci en yüksek yenilenebilir enerji finansman yüzdesine sahip olan Bank of China, 2022’de fosil yakıtlar ve yenilenebilir enerji ile ilişkili şirketlere 71 milyar dolar (1.3 trilyon lira) finansman sağladı. Söz konusu finansmanın sadece yüzde 10’u yenilenebilir enerjiye yönelikti.

Öte yandan incelenen ilk üç ABD bankasında, finansmanın sadece yüzde ikisinin yenilenebilir enerji yatırımlarına ayrıldığı gözlemlendi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.