Avrupa Birliği’nde tır emisyonlarına keskin kısıtlamalar getirildi

Avrupa Birliği, 2040 yılına kadar tırlardan kaynaklanan karbon emisyonlarını yüzde 90 oranında azaltacak yeni bir yasayı onayladı.

Avrupa Birliği ülkeleri, hafta başında (13 Mayıs’ta) tırlardan kaynaklanan karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltmayı hedefleyen yeni bir yasayı nihai olarak onayladı. 2040 yılından itibaren Avrupa Birliği’nde satılacak yeni ağır hizmet araçlarının büyük bir çoğunluğunun emisyon salımı yapmayan araçlardan oluşması gerekecek.

Reuters’in aktardığına göre yeni yasa ile üreticiler, 2040 yılında satışa sunacakları yeni CO2 salımı yapan araç sayısını dengelemek için büyük oranda elektrikli araçlar ve hidrojenle çalışan araçlar gibi, tamamen emisyon salımı yapmayan tırları satabilecek.

Ağır hizmet araçlarının, Avrupa’nın karayolu taşımacılığı emisyonlarının dörtte birini oluşturduğu biliniyor. Aynı zamanda Avrupa’nın yollarındaki çoğu tır şu anda dizel ile çalışıyor ve bunun da sera gazı emisyonlarına ve akciğer kanseri ile solunum hastalıklarıyla bağlantılı hava kirliliği partiküllerine neden olduğu kanıtlanmış durumda.

Tır üreticileri yeni yasa ile beraber 2030 yılına kadar filolarının CO2 emisyonlarını yüzde 45, 2035 yılına kadar ise yüzde 65 oranında azaltmak zorunda kalacak.

Avrupa Birliği’nde otobüsler için de karbon dostu uygulamalar getiriliyor

2030 yılından itibaren Avrupa Birliği’nde satılacak yeni kentsel otobüslerin yüzde 90’ı sıfır emisyonlu olacak ve bu oran 2035 yılında yüzde 100’e çıkacak. Avrupa otomotiv grubu ACEA, Avrupa Birliği politikasının dünyanın en iddialı politikası olduğunu belirtti ve hedeflere ulaşılabilmesi için hükümetlerin 2030 yılına kadar kamuya açık 50 bin tır uyumlu elektrikli şarj istasyonunun hızla devreye sokulması gerektiğini vurguladı.

Papa Francis: İklim değişikliği dünyayı ‘kırılma noktasına yakın’ hale getirdi
Kanun teklifi: Bisikletteki KDV oranı yüzde 1’e düşürülmeli
Dünyanın en kirletici havalimanları belirlendi: Avrupa ilk sıralarda

Avrupa Birliği’nin tır CO2 politikası, şimdi Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu‘ndan onay aldı, bu da yasanın yürürlüğe girmesi anlamına geliyor. Almanya ve merkez sağ Avrupa Birliği yasa koyucuları, 2040 yılından sonra satılacak daha fazla yanmalı motorlu tırın CO2 nötr yakıtlarla çalışmasına izin verilmesini istemesine rağmen bu politika kabul edildi.

Pazartesi günkü oylamada, sadece İtalya, Polonya ve Slovakya bu politikaya karşı çıkarken, Çek Cumhuriyeti çekimser kaldı. Almanya’nın desteğini kazanmak için Avrupa Birliği ülkeleri, geçen ay yasaya, Avrupa Komisyonu‘nun gelecekte CO2 nötr yakıtlarla çalışan tırları hedeflere dahil etmeyi düşüneceğini belirten bir önsöz ekledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR